keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Langaton lennätin, radio ja matkapuhelin -2009

... Autuas se joka ei lue ilmoituksia/ eikä ota vaarin heidän radiolähetyksistään/ eikä usko heidän iskulauseitaan ...

Ernesto Cardenal, Ensimmäinen psalmi

Broadcasting tarkoittaa hajakylvöä eli jyviä sirotellaan vuorokäsin laajalle alueelle.  Sana otetaan englanninkielessä tarkoittamaan yleisradiotoimintaa.  Saksassa ilmaisuja johdetaan sanasta Funke - kipinä: Rundfunk, Funktechnik.

1842:  Morse kokeilee maadoittamalla lennättimensä kanavan kummallakin rannalla ja huomaa signaalin siirtyvän.
1842:  Joseph Henryllä on talonsa kellarissa johdelankakehään kytketty kela, jonka sisällä on teräsneula.  Kun ylhäällä Leyden-pullosta synnytetään kipinä, niin neula magnetoituu eli ilmaisee sähkömagneettisen säteilyn.
1864:  Skotlantilainen James Clerk Maxwell kehittää sähkömagneettisten aaltojen etenemisteoriaa: värähtelyt kulkevat ilmassa ja avaruudessa.  Hän olettaa 1865 sähkömagneettisen kentän.
1874:  Ernst Siemens patentoi dynaamisen mikrofonin periaatteen.
1875:  Scientific American kertoo uutisen, että saksalainen professori M Reiss on havainnut uuden sähköilmiön heikko kipinä, ja että TA Edison on tehnyt vastaavia kokeita osoittaen, että uusia kipinöitä voidaan käyttää sanomien siirtoon.  Edison huomaa 1876, että kahden grafiittikärjen väliin syntyy kipinä, kun kärkipari on lennätinlaitteiden lähellä.  Professori Edwin James Houston ja oppilaansa Elihu Thomson (1853-1937) osoittavat kyseessä olevan sähköilmiön.
1879:  Mikrofonin keksijä englantilainen professori David E Hughes havaitsee Lontoossa, että induktiopiirin virheellinen kosketus aiheuttaa äänen mikrofonissa, joka on huoneen toisessa päässä.  Mikrofonissa on kaksi neulaa yhdistettynä parin napoihin.  Hiilipala on poikittain kahden neulan päällä ja värähtelee äänen mukaan.
1881:  Pariisin kansainvälisessä sähkötekniikan näyttelyssä esitellään puhelinta.  Siellä on huone Salon téléphonique, jonne on vedetty johdot oopperasta ja Comédie Francaise -teatterista.  Niiden ohjelmien kuuntelu tulee suosituksi.  Moulin Rougesta lähetetään stereo-ohjelmaa näyttelyyn.
1882:  Yhdysvaltalainen professori Amos E Dolbear ehdottaa langatonta yhteyttä, jossa maata käytetään hyväksi.  Hän hakee patenttia langattomalle puhelimelle, jossa mikrofoni ja kuuloke on kytketty maan ja olemassa olevan noin metrin pituisen johdon väliin.
1885:  Englantilainen John Ambrose Fleming saa Edisonin elektrodilla varustettuja lamppuja kokeiltavakseen.
1886-88:  Saksalainen Heinrich Hertz (1857-94) todistaa kokeellisesti Maxwellin sähkömagneettisten aaltojen teorian oikeaksi rakentamallaan kipinälähettimellä.  Hän löytää radioaallot ja saa ne ilmaistuksi eli muutetuksi takaisin sähköksi.
1889:  Oliver Lodge (1851-1940) ja Alexander Muirhead (1848-1920) rakentavat Englannissa ensimmäisen ilmaisimen.
1889:  Pariisissa perustetaan Théâtrophone, joka sijoittaa mikrofoneja oopperaan ja teattereihin sekä vetää johtoja tilaajien koteihin.  Tämä on yleisradion idea langallisessa muodossa.  Pariisilaiset voivat vielä 1920 kuunnella teatteriesityksiä kotonaan stereona.
1890:  Ranskalainen fysiikan professori Edouard-Eugène Branly (1844-1940) huomaa ilmiön, että lasiputkessa (Branlyn putki) olevan metallijauhon vastus pienenee, jos lähellä tapahtuu sähkönpurkaus.  Hän rakentaa radiokonduktorin, jolle Oliver Lodge antaa 1893 nimen kohereeri.
1891:  Saksassa säädetään laki, joka antaa valtiolle yksinoikeuden sekä langalliseen että langattomaan sähkötys- ja puhelintoimintaan.
1892:  Englantilainen fysiikan professori Oliver Lodge (1851-1940) keksii, että Branlyn putken ilmiötä voi käyttää sähkömagneettisen säteilyn ilmaisemiseen, ja antaa laitteelle nimen kohereeri.  Marconi parantaa kohereeria ja ottaa patentin nimiinsä.
1892:  Englantilainen Sir William Crookes (1832-1919) ehdottaa langatonta tiedonsiirtoa Hertzin aalloilla.
1893:  Serbialainen Nikola Tesla esittää St Louisissa suunnitelman sähköenergian ja tiedonsiirron langattomalle siirtämiselle eli radiolle, jonka patentoi 1897.
1894:  Oliver Lodge esittelee Oxfordissa langatonta eli radiolennätintä käyttäen ilmaisintaan.  Hän siirtää morsekoodia radioaalloilla järjestelmällään syntonic telegraphy.  Tätä ei pidetä radion syntyhetkenä, koska koe tapahtuu laboratoriossa.
1895:  Guglielmo Marconi (1874-1937) rakentaa Hertzin ja Lodgen langattoman kipinälennätinlähettimen ja -vastaanottimen.  Hän käyttää Bolognan yliopiston  Augusto Righin (1850-1920) kolmikipinäväliä ja Lodgen ilmaisinta sekä maadoittaa antennit.  Marconi koettaa saada rahoitusta tuloksetta Italian posti- ja lennätinlaitokselta.  Hänen skotlantilais-irlantilaissyntyisellä äidillään on suhteita Englannin posti- ja lennätinlaitokseen.  Marconi kuvittelee lennättimelle ja radiolle vain yhden käytön:  laivojen yhteydenpito maihin.
1895:  Fysiikan professori Aleksandr V Stepanovitsh Popov (1859-1905) esittelee Pietarissa fysiikan ja kemian seuran kokouksessa vastaanottimensa, joka rekisteröi salamaniskuja.  Ukkosenjohdattimen ja maajohdon välinen kohereeri ilmaisee salamaniskun soittokellon kilahduksella.  Hän kokeilee 1896 ilmaisintaan ja kipinälähetintään Venäjän laivastossa Kronstadtissa ja Viipurinlahdella viestien lähettämisessä ja onnistuu 250 metrin matkalla.
1896:  Aleksandr Popov lähettää viestin Heinrich Hertz ilmojen halki Pietarin yliopiston kampuksella.
1896:  Guglielmo Marconi vakuuttaa Englannin posti- ja lennätinlaitoksen yli-insinöörin William Preece ja Marconi saa 1897 patentin Englannissa.  Hänen onnistuu langattoman lennättimen kokeilussaan välittää viesti kolmen kilometrin matkalla La Spezia -lahden poikki, 1898 Wightin saarelle ja 1899 kanaalin yli Ranskaan sekä viestimään laivojen kanssa.  Marconi perustaa yrityksen The Wireless Telegraph and Signal Co.  Saman tapaisissa kokeiluissa onnistuvat saksalainen ACH Slaby ja ranskalainen Eugène Ducretet.
1897:  Nikola Tesla patentoi joukon keksintöjä, jotka muodostavat perustan radiotekniikalle.
1897:  Lodge patentoi lähettimen ja vastaanottimen viritysmenetelmän, jonka Marconi myöhemmin lunastaa.
1897:  Skotlantilainen matemaatikko ja fyysikko lordi Kelvin: Radiolla ei ole tulevaisuutta.
1898:  Marconi myy laitteita buurisotaan.
1899:  Marconi lähettää viestin Englannin kanaalin yli Doverista Wimereuxiin ja 1901 Atlantin yli Cornwallin Poldhusta Kanadan Newfoundlandiin.
1899:  Radiolennätin otetaan käyttöön kauppamerenkulussa.
1899:  Laivasta lähetetään langattomalla lennättimellä ensimmäinen hätämerkki.
1899:  Ruotsin laivasto tekee ensimmäiset kokeilut langattomalla lennättimellä.
1899:  Electrical World pohtii langattoman lennättimen tulevaisuutta.  Lehden mielestä pientä laitetta, jolla saa langattoman yhteyden kaverin samanlaiseen laitteeseen, ei tarvita.
1899:  Kovaääninen eli kaiutin rakenetaan.
1900-luvun alku:  Radioaikamerkkien lähettäminen merenkulkijoille alkaa.
1900:  Popov saa parannetulla lennättimellään 40 kilometrin yhteyden Suursaaren ja Kotkan Kuutsalon saaren välille.  Kokeilun syynä on venäläisen panssarilaivan karilleajo Suursaaren lähellä.  Langattomalla tiedotetaan Suursaareen Lavansaaren suomalaisten kalastajien joutumisesta tuuliajolle jäälautalla.  Jäänmurtaja Jermak lähtee etsimään ja pelastaa kaikki 50 kalastajaa.  Yhteysväli on 1901 jo 150 kilometriä.
1900:  Marconi korvaa Lodgen patentin omalla neljän virityspiirin patentillaan.
1900:  Englannin merivoimat saavat käyttöönsä langattoman lennättimen sotilassanomien lähettämiseksi.
1900:  Ferdinand Braun (Siemens & Halske) sekä Adolf Slaby ja Georg von Arco (Allgemeine Elektrizitäts Gesellschaft AEG) kehittävät langatonta lennätintä.
1901:  Italian laivastossa keksitään elohopeapisarakohereeri.
1901:  Guglielmo Marconi lähettää sanoman langattomasti hyväksi käyttäen Teslan kokeita 3600 kilometrin matkan Englannista Cornwallin Poldhusta Kanadaan Newfoundlandiin.  Marconi sekä yhtiöt The Wireless Company of America ja American Wireless Telephone and Telegraph Company lupautuvat lähettämään sanomalehdille selostuksen purjehduskilpailusta.  Kolme lähetystä häiritsee toisiaan niin, ettei niistä saa selvää.
1901:  Kanadalainen professori Reginald Aubrey Fessenden (1866-1932) kokeilee Charles Proteus Steinmetzin kymmenen kilohertsin vaihtovirtageneraattoria eli alternaattoria, jonka lähetykselle hän keksii heterodyne-periaatteen.  Fessenden on amplitudimodulaation keksijä.
1901:  Ruotsissa neljä sotalaivaa varustetaan langattomalla lennättimellä.
1902:  Tanskalainen Valdemar Poulsen parantaa valokaarioskillaattoria asettamalla valokaaren vetykaasuun, jolloin sillä saadaan 0,1-1 Megahertsin taajuuksia.
1902:  Ultralyhyiden aaltojen menetelmän periaate patentoidaan.
1902:  Marconin laitteita käyttää 70 laivaa ja 25 rannikkoasemaa.
1902:  USAn merivoimat asentaa radiopuhelimet sotalaivoihin.
1902:  Pietarin ja Pariisin välinen sähkeiden vaihto korostaa molemminpuolista ystävyyttä.
1903:  Berliinissä järjestetään langattoman lennättimen kansainvälinen kokous tarkoituksena säädellä lennättimen käyttöä.  Radio tunnustetaan kansainvälisesti kommunikaatiovälineeksi.
1903:  Wilhelm II lopettaa Braunin, Siemens & Halsken ja AEGn kilpailun ja ehdottaa yhteisyritystä Telefunken - Sähkökipinä.  Siemens myy 1941 osuutensa Telefunkenista AEG:lle.
1904:  Marconi kehittää pyörivän kipinävälin.  Marconi-yhtiö aloittaa säännöllisen uutispalvelun ja yksityisten viestien lähettämisen langattomalla lennättimellä öisin Cornwallista ja Cape Codista Atlantilla purjehtiville laivoille.
1904:  Englantilainen professori sir John Ambrose Fleming (1849-1945) ottaa esille vanhan koelamppunsa pohtiessaan kohereeria parempaa ilmaisinta ja keksii värähtelyventtiilin eli putkidiodin, joka toimii tasasuuntaajana.  Se on Edisonin lampusta kehitetty kahden elektrodin elektroniputki, jonka patentin Fleming saa 1905.  Patentit joutuvat Marconille.
1904-06:  Venäjän sotalaivoja varten rakennetaan Suomen rannikolle kipinäradioasemia.  Niistä jää suomalaisten hoitoon 1906 rakennettu radioyhteys Maarianhamina - Bogskär.
1904:  Christian Hülsmayer (1881-1957) saa Saksan valtakunnan patentin laitteelle, jolla voidaan vastaanottaa laivan lähettämiä radioaaltoja.  Keksintö on myöhemmän tutkan perusta.
1905:  Ferdinand Braun (1850-1918) keksii kideilmaisimen.
1905:  Ruotsalainen Ernst Fredrik Werner Alexandersson (1878-1975) rakentaa Reginald Fessendenin (1866-1932) tilauksesta 50 kilohertsin generaattorin General Electricin laboratoriossa.  Fessenden tekee jouluaattona 1906 koelähetyksen, jossa kantoaaltoa moduloidaan aluksi morsekoodilla.  Sitten hän puhuu, soittaa viulua ja lähettää laulua fonografilta.  Kauppalaivojen radistit vastaanottavat signaalin USAn itärannikolla.  Kyseessä on ensimmäinen yleisradiolähetys.  Englantilaista yhtiötä edustava Marconi ottaa tämän tekniikan 1917 käyttöön New Jerseyn asemalla.  USAn hallitus ottaa aseman käyttöönsä I maailmansodan aikana.
1905:  Ranska perustaa langattoman tiedonsiirron komission.
1905:  Yhdysvaltalainen Lee de Forest (1873-1961) tilaa newyorkilaiselta autolampputehtaalta diodiputkia.  Hän tilaa 1906 triodiputkia, joissa on lisätty Flemingin katodin ja anodin väliin hila herkkyyden lisäämiseksi.  Niitä käytetään aluksi ilmaisijana.  Myöhemmin 1912 de Forest huomaa, että kolmielektrodista diodia voi käyttää signaalin vahvistamiseen.  Hänen nimityksensä audion tulee sanoista audio ja ioni.
1905:  Venäjän ja Japanin laivasto-osastot viestittävät kipinälennättimellä Tsushiman meritaistelussa.
1905:  Suomalainen radiopioneeri Erik Tigerstedt (1887-1925) lähettää Helsingistä kipinälähettimestään viestejä venäläisille sota-aluksille.  Hän hakee kokeilulupaa, mutta joutuu pidätetyksi vakoilusta epäiltynä.  Hänet vapautetaan ja takavarikoidut välineet palautetaan.
1906:  Berliinin kansainvälisessä langattoman eli radiolennättimen konferenssissa hyväksytään radion sääntely ja päätetään, että SOS on hätäkutsu, joka hyväksytään 1908 viralliseksi hätäsignaaliksi.  SS Slavonia on ensimmäinen SOS-signaalia käyttänyt alus.  Titanicin SOS kuullaan 1912 Long Islandissa Marconin asemalla, mutta ei läheisillä aluksilla.  Puretaan Marconin sopimus Lloydsin vakuutusyhtiön kanssa, joka johti Marconin monopoliin kieltämällä sanomien vaihdon muiden yhtiöiden laitteiden kanssa.
1906:  Reginald A Fessenden lähettää tunnuksella CQ äänilevyltä Georg Friedrich Händelin Largon, soittamansa viulusoolon ja joulutervehdyksen sekä pyynnön, että kuulijat ilmoittaisivat kirjallisesti ottaneensa lähetyksen vastaan.  Lähetyksen kuulevat pari sähköttäjää Kanadan Newfoundlandin edustalla laivoissa ja muutama harrastelija.  Radiotekniikan harrastajien eli radioamatöörien lähetykset alkavat.
1906:  Tanskassa on käytössä W Poulsenin kehittämä valokaarilennätin 250 kilometrin välillä Lyngby-Esbjerg.
1906:  Yhdysvaltalainen Greenleaf Whittier Pickard (1877-1956) keksii kideilmaisimen.
1906:  Suomessa käytetään ensi kerran kipinälennätintä, kun AS Popov saa radioyhteyden Kuutsalosta Suursaareen.
1906:  Suomen luotsilaitos ottaa käyttöön Siemens & Halsken toimittaman ja Telefunkenin valmistaman lennättimen Bogskärin majakan ja Maarianhaminan välillä.
1907:  Englannin laivastossa tapahtuu ensimmäinen langaton viestitys.
1907:  Langaton lennätinpalvelu alkaa Atlantin poikki.
1907:  Itävaltalainen Robert von Lieben (1878-1913) saa saksalaisen patentin diodiputkelleen.
1907:  Fessenden lähettää puhetta 320 kilometrin päähän.
1907:  Ruotsin sotalaivojen lennätintä uudistetaan Telefunkenin järjestelmällä Tönende Funken.  Kiinteitä asemia perustetaan, ja yleisölle tarjotaan mahdollisuus vaihtaa radiosähkeitä kauppa-alusten kanssa.  Lennätinlaitos perustaa rannikkoaseman kaupallista liikennettä varten.
1907:  Euroopan valtiot rakentavat Marokkoon langattoman lennättimen.
1908:  Lee de Forest lähettää Eiffeltornista radio-ohjelmaa.
1909:  Kahden laivan törmäyksessä langaton lennätin pelastaa 1700 henkeä.
1909:  Höyryalus Slavonia lähettää maailman ensimmäisen SOS-viestin haaksirikkouduttuaan Azorien edustalla.
1910-luku:  Suomessa radioamatööritoiminta on salaista.  Ensimmäinen varsinainen radioamatööri on Leo Lindell.
1910:  Robert von Lieben valmistaa triodin.  Sen patentti siirtyy 1912 saksalaisten yhtiöiden perustamalle yhtiölle Lieben Consortium.  Osakas Siemens kehittää triodia, ja saksalaiset esikunnat ovat sen avulla I maailmansodan aikana langallisessa puhelinyhteydessä.
1911:  Ruotsin Göteborgissa avataan rannikkoasema julkista kirjeenvaihtoa varten.
1912:  Langaton lennätin muodostaa maa-asemien ja laivojen välille maailman laajuisen verkoston.
1912:  Titanic uppoaa.  Lennättimellä lähetetään hätäsanomia.
1912:  USAssa säädetään meriliikennettä koskeva laki, joka säätelee aluksi yleisradiotoimintaa.
1912:  Ranskassa perustetaan radioteollisuus Compagnie de Télégraphie et Téléphonie Sans Fil, jossa on runsaasti saksalaista pääomaa.  Yhtiö lakkautetaan I maailmansodan aikana.
1913:  Englantilainen HJ Round (1881-1966) hakee patenttia putkelle, jossa anodi ja hila ovat sylintereinä hehkulangan ympärillä.
1913:  Yhdysvaltalainen Edwin Armstrong (1890-1954) keksii regeneratiivisen piirin, jolla elektroniputkesta saadaan enemmän vahvistusta.  Vahvistimen ulostulosta kytketään osa signaalia takaisin sisäänmenopiiriin, jolloin vahvistettava signaali vahvistuu lisää.  Fessenden, de Forest ja muut keksivät samantapaisia piirejä.  Radiopuhelin alkaa kehittyä.
1913:  Aleksandr Popovin kehittämä kipinälennätin on Viestimuseossa Riihimäellä.
1913:  Ruotsin valtio myöntää ensimmäisen radioluvan harrastelijalle.
1914:  Englannissa säädetään radioamatööritoiminnan kieltävä laki.  Se kumotaan 1919.
1914-18:  Saksassa Hans Bredow (1879-1959) lähettää musiikkia radioaalloilla.  Hänestä tulee I maailmansodan jälkeen postiministeriön langattoman lennätintoiminnan päällikkö.  Postiministeriö rakentaa lähettimiä, mutta yksityiset yhtiöt saavat luvan ohjelmatoimintaan.
1914:  Radiosanoma lähetetään lentokoneeseen.
1914:  Suomalainen Erik MC Tigerstedt (1886-1925) joutuu Venäjän alamaisena lähtemään Saksasta.  Hän kehittää sylinterimäisen elektrodijärjestelmän eli koaksiaalisen radioputken sijoittamalla katodin, hilan ja anodin sisäkkäin lieriön muotoon moninkertaistaen triodiputken vahvistussuhteen, ensimmäisen sähköisen levysoittimen ja värivalokuvausta.  Hän rakensi 1905 kipinälähettimen Suomessa, siirsi 1913 kuvia Berliinistä Lontooseen kaapelia pitkin ja esittää 1915 äänifilmiä Kööpenhaminassa.  Hänellä on 1925 hallussaan yli 400 patenttia.
1914-18:  Ranskassa kehitetään sotilaallista langatonta lennätintä kenraali Ferrién johdolla.
1915-18:  Yhdysvalloissa rakennetaan valokaariasemia, joilla pidetään yhteyttä joukkoihin Euroopassa.
1915:  Radiopalvelu yhdistää USAn ja Japanin.
1916:  Westinghousen insinööri alkaa lähettää radio-ohjelmia ja soittaa välillä musiikkia.
1916-18:  Westinghouse rakentaa Yhdysvalloissa armeijan käyttöön SCR 69 ja SCR 70 -radioita.
1916:  Radio saa virittimen.
1916:  USAssa David Sarnoff esittää ajatuksen joka kodin radiovastaanottimesta.
1917:  Ruotsin Karlsborgissa otetaan lennätintä varten käyttöön pitkäaaltoasema, jossa on kipinälähetin.
1917:  Neuvosto-Venäjällä ensimmäisenä varsinaisena radiolähetyksenä pidetään VI Leninin Lokakuun suuren sosialistisen vallankumouksen aikana lukemaa radiosanomaa.  Hän lukee risteilijältä Aurora julistuksen, että neuvostovalta on voittanut vallankumouksen.  Lenin sanoo radion olevan paperiton ja ilman rajoja toimiva sanomalehti, joka ei ole sidottu välimatkoihin.  Radioasemia käytetään lähettämään morsekoodia, jonka toinen asema ottaa vastaan ja levittää sanoman sanomalehdille, jotka julkaisevat sen.
1917:  Lev Sergejevitsh Termen (1896-1993) tutkii radiota Pietarin yliopistossa ja keksii ensimmäisen tunnetun elektronisen soittimen Theremin.
1917:  Kondensaattorimikrofoni helpottaa radiotoimintaa ja tallennusta.
1917:  Suomessa rakennetaan ensimmäinen radioasema Tampereelle.  Otetaan käyttöön sana radio ilmaisemaan langattoman lennättimen toimintaa.  Tampereen teknillisessä opistossa rakennetaan salaa radiolaitteita, sillä I maailmansodan aikana kaikki radiokokeilu on Suomessa kielletty.
1918:  Lenin allekirjoittaa asetuksen Nizhni Novgorodin radiolaboratorion perustamisesta.
1918:  "Radiosanomassa kaikille, kaikille" Lenin ilmoittaa: "Tänään, 22.1.1918 vanhaa lukua, Pietarin työläiset antavat 10 vaunulastia elintarvikkeita suomalaisille avunantotarkoituksessa."
1918:  Edwin Armstrong keksii armeijan signaalijoukoissa Pariisissa superheterodyne-periaatteen.  Se tulee 1924 käyttöön, kun radioputkien massavalmistus alkaa.
1918:  USAssa Pittsburghilainen Frank Conrad (1874-1941) alkaa lähettää amatööriasemallaan 8XK musiikkia, uutisia ja urheiluselostuksia pari tuntia kerrallaan parina päivänä viikossa.
1918:  General Electric valmistaa lähetinelektroniputken, jonka teho on 250 wattia.
1918:  Ruotsin ensimmäinen radiopuhelinlähetin asennetaan Vaxholmin radioasemalle.  Se saa 1919 yhteyden ilmalaivaan Bodensee, joka on matkalla Berliinin ja Tukholman välillä.
1918:  Suomen vallankumoushallitus lähettää 12.3 radioitse julistuksen Kaikille Euroopassa.  Kansanvaltuuskunnan nimissä Kullervo Manner, Yrjö Sirola ja Oskari Tokoi julistavat vastalauseen Saksan ja Suomen vastavallankumouksellisten 7.3 solmiman sopimuksen sekä saksalaisten joukkojen 5.3 Ahvenanmaalle tekemän maihinnousun johdosta.
1918:  Saksan ulkoministeriö ilmoittaa 1.4 radiosanomassaan, että Suomeen saapui venäläisiä punakaartilaisia ja että Saksan hallituksen on valitettavasti ryhdyttävä toimenpiteisiin sopimuksen edellyttämän asiaintilan palauttamiseksi, ellei Venäjän hallitus pysty täyttämään sopimusvelvoituksiaan.  (Venäläiset sotilaat olivat jo lähteneet eikä venäläistä 42. armeijakuntaa enää ollut olemassa.)
1918:  Suomalaisten radioamatöörien kokeilut jatkuvat luokkasodan aikana.
1918:  Venäläisten Suomen rannikon radioasemat siirtyvät suomalaisten käsiin ja 1925 lennätinlaitokselle.
1919:  Englanti on saamassa monopoliaseman kansainvälisessä langattomassa viestinnässä.
1919:  Kanada antaa Marconin asemalle Montrealissa luvan XWA/CFCF lähettää radio-ohjelmaa.
1919:  British Marconi hallitsee radiotekniikan tuotantoa.  USAn hallitus päättää murtaa englantilaisen monopolin, ja perustetaan Radio Corporation of America RCA.  Se lunastaa American Marconin asemat.  RCA ottaa 1920 haltuunsa merijalkaväen suurasemat Yhdysvaltain rannikoilla, tekee yhteistyösopimuksen General Electricin kanssa ja sopii patenttien lisenssioinnista AT&Tn kanssa.  RCA tekee 1921 yhteistyösopimuksen Westinghousen kanssa.  Alternaattoriasemia rakennetaan 1924 saakka, jolloin huomataan radioputkiasemat halvemmiksi lyhyillä aalloilla.  RCA ottaa 1920-luvulla käyttöön kirjainyhdistelmän WWW eli World Wide Wireless.
1919:  Ruotsin lennätinlaitos vastaa radioasemien vuokraamisesta kauppa-aluksiin.
1919:  Suomessa säädetään radiolaki: oikeus radiolaitteiden käyttöön kuuluu valtiolle.
1920-luku:  Lenin kutsuu radiota sanomalehdeksi ilman paperia.  Radio auttaa Neuvostoliiton politbyroota selvittämään politiikkaansa kansalle.
1920-luku:  Ranskassa poliisi asentaa langattomia lähettimiä lentokoneisiin, joilla tarkkaillaan kiellettyjä katukokouksia.
1920-luku:  Hollantilaiset avaavat Indonesiassa radioasemia.
1920-luvun alku:  Pelätään, että radio korvaa painoviestinnän.
1920-luvun alku:  David Sarnoffille vastataan hänen pyytäessään investointeja radioon: Langattomalla musiikkilaatikolla ei voi kuvitella olevan kaupallista arvoa.  Kuka haluaisi maksaa viestistä, jota ei ole lähetetty erityisesti kenellekään?
1920-luvun alku:  USAssa on laajaa radioamatööritoimintaa.
1920-luvun alku:  Suomessa kidekoneiden rinnalle tulevat omavalmisteiset akkumulaattoreilla ja anodiparistoilla toimivat putkiradiot.
1920:  Moskovassa rakennetaan 100 kilowatin radioasema, joka sijaitsee Shabolovka-kadulla.  Rakennetaan 160 metriä korkea antennitorni, jonka suunnittelee insinööri Vladimir Shuhov.  Lähetykset alkavat 1922.
1920:  Neuvosto-Venäjällä aloitetaan paikalliset radiolähetykset.
1920:  USAssa Detroit News perustaa pienen radioaseman 8MK, joka kertoo vaalien tulokset saamatta vastakaikua.  Ne ovat maailman ensimmäiset radiouutiset.
1920:  Englannissa Marconi kokeilee radiolähetyksiä.  Vastaanottimia 1921 on tuhansia ja noin 150 amatöörilähetintä.
1920:  Westinghouse rahoittaa Yhdysvaltain ensimmäisen vakinaisen Frank Conradin (1874-1941) kaupallisen radiolähetinaseman KDKA toiminnan tarkoituksena lisätä radiovastaanotinten myyntiä ja alkaa myydä vastaanottimia.  Suurin osa kuulijoista rakentaa omatekoiset laitteet.
1920:  Western Electricin radioasema 8ZZ avataan  Pittsburghissa.  Se lähettää säännöllisesti ohjelmaa.
1920:  Suomalaiset matkustajalaivat saavat ensimmäiset radiolaitteet.
1921:  Detroit News -sanomalehti aloittaa radiolähetykset asemalta WWJ ja lähettää valtiollisten vaalien tulokset yleisölle.  Pian useiden muiden suurkaupunkien sanomalehdet perustavat omia radioasemiaan.
1921:  USAn Pittsburghissa lähetetään 11.4 radiossa ensimmäinen urheilulähetys selostamalla kehän vierellä nyrkkeilyottelua Johnny Ray ja Johnny Dundee.  Selostaja on Pittsburgh Postin urheilutoimittaja Florent Gibson.
1921:  USAssa on kahdeksan radioasemaa ja 50 000 vastaanotinta.  Niitä on 1922 jo 600 000.
1921:  Hollantilainen Nederlandsche Radio-Industrie aloittaa ensimmäisenä säännöllisenä eurooppalaisena yleisradioasemana.  Se lähettää konserttimusiikkia Haagista.
1921:  Ranskassa sotilasradiolähetin rakennetaan Eiffel-torniin.  Se toimii 113 kiloherzin taajuudella ja yhden kilowatin teholla.  Lähetin aloittaa uutis- ja säätiedotukset.
1921:  Berliinin Königswusterhause aloittaa puhe- ja musiikkiohjelmien lähetykset.  Ensimmäinen radiolähetys Berliinin valtionoopperasta tapahtuu.
1921:  Nuoren Voiman Liitto perustaa radioharrastuspiirin Nuoren Voiman Liiton  Radioyhdistys.  Sen nimeksi tulee myöhemmin Suomen Radioamatööriliitto.  Jäsenhakemuksen mukana täytyy 1920-luvulla olla todistus siitä, että kuuluu tai on kuulunut suojeluskuntaan sekä paikallisen suojeluskunnan päällikön, lähimmän piiripäällikön, poliisimestarin tai keskuspoliisin takaus poliittisesta luotettavuudesta.  Radioyhdistys saa toimiluvan valtioneuvostolta.
1922:  Moskovan radioaseman lähetykset alkavat.  Se on maailman tehokkain radioasema.  Kovaäänisiä asennetaan paikkoihin, joihin yleisöä kerääntyy, ja puhuttu sanomalehti tavoittaa yleisön.  Leninin mukaan joka kylässä on oltava radio, samoin hallinnollisissa toimistoissa ja tehtaiden klubeissa.
1922:  USAssa puhelinryhmä AT&T ja Western Electric perustavat New Yorkiin radioaseman WEAF.  Yrityksen suunnitelmassa 1921 on radioverkostojärjestelmä.  Radiolähetykset tapahtuvat strategisesti sijaitsevilta lähetysasemilta, jotka yhdistetään kaapeleilla ja lähettävät osittain samaa ohjelmaa.
1922:  Yhdysvalloissa liikemiehet alkavat käyttää radiota mainosvälineenä, kun ensimmäinen kirjattu radiomainos lähetetään New Yorkissa.  Mainostaja on kiinteistövälitystoimisto, joka kertoo rakennushankkeesta Long Islandilla.  Radioasema on WEAF, jonka omistavat The American Telephone & Telegraph Company ja Western Electric.  Mainosaika on 15 minuuttia.  USAssa on 30 radioasemaa, myönnetään perustamislupa yli 500 yleisradioasemalle, ja 1923 on jo 556 radioasemaa.  Yleisö vastustaa voimallisesti radiomainoksia.
1922:  Ensimmäinen eurooppalainen säännöllistä ohjelmaa lähettävä radioasema Marconi-yhtiön 2MT eli Kaksi Emma Toc avataan Chelmsfordissa Englannissa.
1922:  Englannissa radiotoiminnan aloittaa British Broadcasting Company (1926 Corporation) BBC.  Sanomalehdet ja uutistoimistot katsovat, että niillä on etuoikeus uutisiin.  Sanomalehdet ovat huolestuneita, kun radio alkaa välittää urheilutuloksia.  BBC aloittaa päivittäisen viihdeohjelman lähettämisen.
1922:  Ranskan radioyhtiö elvytetään Marconi Companyn avulla, ja se perustaa riippumattoman radioaseman Radio-Paris.  Samaan aikaan valtio perustaa aseman Radio-Tour Eiffel.  Yksityinen ja julkinen radio vahvistetaan 1923 lailla.  Vapaiden radioasemien tulee saada vahvistus aallonpituuksilleen.  PTTn ministeri Laurent Eynac ottaa 1933 radioveron käyttöön.  Ranskan radio säännellään lailla 1937, jolloin on 18 valtakunnallista ja 18 maakunnallista valtiosta riippuvaa radioasemaa.  Uutistoimisto Radio Journal de France perustetaan.  Sen tehtävänä on toimittaa uutisia ja erikoisohjelmaa hallituksen omistamille radioasemille.  Sanomalehtikatsaukseen sisällytetään myös lehdet L’Humanité ja L’Action Francaise.
1922:  Yhdysvalloissa valmistetaan ensimmäinen matka- ja autoradio.
1922:  Ruotsin lennätinlaitos ja radioyhtiö kokeilevat ensi kertaa yleisradiolähetyksellä.
1922:  Brasilian radio aloittaa virallisesti.
1922:  Filippiinien radiolähetykset alkavat.
1922:  Yhdysvalloissa Current Opinion -lehden toimittaja kirjoittaa, että miljoonat ihmiset kuuntelevat radiota.  New York Times kirjoittaa, että radiokuuntelusta on vuodessa tullut suosituin viihde.  RCA, Westinghouse ja pienet tehtaat valmistavat radiovastaanottimia.  Radio Broadcast -lehden ensimmäinen numero kirjoittaa 1922, kuinka ihmiset jonottavat radioita.  Radiovastaanottimien ja -tarvikkeiden myynti on 60 miljoonaa dollaria, 1923 jo 136 miljoonaa ja 1924 peräti 358 miljoonaa.  Aikakauslehdet Collier's ja Literary Digest avaavat 1922 radio-osaston.
1922:  USAn entinen laivaston osastopäällikkö Josephus Daniels: Kukaan ei enää pelkää, että Japanin laivasto voisi odottamatta vallata Tyynenmeren alueitamme... radio tekee yllätyksen mahdottomaksi.
1922:  Suomen radioamatöörit saavat langattoman lennätinyhteyden Hangosta Turkuun.
1923:  Nauhamikrofoni tulee tavalliseksi studioissa.
1923:  Saksassa myönnetään lähetyslupa berliiniläiselle yhtiölle.
1923:  Norjassa aloitetaan yleisradiolähetykset, Ruotsissa ja Tanskassa hieman myöhemmin.
1923:  Itävallassa radio aloittaa lähetykset.
1923:  Tshekkoslovakiassa aloitetaan Prahan lähellä Gbellin lentoasemalla Euroopan mannermaan ensimmäinen säännöllinen yleisradiotoiminta.
1923:  Englannissa British Broadcasting Corporation BBC perustetaan ja saa luvan kuuden yrityksen yksityisenä voittoa tuottavana yhtiönä.  Broadcast tarkoittaa kylvämistä sirottelemalla hajalleen.  BBC ja hallitus jakavat radiovastaanotinten verotulot, ja ulkomaisten radioiden maahantuonti kielletään.  BBCn lupa uusitaan joka kymmenes vuosi.  Hallituksen sopimuksen mukaisesti BBC joutuu käyttämään uutistoimistoja, jotta kilpailua sanomalehtien kanssa vähennetään, ja pitämään yllä kahdekaa lähetysasemaa.  Koska radio on julkista palvelua, on mainonta kielletty.  Ensimmäinen BBC Walesin lähetys tapahtuu walesilaisen oopperalaulajan Mostyn Thomas äänityksestä Cardiff-studiosta.   Uutisohjelma alkaa 1925.  Englannissa on 8,3 miljoonaa radiovastaanotinta 1937, joita on kaksi kertaa niin paljon kuin Ranskassa.
1923:  Tampereen Puhelinosuuskunnan talossa alkaa insinöörin Arvi Hauvonen lähetysasema lähettää ensimmäisenä Suomessa yleisradio-ohjelmaa.  Lähetysantenni on Tampereen teatterin katolla.  Aletaan käyttää nimitystä Yleisradio.
1923:  Nuoren Voiman Liiton talvipäivillä Helsingissä järjestetään Suomen ensimmäinen julkinen radiokonsertti.  Lyseolaisen kotoa lähetetään musiikkia äänilevyiltä Helsingin suomalaisen normaalilyseon luokkahuoneeseen.  Toisen esityksen järjestää Radiopataljoona Helsingin Katajanokan upseerikerholla.  Radiopataljoonan asema alkaa lähettää Katajanokalta ohjelmaa yleisölle.
1923:  Suomen Radioyhdistys perustetaan, ja sisäasiainministeriö hyväksyy sen säännöt.
1924 mennessä:  Suomessa on toiminnassa 75 radioamatööriasemaa.  Ne ja paikalliset radioyhdistykset lähettävät myös mainontaa, mutta vastaanotinten vähäisyyden vuoksi sillä ei ole merkitystä.
1924:  Moskovassa alkaa säännöllinen radiotoiminta.
1924:  Berliinin Filharmonia antaa ensimmäisen radiokonserttinsa.  Berliinissä avataan ensimmäiset Saksan radiomessut.  Uutuutena esitellään junapuhelin.
1924:  Ruotsi saa pitkäaaltoisen radiolennätinyhteyden Yhdysvaltoihin.
1924:  Perustetaan Ruotsin radioyhtiö AB Radiotjänst, jonka muodostavat sanomalehdistö ja radioteollisuus.
1924-25:  Norjan säännölliset radiolähetykset aloitetaan.
1924:  Suomessa joukko elinkeinoelämän johtajia perustaa yleisradioyhtiön, joka saa valtioneuvostolta 1925 toimiluvan ja luvan harjoittaa mainontaa.  Yhtiö ei saa toimintaansa aloitetuksi määräajassa ja suunnitelma raukeaa.
1924:  Tampereen Radio saa lähetysaseman Tammerkosken rannalle.  Tampereen radioon hyväksytään vain porvarillisten puolueiden vaalipuheet.  Paikallisia radioasemia syntyy 1924-26 kymmeneen muuhun kaupunkiin 1254 asemaa.  Radiopataljoonan asema on Katajanokalla Helsingissä ja Suomen radioamatööriliiton asema Radiola Helsingissä.  Radioasemia on myös sanomalehdillä ja uutistoimistoilla.  Yleisradio-käsite vakiintuu käyttöön.  Ennen käytettiin virallisesti nimityksiä radiolaajistus tai broadcasting.  Radiolle ehdotetaan nimiä kansansäteilijä, laajalähetys, ympäriheitin, säteisradio, sinko ja langaton ääni.
1924:  Radioharrastajain perustava kokous pidetään Lahdessa.  Lahden radioharrastajat aloittaa lähetykset.
1924:  Suomeen perustetaan Fenno-Radio valmistamaan radiolaitteita.
1924:  WSOY julkaisee kirjan Austin C Lescarboura, Jokamiehen radiokirja.
1924:  Otava alkaa julkaista lehteä Langaton.
1925:  Moskovassa aloittaa maailman ensimmäinen lyhytaaltoasema toimintansa.
1925:  USAn radioryhmä (General Electric, Westinghouse ja sen tytäryhtiö RCA) koettaa käyttää Western Unionin sähkötyslinjoja, mutta ne eivät ole teknisesti hyviä.  Silti 14 radioaseman verkosto toimii.
1925:  Ruotsin radioyhtiö Radiotjänst lähettää ensimmäisen ohjelmansa.  Lennätinlaitoksella on viisi radiosemaa.  Yksityiset radiokerhot perustavat keskipitkäaaltoasemia, josta viimeinen suljetaan 1950 Jönköpingissä.
1925:  Tanskan radio perustetaan.
1925:  Norjassa alkaa radiotoiminta.
1925:  Unkarissa alkavat säännölliset radiolähetykset.
1925:  Japanin yleisradiotoiminta alkaa.  Kolme itsenäistä julkisluontoista organisaatiota perustetaan 1925-26 Tokioon, Osakaan ja Nagoyaan.  Ne yhdistyvät NHK-yhtiöksi Nippon Hoso Kyokai, joka laajentaa 1926-50 asemaverkostonsa yli maan.  Aluksi lähetään musiikkia, myös länsimaista, ja sanomalehtiyhtiöiden toimittamia uutisia.
1925:  Sri Lankassa (vuoteen 1972 Ceylon) aloittaa radio.
1925:  Marconi avaa lyhytaaltopalvelun Buenos Airesiin.
1925:  Englannin etelärannikolla rakennetaan kaapeliradioverkkoa laivaliikenteen häiriöiden vuoksi.
1925:  Kansainvälinen radiounioni l'Union Internationale de Radiodiffusion UIR perustetaan Genevessä.  UIR valvoo järjestystä ahtautuvilla aaltopituuksilla.
1925:  Säännöllinen yleisradiotoiminta alkaa Suomessa, kun Suomen Radioyhdistys lähettää Radiolasta ennalta suunniteltua ja ilmoitettua ohjelmaa säännöllisesti.
1925:  Suomessa joukko järjestöjä perustaa yhtiön Suomen Yleisradio - Finlands Rundradio, jonka ensimmäinen lähetys on 9.9.1926.
1925:  Suojeluskuntain Yliesikunta ehdottaa kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriölle, että suojeluskuntajärjestö saisi yksinoikeuden ohjelmalliseen radiolähetystoimintaan vähintään viiden vuoden ajaksi.
1925:  Kirjailija HG Wells, The Way the World is Going: Olen ennakoinut radion täydellistä häviämistä - luottaen siihen että onnettomat ihmiset, joiden täytyy nyt alistua kuuntelemaan sitä, löytävät pian parempaa ajanvietettä vapaa-aikanaan.
1926:  Moskovassa keskusammattijärjestön asema VZSPS alkaa toimia sadan kilowatin teholla.  Moskovan radio aloittaa lähetykset ulkomaille noin 50 kielellä.
1926:  Saksassa perustetaan kansallinen yleisradioyhtiö.
1926:  Puolassa alkavat radiolähetykset.
1926:  Irlannissa aloitetaan radiolähetykset.
1926:  USAn radioryhmä perustaa uuden tytäryhtiön: National Broadcasting Company NBC, jonka omistavat RCA, General Electric ja Westinghouse.
1926:  Englannin hallitus esittää laadittavaksi peruskirjan yhtiölle British Broadcasting Corporation, joka hyväksytään 1927 kymmenvuotiskaudeksi.  Companyn osakkeenomistajille korvataan sijoitukset, mutta Companyn omaisuus siirtyy Corporationille.  BBC ei ole kaupallinen, vaan yleishyödyllinen yritys.  Sen monopoli kestää 1954 saakka.
1926:  Käydään ensimmäinen Atlantin ylittävä radiopuhelinkeskustelu Lontoon ja New Yorkin välillä.
1926:  Poliisi käyttää langatonta lähetintä Englannin yleislakossa hyväksi.
1926:  Tanskan Statsradiofoni aloittaa uutislähetykset nimellä Pressens Radioavis.  Uutislähetyksen toimituksen johtamisesta huolehtii Den danske Pressens Telegramudvalg, jonka avulla sanomalehdet valvovat uutisten valintaa.
1926:  Yhdysvaltojen radiotoiminta on täysin kaupallistunut.  Yleisö vastustaa edelleen radiomainontaa, mutta paluuta ei ole.  Korkein oikeus pitää hallituksen radioyhtiöiden sääntelyä liian tiukkana, ja seuraa kaaos radioaalloilla, kun radioasemat mielivaltaisesti lisäävät tehoa, muuttavat aaltopituuksia ja aloittavat lähetykset luvatta.  Yleisö haluaa palata hallituksen sääntelyyn, ja Federal Radio Comission FRC perustetaan 1927.  Euroopassa yleisradio kehittyy yleensä tavoitteena kansanvalistus ja kulttuurin levittäminen.
1926:  Petroskoin radioaseman avaamisen jälkeen alkavat koko Karjalan alueen kattavat yhtenäiset lähetykset.  Radioita toimitetaan 37 paikkakunnalle, Uhtualle vasta rekikelin vakiinnuttua.  Ensimmäisiä lähetyksiä on Moskovan puheitten ja konserttien siirtäminen kaikkien kuultavaksi torilla.  Punainen Karjala kuvaa radion tuloa Säämäjärvelle otsikolla Suurpuhuja:  ...Neuvostohallitus sentään muistaa talonpoikiakin, ei saatu tsaarin aikana nähdä ja kuulla mitään uusista keksinnöistä.  Rukajärvellä radio asetetaan entisestä kirkosta tehtyyn klubiin.  "Entinen kirkko, jossa papit virittelivät kahleita kansalle, on nyt muutettu... valistuskeskukseksi..."
1926:  El Salvadorissa radio aloittaa toimintansa.
1926:  OY Suomen Yleisradio - AB Finlands Rundradio aloittaa toimintansa osakkainaan erilaisia järjestöjä.  Suojeluskuntain Yliesikunnan hankkima yhdysvaltalainen lähetin käynnistyy.  Aluksi lähetetään ohjelmaa Yliesikunnan radioasemalta ja 9.10 lähtien käytetään Radiopataljoonan asemaa.  Oopperalaulaja Alexis af Enehjelm aloittaa kuulutuksella ensimmäisen lähetyksen.  Päivittäin Yleisradio lähettää ohjelmaa viisi tuntia.  Yleisradio tiedottaa, sivistää ja levittää ylentävää kulttuuria.  Ohjelmistossa on STTn toimittamia uutisia, aikamerkki, sää, puheita, esitelmiä, lausuntaa ja pakinoita, englanninkielen oppitunteja, eduskunnan istuntoja, näytelmäkappaleita ja vuoropuheluja, laulua, musiikkia ja tietysti jumalanpalveluksia.  Markus-sedän Lasten tunti alkaa.  Laki radiolaitteista astuu voimaan.  Toiminnan rahoittamiseksi kerätään kuuntelumaksuja.  Radiolupia lunastetaan 11 650 kappaletta ja 1927 runsaat 30 000.  Samaan aikaan Suomessa ilmestyy 122 sanomalehteä ja lähes 400 aikakauslehteä.  Radion johtokunta päättää, että sen tulee viikoksi eteenpäin tarkastaa ja hyväksyä ohjelmat.
1926:  Yleisradiolle tulee valituksia uutisten lyhyydestä ja epäkiinnostavuudesta.
1926:  Maalaisliittolainen Ilkka kirjoittaa pääkirjoituksessaan: ... onko se radion puuhaajain tarkoitus, että tätä erinomaista laitosta saataisiin kuitenkin käyttää esim neekerimusiikin, 'kansallisten' juomalaulujen ym samansukuisten musiikkikappaleiden edelleen kuljettamiseen, ...
1927:  Latviassa perustetaan radiotehdas VEF Radiotehnika RRR.  Se tuottaa Neuvostoliiton tarpeisiin radioita ja myöhemmin televisioita, levysoittimia, stereoyhdistelmiä ja kasettinauhureita.  Putkitekniikalla toteutetaan 1960-luvulla radio-levysoitin Rigonda Bolshoi.
1927:  Suurherttuakunta luovuttaa toimilupamaksua vastaan lähetystoimintaoikeudet Radio Luxembourgille.
1927:  Turkissa alkavat radiolähetykset.
1927:  Koreassa Soulissa alkaa radiotoiminta.
1927:  Yhdysvaltalainen Harold S Black (1898-1983) keksii negatiivisen takaisinkytkennän.  Se mahdollistaa hyvän äänentoiston high fidelity.
1927:  Kansainvälinen radiolennätinkokous päättää Washingtonissa ensi kerran radiotaajuuksien 10 kilohertsiä-23 megahertsiä jaosta.  Kokoukseen osallistuu 76 hallitusta ja 65 yritystä.
1927:  Yhdysvalloissa säädetään Radio Act - Radiolaki, joka myöntää radioasemille lupia.  Laki pitää kaupallisia yrityksiä etuoikeutettuina.  Valmistuu rannikolta rannikolle radioasemien verkostoja, jotka vielä ovat olemassa kuten National Broadcasting Company NBC.  NBC järjestetään kahden puoli-itsenäisen verkoston ympärille: sininen eli radioryhmän asemat ja punainen eli puhelinryhmän asemat (AT&T vetäytyi yleisradiotoiminnasta).  Maassa toimii 700 asemaa, joista seitsemän prosenttia kuuluu yhtiöön NBC.
1927:  Chicagossa perustetaan uusi verkosto United Independent Broadcasters UIB, joka saa tukea levy-yhtiöltä Columbia.  Se on kiinnostunut radiomainonnasta ja perustetaan Columbia Phonograph Broadcasting System, joka myydään sikaritehtailijan pojalle William S Paley.  Radioyhtiöt rahoittavat toimintansa mainoksilla.  Paley muuttaa nimen: Columbia Broadcasting System CBS.  Yrityksellä on 1986 viisi suurta televisiokeskusta, yli 200 tytäryhtiötä 34 maassa ja oma kansainvälinen televisiouutistoimisto.
1927:  Saadaan langaton puhelinyhteys välillä Berliini-Buenos Aires.
1927:  Ruotsin Motalan pitkäaaltoasema otetaan käyttöön 30 kilowatin teholla.  Teho lisätään 1935 viisinkertaiseksi.
1927:  Hollantilaiset aloittavat lyhytaaltolähetykset Itä-Intiaan.
1927:  Dominikaanisessa Tasavallassa aloittaa kaupallinen radio ja 1934 hallituksen radio.
1927:  Suomessa aloitetaan radiolupamaksujen periminen.  Radio-orkesteri perustetaan kymmenen muusikon voimin.  Siitä tulee sinfoniaorkesteri 1960-luvulla.  Kuunnelmat alkavat.  Helsingin Sanomien kyselyn mukaan vihatuinta ohjelmaa ovat ooppera ja jazz.  Yleisradio alkaa lähettää ohjelmaa myös aamupäivisin kuten aamu-uutisia ja pörssinoteerauksia, joita kevennetään musiikkiesityksin.  Radiolaki ja -asetus säädetään.  Lehdet Yleisradio ja Rundradion alkavat ilmestyä.  Yleisradion ohjelmat lähetetään Helsingin lisäksi Tampereen, Porin, Turun, Viipurin ja osittain Pietarsaaren asemien kautta.  Lahden radiomastojen pystytys alkaa.  Niiden korkeus on 150 metriä ja mastojen välinen etäisyys 316 metriä.
1927:  Kuuntelijat valittavat Yleisradion uutisten vanhentuneisuutta.
1927:  Markus-setä kertoo radio-ohjelmassaan, että joulupukki asuu Korvatunturilla.
1927:  Sanomalehdet pelkäävät radiouutisia.  Suomen Sanomalehdenkustantajain Liitto lähettää radion johtokunnalle kirjelmän, jossa mainitaan Yleisradiossa olleen liikaa uutisia.  Englannissa ilmeni samoja pelkoja ja vastustusta kuin Suomessa.
1927:  Helsingin Sanomien ohjelmakyselyn vastausten perusteella halutaan kuunnella uutisia, kansanlauluja, tietopuolisia esitelmiä, pakinoita, kuunnelmia sekä taide- ja kirjallisuusesittelyjä.  Vähiten suosittuja ovat jazzmusiikki, operetit, kamarimusiikki ja oopperat.
1927:  Asa aloittaa toimintansa myymällä radioita.  Asa perustaa radiotehtaan 1939 Turkuun.  Asa alkaa rakentaa 1950-luvulla näköradioita.
1927:  Eräs pappi tuomitsee saarnassaan radion pimeyden ruhtinaan katalaksi keksinnöksi.
1928:  Saksan ja USAn välillä avataan langaton puhelinliikenne.
1928:  Telefunkenin rakentama Lahden radioasema aloittaa toimintansa.  Studio on Helsingissä, josta lähetys siirretään puhelinjohdoitse Lahteen.  Teho on aluksi 25 kilowattia ja kuuluvuussäde 200 kilometriä.  Kolmilankaisen T-antennin vaakasuoran osan pituus on 250 metriä kahden 150 metriä korkean rautamaston välissä.  Huonosti sähköä johtava harju ei ole hyvä antennin alusta.  Lahden aallonpituutta muutetaan useita kertoja häiriöiden vuoksi.  Suomi astuu radiolähetykseen nähden tasa-arvoiseen asemaan muun maailman kanssa.  Kuuntelulupia on 37 000.
1928:  Yleisradio alkaa taloudellisista syistä ottaa uutisia myös Työväen Sanomalehtien Tietotoimistolta TST.  Suomen Tietotoimisto STT lähettää Yleisradiolle kirjelmän, jossa se pahoittelee Yleisradion sekaantuneen poliittiseen elämään, koska TST on "puoluelaitos".  Ulkopuolisten painostus kasvaa niin ankaraksi, että uutiset keskitetään STToon.  Suomen Sosialidemokraatin nimimerkki Sasu Punanen valittaa, että Yleisradio on miltei kokonaan porvareiden johdossa.  (Yleisradion hallintoneuvostossa 1927-28 on noin viidennes sosialidemokraatteja ja loput porvareita.)
1928:  Suomessa sokeiden ilmainen radiokuuntelulupa astuu voimaan.  Yleisradio ottaa vastaan lahjaksi rahaa ja aparaatteja sokeita varten, joita jaettaisiin sokeille ilmaiseksi, jos lahjoituksia kertyisi.
1928:  Esitetään ensimmäinen erityisesti Suomen radiolle tehty sävellys, Erkki Melartinin Divertimento.
1928:  Yleisradion kiertokyselyn vastausten mukaan suosituin ohjelmatyyppi on jumalanpalvelus, sitten uutiset, tietopuoliset esitelmät ja kanteleensoitto sekä vähiten suosittu jazzmusiikki, sitten kieltenopetus, oopperat ja tanssimusiikki.
1928:  Helsingin Suojeluskuntapiirin piiriesikunta jättää radion johtokunnalle kirjelmän ja pyynnön saada propagandatoimintansa yhteydessä Helsingin radioasemalta lähettää noin 10 esitelmää.  Asia jää pöydälle, ja piiriesikunta peruuttaa anomuksensa.
1929:  Moskova alkaa lähettää radio-ohjelmiaan ulkomaille aluksi saksaksi, 1932 ruotsiksi, 1939 suomeksi, 1941 norjaksi ja 1943 tanskaksi.  Radioyhtiö Venäjän Ääni lähettää 2008 ohjelmiaan 38 kielellä.  Internetissä lähetyksiä voidaan kuunnella ja katsoa videona.  Venäjän Äänen lähetykset ovat seurattavissa matkapuhelimissa.
1929:  Berliinin radiomessuilla havaitaan, että kehitys kulkee kohti lyhytaaltovastaanottimia.  Radioiden hinnat ovat jopa puolet alemmat kuin 1928.
1929:  Saksassa perustetaan lyhytaaltoasema.  Se aloittaa vieraskieliset lähetykset vuosi natsien valtaan tulon jälkeen.
1929:  Algeriassa alkavat radiolähetykset.
1929-76:  USAssa on 600 radioasemaa (suluissa 1976: 4130).  Radioryhmiä on 12 (373), jotka omistavat 20 (1297) asemaa.  Niiden osuus on 3,3 (31,4) prosenttia.
1929:  USAssa National Association of Broadcasters pyrkii rajoittamaan radiomainontaa iltaisin.
1929:  Albert Einstein onnittelee Berliinistä radion välityksellä TA Edisonia hehkulampun keksimisen 50-vuotispäivänä.  Lähetystä kuuntelee 15 miljoonaa ihmistä.
1929:  Italiassa fasismin perustaja Il Duce Benito Mussolini (1883-1945) ja paavi (allekirjoittajana kardinaali Gasparri) solmivat konkordaatin Vatikaanin kanssa eli lateraanisopimukset, joissa Italia tunnustaa Vatikaanivaltion.  Vatikaani saa muun muassa radioaseman.  Paavi Pius XI suhtautuu myönteisesti fasismiin.
1929:  Maailmassa on 13 miljoonaa radiovastaanotinta.
1929:  Radioasema Lahti alkaa lähettää rinnakkaisohjelmaa.  Teho korotetaan 40 kilowattiin.
1929:  Radio-orkesterin ensimmäinen julkinen konsertti, jota Toivo Haapanen johtaa, pidetään Helsingin yliopiston juhlasalissa.  Yleisradio lähettää suorana Suomi-Ruotsi -maaottelun.  Yleisradio välittää Tukholman oopperasta Mozartin Don Juanin.  Kuuntelulupia on 69 000.
1929:  Ulkopuoliset järjestöt haluavat saada lähetetyksi radiossa maanpuolustusaiheista ohjelmaa.  Suojeluskunnan kasvaessa tulee tärkeäksi taistelu- ja maanpuolustushengen levittäminen sekä sotilaskoulutus.  Suomen Ilmapuolustusliitto pyytää saada radioitavaksi ilma- ja kaasupuolustusta käsitteleviä esitelmiä.
1929:  Yleisradion kyselyn vastausten mukaan toivotaan lisättävän kotitaloudellisia, lääketieteellisiä, terveysopillisia, teknisiä, yhteiskunnallisia ja taloudellisia esitelmiä sekä vähennettävän maatalousaiheisia, filosofisia, kuvaamataide- ja musiikkiaiheisia esitelmiä.  Eniten toivotaan vähennettävän naisten yksinlaulua, oopperoita, operetteja, kieltenopetusta, sinfoniakonsertteja ja jazzmusiikkia.
1930-luvulta:  USAssa noudatetaan periaatetta, että yhdellä yrittäjällä ei saa olla kuin korkeintaan seitsemän radio- tai televisioasemaa, eivätkä ne saa olla samoilla markkinointialueilla.  Jos sanomalehtiyrittäjä pääsee jossain kaupungissa monopoliasemaan, hän ei voi saada omistukseensa saman kaupungin radio- tai televisioasemaa, mutta saattaa ostaa sen naapuriosavaltiosta.  Kilpailun katsotaan olevan mainostajien ja yleisön edun mukaista.
1930-luku:  Suomessa otetaan käyttöön laivaradio rannikkotukiasemineen.
1930-luvun alku:  Suomeen aletaan saada verkkovirtaisia putkivastaanottimia Philips ja Telefunken.  Suomessa aletaan valmistaa niitä (Asa, Fenno, Helvar, Avu, Zittig ja Saloran edeltäjä).  Kuuntelulupia on yli 90 000.
1930:  Islannin valtion radio Rikisutvarping aloittaa.
1930:  Kolumbiassa aloitetaan radiolähetykset.
1930:  Thaimaassa alkaa radiotoiminta.
1930:  Hjalmar Eklund (salanimi Jalmari Salminen) (1888-1936?) työskentelee Petroskoin radiossa, 1932 Uhtuan radiossa ja 1933-35 Uhtuan radioaseman johtajana.
1930:  Päätetään radioida Akateemisen Karjalaseuran AKS ja Suomalaisuuden Liiton SL pyynnöstä näiden järjestöjen heimojuhla.  Yleisradion johtokunta päättää ottaa 1931 alusta ohjelmistoon vironkielen kurssin, mutta unkarinkieli on sen mielestä liian vaikea.
1930:  Lehti Eteenpäin kertoo radiossa riennettävän aina kertomaan lapualaisten päätöslauselmat ja agitaatiokokoukset.  Sasu Punanen kysyy Suomen Sosialidemokraatissa, miksi hallitus antaa tämän tärkeän tiedotusvälineen lietsoa lapualaista henkeä.  Iltalehdessä pakinoitsija Timo väittää: "Kommunistiset lehdet on lakkautettu.  Niiden eräitä tehtäviä hoitaa Yleisradio.  Eilenkin kommunistit saivat eduskunnassa puhua radioon."  Myöhemmin lukee Lapuan Liikkeen eduskuntavaaleja koskevan julkilausuman radiossa Vihtori Kosola.  Kansan Lehti sanoo radiossa luetun kokoomuspuolueen vaalikokousten puhveja ja kysyy, onko Yleisradion johto alistanut johtamansa laitoksen kokonaan kokoomuspuolueen ja lapuanliikkeen vaalikiihotukseen.
1930:  Lapuan liikkeelle saapuu sähkösanoma Helsingistä: "Koivisto, Rantanen, V. Troil, Vaasa.  Niille 2000 miehelle, 25 Etelä-Pohjanmaan eri kunnasta, jotka kokoontuneina hartaushetkeen Vaasaan vuoden 1918 vakavan ajan haudoille kesäkuun 4 päivänä ovat muistaneet minua sähkösanomatervehdyksellä lähetän kiitokseni. -Mannerheim."
1930:  Aktivisti-lehden toimitukseen tulee Savonlinnasta sähkösanoma: "Valkoiset pohjalaiset, sydämelliset terveiset täältä Savosta.  Täälläkin eletään samassa hengessä ja seurataan tapahtumia jännityksellä.  Täällä on niin perin vähän polsuja ja nekin niin peloissaan ja hiljaa, ettei ole ollut tilaisuutta 'tukistaa'.  Erikoisesti tahdomme kiittää Aktivisti-lehteä niistä suorista, hyvistä kirjoituksista ja täälläkin on mielet kiihdyksissä yli maakunnan ja odotamme merkkiä Teiltä, mihin kohtalomme kulkeekin, niin yhdessä taistelemme ryssää ja ryssänkätyreitä vastaan pohjalaisten rinnalla.  Me savolaiset olemme 'hitaita', vaan mekin kun suutumme, olemme ankarat.  Erikoisesti terveisiä Lapuan pojille. -Joukko v 1918 hengen miehiä.
1931:  Moskovassa avataan Noginskin radioasema, jolla on maailman laajin kuuluvuusalue.
1931:  Vatikaanin radioasema aloittaa lähetykset.
1931:  Ranskalaiset aloittavat lyhytaaltolähetykset siirtomaihinsa.
1931:  Costa Ricassa Herediassa suljetaan radiolähetin, kun se kamppailee maan ulkomaisia sähköyhtiöitä vastaan.  Sähköä alettiin 1884 tuottaa vesivoimalla.
1931:  USAn merivoimat rakentavat Nicaraguan miehityksessä radion.
1931:  Thaimaassa aloitetaan radiolähetykset.
1931:  Suomen yleisradion väliaikamerkki otetaan käyttöön.  Kilpailun voittajaksi valitaan 910 ehdotuksesta 1700-luvulta oleva kantelesävelmä.  Sisäasiainministeriön kiertokirjeessä maaherroille ilmoitetaan, että venäläisten radioasemien lähetysten julkinen kuuntelu radion välityksellä on katsottava rikokseksi rikoslain 16 luvun 24 § mukaan.
1932:  Yhdysvaltain sanomalehdenkustantajien liitto kieltää jäseniään julkaisemasta radio-ohjelmia, vaikka nämä omistaisivat radioaseman.  Radioasemat alkavat kerätä itse uutisensa.  Sanomalehdet pelkäävät radion lopettavan ne, mutta huomaavat, että radiota kuuntelevat ihmiset lukevat myös lehtiä.  Englannissa BBC ei saanut lähettää uutisia ennen kello 19, jolloin ilmestyivät viimeiset iltalehdet.  BBC perustaa 1932 oman uutistoimituksensa.
1932:  Englannin BBC aloittaa lyhytaaltolähetykset Englannin siirtomaihin.  Vieraskieliset lähetykset alkavat 1938.
1932:  Guglielmo Marconi kokeilee ULA-tekniikkaa.  Hän onnistuu lähettämään radiosanomia ultralyhyillä aalloilla toimivien laitteiden avulla jopa 270 kilometrin mittaisen matkan.
1932:  Australian radio Australian Broadcasting Corporation ABC vihitään käyttöön.  ABC palkkaa 1934 ensimmäisen toimittajansa.
1932:  Madridin kansainvälinen radiolennätinkokous sopii lennättimen, puhelimen ja radion käytöstä.  Kokous vaihtaa nimeksi Kansainvälinen pikatiedotusliitto International Telegraph Union ITU ja ulottaa taajuustaulukon 28 megahertsiin.
1932:  Kansainliiton radiolähetykset alkavat.
1932:  Ranskalainen kemisti Eugène Schueller (1881-1954), joka perusti 1909 yrityksen Société Francaise de teintures inoffensives pour cheveux, sitten L'Oréal, aloittaa radiomainonnan.
1932:  Yleisradio aloittaa arkiaamuiset aamuhartaudet.
1932:  Yleisradion johtokunnassa keskustellaan vasemmistolaisten henkilöiden sopivuudesta pitää esitelmä radiossa.  Ajan Sana varoittaa, että Suomen kansa ei tule myöskään sallimaan sosialistisenkaan "valistuksen" ja muun peitetyn sosialistisen propagandan levittämistä kuunteluluvillaan kustantamansa yleisradion välityksellä.  Vuoden alkupuoliskolla radioidaan yli 20 Työväenjärjestöjen radiokomitean ja Työväen Sivistysliiton esitelmää.  Vihtori Kosola lähettää Yleisradion johtokunnalle kirjelmän, jossa toteaa lopuksi, että Lapuan Liike ei aijo sallia julkista kiihotusta marksilaisten teoriain hyväksi.
1933:  Edwin H Armstrong osoittaa, että taajuusmodulaatiosta FM on hyötyä suurilla taajuusalueilla.
1933:  Saksalainen natsi propagandaministeri Joseph Goebbels kirjoittaa päiväkirjaansa: "Radio ja lehdistö ovat meidän vallassamme vaalitaistelussa, rahakaan ei ole ongelma.  Radio on sikäli ongelma, että tärkeät virat ovat vanhan järjestelmän virkamiehillä."  Kun Goebbels nimitetään propagandaministeriksi, virat täytetään natseilla, joiden valtaantulon jälkeen alueelliset radioyhtiöt lakkautetaan.  Natsi-Saksan valtion yleisradio nousee keskeiseksi viestimeksi sanomalehdistön jäädessä taka-alalle.  Suuri osa sanomalehtiä lakkautetaan ja jäljelle jääneet pakotetaan noudattamaan hallituksen linjaa.  Propagandaministeriö jaetaan lehdistö-, elokuva- ja radiopropaganda- sekä teatteriosastoihin.  Hitlerin aikana lähetetään vain saksalaista musiikkia kuten Beethovenin ja Wagnerin sävellyksiä.  Venäläisten säveltäjien musiikin esittäminen on kielletty.  Radiolla on suuri merkitys natsien ideologian juurruttamisessa kansan keskuuteen.  Suurin osa radiolähetyksistä on musiikillisia, mutta niiden lomassa välitetään uutisia, tiedonantoja ja puheita.  Radiolähetykset tuodaan kaiuttimilla kaikkien tietoisuuteen.
1933:  Kaupallinen Radio Luxembourg perustetaan.  Englantilaiset mainostajat käyttävät sitä alusta alkaen.  Radio Luxembourg joutuu 1939-45 lähettämään natsipropagandaa.
1933:  Euroopan ja Aasian radio-ohjelmien vaihto alkaa Berliinin ja Tokion välillä.
1933:  Helsingin Puhelinyhdistys HPY alkaa välittää Yleisradion lähetyksiä puhelinjohdoitse tilaajien koteihin sijoitettuihin kaiuttimiin.  Lankaradio lopetetaan pian vähäisen suosion vuoksi.
1933:  Kullervo Manner kirjoittaa Suomen radiosta: "... lahtarit koettaa raadioiden väkeä pitää höyrypäässä. ... Radio on sen (porvariston) petkutuksen väline."
1934:  Fasistisen Italian radio aloittaa toimintansa.
1934:  Sierra Leonen radio aloittaa.
1934:  Papua-Uudessa-Guineassa alkaa radiotoiminta.
1934:  USA aloittaa kampanjan "maailman informaatiovapauden" puolesta ja murtaa maailman uutisvälityksen englantilais-ranskalais-saksalaisen etupiirin.
1934:  USAssa perustetaan telehallintovirasto Federal Communications Commission FCC, joka myöntää lähetysluvat ja ohjaa taajuusalueiden käyttöä.  Se valvoo yleisradiotoimintaa yleensä.  USAn kotitalouksista puolella on radio.
1934:  Yhdysvaltalainen historioitsija Lewis Mumford (1895-1990) kehittää teoksessaan Technics and Civilization Pjotr Aleksejevitsh Kropotkinin (1842-1921) näkemystä ja soveltaa sen radioviestintään: Platon määritteli kaupungin ihanteelliseksi väkiluvuksi sellaisen määrän ihmisiä, jonka yhden puhujan ääni tavoittaa.  Tänään tuo ei koske kaupunkia, vaan sivilisaatiota.  Erityisesti siellä, missä on käytettävissä uudet tekniset välineet ja missä puhutaan samaa kieltä, ...
1934:  Presidentti PE Svinhufvud pitää Suomen ensimmäisen uudenvuodenpuheen.
1934:  Suomen ja Saksan sotilastiedusteluyhteistyö alkaa, kun Saksan merivoimien tiedusteluelin Beobachtungsdienst B-Dienst solmii sopimuksen Suomen kanssa.  Ne seuraavat punalaivastoa Itämerellä.  Saksalaiset asiantuntijat ryhtyvät 1938 kouluttamaan Suomen radiotiedustelun miehiä.  Yhteistyö tiivistyy jatkuvasti.
1934:  Yleisradion väitetään suosineen liikaa osuustoimintakysymysten käsittelyä radion ohjelmissa.  Kauppalehti kirjoittaa jutussaan Yleisradion osuustoimintapropaganda: ... Kun yksityisyrittäjien taholta ei ole katsottu sopivaksi vastata osuustoimintapiirien radiokiihotukseen samalla mitalla, ei tällaisten 'esitelmien' sallimista voida mitenkään puolustaa.
1934:  Suomen Yleisradio saa valtion ja yleisradioyhtiön välisellä sopimuksella radiotoiminnan harjoittamisen yksinoikeudekseen.  Radion osake-enemmistö 90 prosenttia siirtyy valtion omistukseen.  Yleisradio ostaa Turun ja Pietarsaaren radioyhdistyksiltä niiden asemat.  Suomessa on toiminnassa yhdeksän asemaa.  Hallintoneuvosto päättää valita ohjelmaneuvoston radio-ohjelmiston suunnittelua ja tarkistamista varten.  Yleisradio aloittaa Kouluradion ja 1935 Lauantain toivotut levyt.
1935:  Italialaiset fasistit pommittavat Addis Abebassa Corhain radiota, kertoo Isänmaallisen kansanliikkeen IKL Lahden Suunta.  IKLn lehdistö on rasistinen.
1935:  Kaupallinen Radio Andorra perustetaan.
1935:  Maltassa alkavat kaupalliset radiolähetykset.
1935:  Natsi-Saksan radiossa kielletään mustien jazzmusiikin esittäminen.
1935:  Yhdysvaltalainen toimittaja Edward R Murrow (1908-65) aloittaa radiossa, mutta siirtyy myöhemmin CBS-televisioyhtiöön.  Murrow uutisoi 1953 senaattorin Joseph McCarthy vainojen epäoikeudenmukaisuudesta.  Murrow siirtyy 1961 Kennedyn hallinnon palvelukseen.
1935:  Petroskoissa Otto Vilmi (1881-1938) erotetaan työstään Radiokomiteasta ja tuomitaan 1936 Karjalan ASNTn korkeimman oikeuden erikoiskollegiossa seitsemäksi vuodeksi vankilaan.  Syy on Neuvostoliiton kansallisuuspolitiikan törkeä vääristeleminen vuosina 1934-35.
1935:  Etiopiassa (tunnetaan nimellä Abessinia 1945 asti) alkavat radiolähetykset.
1935:  Ghanassa radio aloittaa lähetyksensä.
1935:  Suomessa radiolupia on lähes 150 000 kappaletta.  Radio ottaa käyttöön äänentallennuslaitteet, jotka ovat ohuita lakkasekoituksella päällystettyjä metallilevyjä.  Äänitys tapahtuu uurtoneulalla kuten äänilevyille.  Tähän asti ohjelmat olivat suoria lähetyksiä.  Lahden uusi AM-asemarakennus valmistuu.  Lähetyskoneisto on englantilainen Marconis Wireless Telegraph 150 kilowattia.  Poliittisena ongelmana on Erkki Räikkösen esitelmä Valkoisen senaattorin seikkailut punaisessa Suomessa.  Oikeistoradikaalin Hämeen Sanomien nimimerkki Antti kirjoittaa Radion ja TULn ryssänrakkaudesta, kun uutisissa oli luettu myös Työväen Urheiluliiton TUL kilpailutuloksia.  Lauantain toivotut levyt alkaa.
1936:  Kansainliiton konvention mukaan radiolähetysten tulisi palvella rauhaa ja pidättäytyä sotakiihkoilusta.  Kansainliitossa tehdään yleissopimus radiolähetysten käyttämisestä rauhanomaisiin tarkoituksiin.
1936:  Mosambikissa aloittaa radio Emissiora do Aero Clube da Beira.
1936:  Etelä-Afrikassa alkavat radiolähetykset.
1936:  Natsi-Saksassa Zeesenin radioasemakeskus on maailman tehokkain.
1936:  Yleisradio lähettää Berliinin olympialaisista päivittäin kisaselostukset.  Musiikki lisääntyy radiossa, kun äänilevyt otetaan käyttöön.  Ajan Suunnan mukaan Yleisradio radioi ja samalla antautuu marksilaisen sivistys-, valistus- ja urheilu-toiminnan mainostajaksi.
1937:  Ruotsissa on miljoona radiolupaa.  Karlaplanin telemuseo avataan.
1937:  Suomessa on 230 000 radiolupaa.
1937:  Yleisradio hankkii ensimmäisen ääniauton reportaasitoimintaan.  Helsingissä aloitetaan lyhytaaltolähetykset.  Uutistenluku muutetaan siten, että Suomen Tietotoimiston STT toimittajat lukevat ne STTn tiloista, ja Yleisradio huolehtii lähettämisestä.  Muutos aiheuttaa hämminkiä tuttuihin Yleisradion radioääniin tottuneiden kuulijoiden keskuudessa.
1938:  Kairon kansainvälinen radioliikennekokous laajentaa taajuustaulukon 200 megahertsiin ja varaa kanavat kansainvälisille lentoreiteille.
1938:  Orson Wellesin Mercury Theatren esittämä radiokuunnelma Maailmojen sota marsilaisten hyökkäämisestä New Yorkiin saa USAn itärannikon paniikkiin.  Kuudesta miljoonasta kuulijasta 1,2 miljoonaa uskoo hyökkäyksen Marsista alkaneen.  Tuhannet pakenevat.  Ohjelma perustuu HG Wellsin romaaniin vuodelta 1898, jonka Howard Koch dramatisoi kuunnelmaksi.
1938:  Natsi-Saksassa aletaan valmistaa huokeita pieniä radiovastaanottimia.
1938:  Itävallan Anschlussin eli natsi-Saksaan liittämisen jälkeen natsit liittävät radioasemat natsi-Saksan verkkoon.
1938:  Afganistanissa perustetaan Radio Kabul.
1938:  Japanissa lähetetään 29 vaihto-ohjelmaa, joista 16 on natsi-Saksasta ja fasistisesta Italiasta, mutta vain yhdeksän USAsta.
1938:  Motalan radioasema aloittaa lyhytaaltolähetykset ulkomailla asuville ruotsalaisille.
1938:  Lyhytaaltolähetin Lahti II aloittaa toimintansa kilowatin teholla.
1938:  Pekka Tiilikainen aloittaa radion selostajana.
1938:  Sarjakuunnelma Suomisen perhe alkaa.  Sen kirjoittajat ovat Serp eli Seere Salminen ja Elsa Soini nimimerkillä Tuttu Paristo.  Esikuvallinen suomalainen perhe täyttää radioperheenä osuutensa kansalaiskasvatuksessa.  Kuunnelmia tehdään noin 400, ja sarja loppuu 1950.
1938:  Vaasan sosiaalidemokraattisen puolueväen kokouksen julkilausuma ja kirjelmä tulevat ohjelmaneuvoston käsiteltäväksi: "... radio-ohjelmissa oli esiintynyt, varsinkin Pallen revyissä kansanvaltaista ajattelutapaa ja kansanvaltaisia olosuhteita loukkaavia esityksiä".  Ohjelmaneuvosto toteaa, että Pallen 18.11.1937 revyyssä Hillottua historiaa esiintynyt kupletti oli sopimaton radiossa esitettäväksi.  Kilpi valittaa ohjelmaneuvostolle, että reporthaasi kansallisen partioliikkeen talvileiriltä oli ristiriidassa puolueettomuuden kanssa, jonka Heikinheimo tunnustaa.  Kansallinen Partioliitto ei ole partiojärjestön jäsenjärjestö, koska liiton toiminnan sotilaalliset muodot olivat estäneet sen pääsemästä partiojärjestön jäseneksi.  Ohjelmaneuvostoon nimitetään propaganda-asiantuntija Propagandaliiton johtaja Jaakko Leppo.
1939:  Natsi-Saksan yleisradio kertoo useita kertoja jehovan todistajan August Dickmann teloituksesta.
1939:  Radio Andorra perustetaan.
1939:  Ruotsin kuuntelulupien määrä on 1,2 miljoonaa kappaletta.
1939:  Hollannissa puolet kotitalouksista on kaapeliradioverkossa, joillain kaupunkialueilla jopa 80 prosenttia.
1939:  Natsi-Saksassa juutalaisilta kielletään radion hallussapito.  Saksassa radioita on lähes 13 miljoonaa.
1939-45:  Toinen maailmansota on radion sota.  Natsi-Saksan radiossa väitetään, että Tyynenmeren saarilta tuodaan Englantiin kannibaaleja, jotka syövät kiinniotettuja Saksan agentteja.  Saksassa kielletään ulkomaisten radiolähetysten kuunteleminen.  Miehitettyjen maiden yhtiöistä muodostetaan natsi-Saksan valtakunnanradion releasemia.  Kun saksalaiset vetäytyvät miehitetyistä maista, he tuhoavat paikalliset radioasemat varsinkin idässä.
1939:  Suomessa radioamatööritoiminta kielletään.
1939:  Suomen Yleisradio ottaa käyttöön magnetofonin.  Yleisradion johtokunta syyttää Suomen Tietotoimistoa STT hitaasta palvelusta ja puutteellisesta uutisvalikoimasta.  Johtokunta epäilee tämän johtuvan sanomalehtien painostuksesta ja STTn monopoliasemasta.  Yleisradio järjestää selostajakoulun, jossa koulutetaan noin 50 selostajaa.  Puolustusministeriön sanomaosasto järjestää Yleisradiossa ohjelmaa, joka on tarkoitettu etupäässä maanpuolustustehtäviin kutsutuille joukoille.  Ohjelmatoiminnan johtavaksi ajatukseksi tulee kansalaisten elävän yhteenkuuluvaisuuden tunteen, isänmaan rakkauden ja puolustustahdon vahvistaminen.  Ohjelmistoon tulevat sotilaselämään liittyvät hupiohjelmat ja lisääntyvä isänmaallinen musiikki.
1939:  Annetaan 11.10 asetus Valtioneuvoston tiedotuskeskuksesta VTK, jolle kuuluu sensuuritoiminta.  Ennen sodan syttymistä VTK toimii vain Yleisradion sensorina.  Yleisradiossa aloitetaan sanomalehtikatsaukset talvisodan aikana.  Ne on tarkoitettu sellaisten pääkirjoitusten lukemiseen, jotka on laadittu VTKssa.  Pääkirjoitukset luetaan radiossa sanomalehtien omina kirjoituksina.  Talvisodan aikana Sortavalan, Kuopion, Joensuun ja Helsinki IIn asemat tehdään liikkuviksi.  VTK hankkii Yleisradioon sopivan henkilön järjestämään vastapropagandaa Neuvostoliittoon Petroskoin ja Moskovan Tiltuille.  Puolustusministeriön sanomatoimisto toimittaa Yleisradioon talvisodan aikana vieraskieliset lähetykset.  Lähetyksiä on englannin-, italian-, ranskan-, saksan-, venäjän- ja vironkielisinä.  Uutisissa otetaan huomioon Suomen propagandan vaatimukset.  Selostukset käsittelevät muun muassa suojeluskuntain toimintaa.  On katsauksia Lotta Svärd- ja suojeluskuntapoikatyöhön.
1939:  Päämajan propagandaosasto sijoitetaan Otavan kansanopistoon.  Yksiköt ovat radio, lehdet, filmi ja valokuvat.  Osaston alaisuuteen tulee Yleisradion ohjelmatarjonta.  Toimintapäällikkö on kapteeni RW Palmrooth eli Reino Hirviseppä.  Sotaradiosta tulee päivittäin neljä noin 20 minuutin ohjelmaa kuten puolustusvoimain tiedotukset, lähetetyt runot ja tarinat, Pekka Tiilikaisen ja Enzio Sevonin eturintamilla tekemät selostukset, rintamamiesten haastattelut ja terveiset kotiväelle.  Radion laitteistot on hankittu olympialaisia 1940 varten.  Sensuuria tiukennetaan talvisodan aikana.  Kiellettyä on kertoa joukko-osaston kokoja, komentajien nimiä ja sijoituspaikkakuntia.  Mikkelin pommitus aiheuttaa propagandaosaston siirtämisen 5.1.1940 Heinolaan.  Radiolähetyksiä kertyy 484 ja lähetysaikaa 167 tuntia.
1939:  Pentti Haanpään novellissa Sotasanomat saapuvat sanotaan: Radiot pauhaavat ja painotuotteet louhahtelevat kuin räähkälinnut peloitellen pöljää kansaa, että kohta paukahtaa ja raskaasti.
1930-luvun loppu:  Rakennetaan ensimmäiset matkaradiot, mutta ne ovat painavia.
1940-luku:  Radio on sodan palveluksessa.  Miehitetyissä maissa kuunnellaan ulkomaisia lähetyksiä.
1940-luku:  USAssa keskipitkien amplitudimodulaatio AM-asemien rinnalle aletaan rakentaa very high frequency VHF- eli ultralyhyiden aaltojen ULA-alueen taajuus- eli frekvenssimodulaatio FM-radioasemia.
1940-luku:  Suomessa radiolupien määrä nousee sota-aikana yli 540 000 kappaleeseen.  Sota-aikana puheohjelmien osuutta lisäävät puolustusvoimien tiedotukset ja erilaiset propagandakampanjat.
1940:  Ranskalainen Charles de Gaulle (1890-1970) alkaa käyttää radiota Englannissa ja puhuu 18.6 ranskalaisille.  de Gaulle oppii hallitsemaan radion ja jatkaa puheitaan.  Natsi-Saksa rakentaa radioasemia häiritsemään BBCn lähetyksiä.
1940:  Natsisaksalaiset perustavat erääseen Champs-Elysées -kadun hotelliin propagandaosaston, joka valvoo lehdistöä, kirjankustannusta, radiota ja elokuvaa.
1940:  Ruotsissa on 30 yleisradioasemaa ja 2/3 asukkaista on hyvät vastaanottomahdollisuudet.  Ruotsin poliisi saa ensimmäisen liikkuvan matkapuhelimen.
1940:  Virossa työläisten suojeluskunta, josta muotoutuu myöhemmin Rahva Omakaitse eli punakaarti, ottaa 21.6 haltuunsa Yleisradion ja Pätsin tukijoiden sanomalehden, joka alkaa ilmestyä nimellä Rahva Hääl.
1940:  Uuden Kiinan Uutistoimisto - Hsin-hua she (Xinhuashe) perustaa pienen radioaseman Yenanin vuoristoon Neuvostoliiton tuella.  Sen täytyy 1947 siirtyä Kuomintang-joukkojen tieltä Taihang-vuoristoon.
1940:  Iranin radio perustetaan.
1940:  Radiodiffusion de la République Démocratique du Congo perustetaan.
1940:  BBC aloittaa suomenkieliset lähetykset viisi päivää talvisodan päättymisen jälkeen.  BBC kuuluu hyvin Neuvosto-Karjalassa ja Virossa.  BBCn Monitoring Service kuuntelee yötä päivää kaiken maailman radiolähetyksiä.  Englannin lähetystöissä on BBCn kuunteluantenneja.
1940:  Yleisradio menettää talvisodassaViipurin ja Sortavalan yleisradioasemat.  Näitä korvaamaan rakennetaan Lappeenrantaan asema.  Yleisradio lähettää selostajan ääniautoineen Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen seuraamaan uusien kotien pystyttämistä.  Lyhytaaltolähetin Lahti III aloittaa.  Laitelupia on 347 533.
1940:  Hävityn "talvisodan" jälkeen alkavat heti valmistelut sotaan Neuvostoliittoa vastaan muun muassa värväämällä miehiä, jotka ovat valmiit rauhanajan vakoilu- ja kaukopartiotoimintaan Neuvostoliitossa.  Ensimmäinen kaukopartiomiesten radiokurssi aloitetaan 14.3, kun sotatoimet lakkasivat 13.3.
1940 ja 1944:  Sotavuosina kuuntelulupien määrä kasvaa vähiten sodan päättymisvuosina.  Kuuntelulupien määrässä tapahtuu luonnollista vähenemistä 1940-luvulla vielä sodan jälkeen.  Kuuntelulupien määrän kasvun väheneminen johtuu myös radiovastaanottimien huonosta saatavuudesta.  Kotimaiset radiotehtaat eivät ehdi valmistaa radioita kysynnän mukaan.  Suomeen tuodaan sotavuosina natsi-Saksasta halpoja kansanradioita pikku Hitlereitä, joita Saksan propagandaministeriön painostuksesta valmistetaan suuria määriä.  Anodiparistoista on pula ja lähetysputkista puutetta.
1940:  Lotta Svärd tekee päätöksen lottien kouluttamisesta yleisradioteknikoiksi.  Ensimmäiset lotat ryhtyvät hoitamaan teknikon tehtäviä Yleisradiossa 21.6.1941ja "jatkosodan" syttyessä 25.6.1941 on lottia noin 50 teknikon tehtäviä hoitamassa sekä päästudiossa että muilla yleisradioasemilla.
1941-44:  Tiltu Mirja Ruonaniemi työskentelee Leningradin radiossa.
1941:  Moskovan Tiltu Kaija Vilen (entinen Kerttu Laine) (1907-) työskentelee Moskovan radion suomenkielisellä osastolla 40 vuotta.
1941:  USAssa aloitetaan ULA-järjestelmän mukaiset lähetykset.
1941:  Japanilais-italialainen radio-ohjelmasopimus solmitaan.  Se täsmentää fasististen valtioiden ohjelmavaihdot kerran kuukaudessa tapahtuviksi.
1941:  Englannin salainen musta lyhytaaltoinen radioasema aloittaa propagandan ja radiopornografian lähetykset Saksan rintamille.
1941:  Englannin pääministeri Winston Churchill lausuu yöllä 22-23.6 radiopuheessaan : "Nyt aukesi rintama Jäämereltä Välimereen", kun natsi-Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon.
1941:  Kiinan kommunistinen radio Hsin Hua - Xinhua - Uusi Kiina aloittaa Yenanissa kahdessa luolassa ulkomaanohjelmapalvelun.  Siitä tulee 1949 Kansan keskusradioasema.
1941:  Yleisradion ohjelmistoon tulee esitelmäsarja Koettelemusten sitkeä kansa ja kolmen esitelmän sarja Suomalaisia sotapäälliköitä.  Yhä tärkeämmäksi tulevat Karjalaa käsittelevät ohjelmat.  Propaganda-Aseveljien järjestämät asemiesillat tulevat ohjelmistoon.  Yleisradion toimitusjohtaja Jalmar Voldemar Vakio (ennen 1935 Hjalmar Woldemar Walldén) tekee matkan natsi-Saksaan.  Saksalaisille lähetetään uutisia ja muuta ohjelmaa Helsingin ja Oulun asemien kautta muun muassa viisi Hitlerin puhetta.  Toteutetaan 1942 ohjelmia Saksan aineellisen ja henkisen kulttuurin alalta.
1941:  VTK muutetaan asetuksella Valtion Tiedotuslaitokseksi VTL (niin sanottu Vetelä).  Se valvoo joukkotiedotusvälineitä.  VTLn omaksi tarkastusjaostoksi liitetään sensuuri.  Lisäksi päämajassa on sensuuritoimisto.  Puolustusvoimain pääesikunnan tiedotusosaston tehtäviin kuuluu sotakuvausten välittäminen sanoin, kuvin ja radioselostuksin VTLn kautta kotirintamalle.  Tiedotustoimisto 1 eli Ttus 1 valvoo sotilasasioiden käsittelyä lehdistössä ja radiossa sekä laatii puolustusministeriön viralliset tiedotukset.  Natsisaksalaisten esikuvien mukaan muodostetut kymmenkunta tiedotuskomppaniaa eli TK-komppaniaa hankkivat taistelu- ja sotakuvauksia rintamalta koti- ja ulkomaisia sanomalehtiä sekä Yleisradiota varten.  TK-komppanioiden tehtävänä on saada koko kansa eläytymään armeijan taistelutoimintaan ja siten terästää kansan taistelutahtoa.  Suomen Huolto (perustettu 1941) järjestää tiedotustilaisuuksia yhteistoiminnassa VTLn, Suomen Aseveljien Liiton SAL ja Yleisradion kanssa.  Suomen Huollon valistus- ja tiedotustoiminnasta käytetään nimitystä henkinen huolto.  VTLn Ensio Rislakin Lapatossu ja Sotkajussi saavat julkisuuden Yleisradiossa.  Yrjö Kivimiehen Eskon puumerkki tulee jatkosodan aikana Yleisradion vakinaiseksi ohjelmanumeroksi.  VTLn tuotantotoimistossa kirjoitetaan sanomalehtien pääkirjoitukset, jotka luetaan edelleen Yleisradion sanomalehtikatsauksissa päivittäin kello 12:15.
1941:  Yleisradio alkaa lähettää Yrjö Kilpeläisen eli Jahvetin Sosiaalista kirjelaatikkoa sekä Asemiesiltoja ja Rintamaradiota.
1941:  Yleisradiossa aloitetaan vakinainen ohjelmasarja Suomen nainen vartiopaikallaan.  Toimittaja Ernst Lähde pitää sunnuntaiesitelmän Suomen sosiaalidemokraattien taistelu kommunismia vastaan.  Valtion Tiedotuslaitoksen VTL ehdotuksesta lastentunneilla esitetään Suomen Nuorison Iskujoukkojen propagandaa.
1941:  Yleisradion sota-ajan ohjelmatoiminnan päämääriä ovat muun muassa hoitaa mielialaa sekä koti- että taistelurintamalla ylläpitämällä tahtoa saattaa sota voitokkaaseen loppuun, lähettää ajanvieteohjelmaa keventämään raskaiden aikojen mielialaa sekä huolehtia vihollista vastaan tähdätyistä propagandatoimenpiteistä.  Äänilevyvarasto järjestetään niin, että osa kotimaisesta marssi-, sotilas- ja isänmaallisesta musiikista on puolustusvoimain käytettävissä.
1941:  Sodan sytyttyä Yleisradio lähettää ääniautot rintamalle.  Lappeenrannan asema siirretään autoon liikkuvaksi lähetysasemaksi.  Sortavalan asema voidaan ottaa käyttöön.  Sotilasiltahartauksia aletaan lähettää neljä kertaa viikossa.  Aunuksen radio aloittaa 1.9 Vieljärvellä, mutta siirtyy Petroskoin (Äänislinna) valtauksen jälkeen sinne, jolloin Petroskoin Tiltu Saimi Virtanen lopettaa toiminnan.  Neuvostoliiton Suomen propagandaa hoitavat Moskovan Tiltu Aino Kallio (1903-) ja Räikiä Armas Äikiä (1904-65).  Neuvostoliitto häiritsee Lahden aseman lähetystoimintaa.  Aunuksen radion ohjelmapäällikkönä toimii Pekka Tiilikainen.  Perustetaan yhtyeitä ja kuoroja.  Esimerkiksi Äänislinnan lottien tertsetti on vakinainen ohjelmansuorittaja.  Muita sota-ajan radioasemia ovat Äänisen Radio Karhumäellä, Korven Radio Rukajärvellä, Vienan Radio Kiestingin ja Uhtuan suunnalla sekä Kannaksen Radio.
1941:  Yleisradion ohjelmaneuvosto kiinnittää huomiota Englannin radion suomenkielisiin lähetyksiin, joissa "harjoitetaan maallemme vahingollista, venäläisystävällistä propagandaa".  Valtion Tiedotuslaitos VTL antaa ohjeita Englannin propagandan torjumiseksi.  Suomi lähettää ulkomaille venäjän-, viron-, latvian-, turkin-, unkarin-, tanskan-, englannin-, ranskan-, saksan- ja italiankielisiä lähetyksiä.
1941:  Valtion Tiedotuslaitoksen VTL tarkastuskunnan kirjeessä Yleisradiolle annetaan ohje, että Neuvostoliitosta tulisi käyttää nimitystä Venäjä.  Aikaisemmin annetulla ohjeella kiellettiin nimitys Puna-armeija, mutta sanat ryssä ja bolshevikki ovat sallittuja.  Myöhemmin VTLn päällikkö valtuuttaa ohjelmapäällikön Heikinheimo valvomaan, ettei ohjelmissa esiinny räikeää, karkeaa ja ylimielistä sävyä eikä joutavaa ryssittelyä.  Ennen tätä ohjetta tarkastusjaosto joutui siivoamaan Pallen ohjelmia.
1941:  Presidentti Risto Ryti lausuu 26.6 radiopuheessaan: "Suur-Saksan valtakunnan sotavoimat, nerokkaan johtajansa valtakunnankansleri Hitlerin komennossa käyvät rinnallamme menestyksellistä taistelua meille tuttuja NL:n sotavoimia vastaan".
1941:  Suomen kauppaministeri Väinö Tanner pitää radiossa saksaksi puheen, jossa hän toteaa, että "ihmiskunnan tulevaisuuden vuoksi on välttämätöntä, että tämä turmiollinen järjestelmä ja puoliaasialainen oppi on tuhottava", sillä muuten se hävittää eurooppalaisen sivistyksen.  Tanner kertoo pyrkimyksestä maailmanvallankumoukseen, jonka avulla kaikki maat on saatava alhaisella tasolla olevan venäläisen rodun johdettaviksi.  Tannerin puhe radioidaan yhdessä Unkarin pääministerin ja Italian ulkoministerin kanssa kaikkiin bolshevistisen taistelurintaman maihin.
1941:  Valtion Tiedotuslaitoksen VTL määräyksestä sovitaan Suomen Tietotoimiston STT kanssa huomattavimpien voitonsanomien jälkeen Porilaisten marssin soittamisesta välittömästi kesken uutisten luvun.  Heti Viipurin valtauksen jälkeen tulee Viipurin valtauksen juhlaohjelma.  Lokakuun 1 päivä toteutetaan Petroskoin valtauspäivän ohjelma, jolloin sanomalehtikatsauksen keskeyttää tiedontanto Petroskoin valtauksesta Porilaisten marsseineen.  On suunniteltu juhlaohjelmat Pietarin ja Hangon valtauspäivää varten.  "Karjalan vapautuksen" johdosta tehdään selostuksia.
1941:  Professori, sittemmin pääministeri Edwin Linkomies pitää radiopuheen.  Hänen mukaansa vain nuori ja elinkykyinen kansa kykenee sotaan, joka sitä entisestään nuorentaa ja saa sen elintoiminnat uuteen vireeseen.  Sota kasvattaa, estää veltostumisen ja kehittää ihmisen siveellisiä ominaisuuksia.
1941-42:  Yleisradio lähettää kotirintamalle bolshevismia käsitelleitä esitelmiä.  Näitä pitää muun muassa luutnatti kirkkoherra M Mustonen: Bolsevikkien epäonnistunut maatalouskokeilu, Bolsevismi jumalattomuuden levittäjänä kansojen keskuuteen, Bolsevistinen moraali, Neuvostoliiton koululaitos jumalattomuuden kasvitarhana ja professori Leiviskä: Siperia bolsevikkien viimeinen tukialue.
1942:  Grönlannissa tapahtuu ensimmäinen radiolähetys Godthåbin lennätinasemalta.
1942:  Radioasema Voice of America VOA - Amerikan (USAn) Ääni aloittaa propagandalähetyksensä Saksan miehittämille alueille Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan.
1942:  Joukko suomalaisia aloittaa tiedusteluopinnot Pionerskajan aseman lähellä Dubkinin kylässä.  He opiskelevat sähkö- ja radiotekniikkaa sekä morsetusta ja salakieltä.  Salakirjoituksen pohjana on Eino Hosian kirja Tulipunaiset ratsastajat 1938.  Samanlainen kirja on desantilla Suomessa ja keskuksella Neuvostoliitossa.  Desantilla on varustuksessaan muun muassa lyhytaaltolähetin ja -vastaanotin, kamera, reppukirjapaino monisteiden tekoon ja paristoja.
1942:  Eino Laakso (1907-81), joka taisteli 1936-39 Espanjassa Francon kapinallisia vastaan, pudotetaan laskuvarjolla Tampereen seudulle.  Hänen kanssaan hyppää radisti, neuvostoliittolainen "Kalle", joka osaa hyvin suomea.
1942:  Yleisradion ohjelmaneuvosto käsittelee ohjelmiston arvostelua.  Ohjelmapäällikkö Heikinheimo tuo esiin syitä, miksi
ohjelmisto on muodostunut propagandistiseksi, isänmaallisen mahtipontiseksi ja ikäväksi.  Suurin syy on ohjelmatoiminnan epäitsenäisyys.
1942:  Yleisradio lähettää edelleen natsisaksalaisille ohjelmaa ja tervehdyspalvelun Saksan itärintamalla taistelevalle suomalaiselle SS-pataljoonalle, jolloin omaiset voivat lähettää tervehdyksiä sotilaille.
1942:  Kouluradio on mukana Valtion Tiedotuslaitoksen VTL työskentelyssä, ja lähetetään kouluradio-ohjelma Veljet Vienan ja siskot Aunuksen, jossa Pekka Tiilikainen selostaa eräiden Itä-Karjalan koulujen toimintaa.
1942:  Viipurin radioasema aloittaa toiminnan.  Äänislinnassa (Petroskoi) on liikkuva lähetysasema.
1942:  Yleisradion sensori antaa ohjelmapäälliköille ohjeen, että sisäisen eheyden ylläpitämiseksi olisi syytä välttää 1918 tapahtumien käsittelyä sisällissodan merkityksessä.  Voidaan puhua "vapaussodasta Venäjää vastaan, mutta kansalaissodasta on parempi vaieta".
1942:  Yleisradio aloittaa Lauantain toivotut levyt, joka korvaa puolustusvoimain tervehdyslähetyksen Sanoin ja sävelin.  Asevelipapit alkavat järjestää hengellisiä asemiesiltoja.  Fagerholmin mielestä Yrjö Kivimiehen Eskon puumerkki tulisi poistaa ohjelmistosta, koska siinä esitetään liian räikeää Englannin vastaista propagandaa.  Valtion Tiedotuslaitos VTL päättää hallintoneuvoston ehdotuksen mukaan poistaa ohjelman, ja se lopetetaan vuoden päättyessä.
1942:  VTL antaa ohjeita Ruotsiin suuntautuvaa tiedotustoimintaa varten ja mainitsee, että olisi aloitettava Ruotsiin suunnatut radiolähetykset.
1942:  Yleisradion ja Suomen Aseveljien Liiton yhteistyönä laaditaan syys- ja talvikaudeksi aseveliaiheista yleisohjelmaa varten suunnitelma.
1943:  USAssa radioryhmän asemat pakkomyydään antitrustilakien perusteella.  Asemat ostaa karamellitehtailija Edvard Noble, joka muuttaa 1945 nimeksi American Broadcasting Company ABC.
1943:  Ruotsin radio parantaa radiolähetyksiä aloittamalla tiettyihin osiin Pohjois-Ruotsissa ja Gotlannin saareen puhelinradiolähetykset eli langallisen radion.  Lankaradion tilaajia 1962 on 400 000.
1943:  Kaupallinen Radio Monte Carlo aloittaa lähetykset.
1943:  Natsi-Saksa voimistaa suomenkielistä radiopropagandaansa, jolloin Neuvostoliiton lehdistö- ja radiopropaganda Suomea vastaan voimistuu.  Päämajan tiedotusosaston propagandan päämääränä on hajaannuksen synnyttäminen vihollisjoukoissa ja yliloikkareiden houkutteleminen selittämällä, että vangiksi antautuminen on varma keino hengen pelastamiseksi, kehumalla sotavankien oloja ja lupaamalla yliloikkareille etuuksia.  Moni sotavanki ammutaan ennen kurjalle sotavankileirille pääsyä odottamaan nälkäkuolemaa.
1943:  Kuopioon rakennetaan uusi 30 kilowatin asema, ja maan pohjoisosien radiokuuntelua parannetaan Rovaniemen 10 kilowatin radioasemalla.  Pietarsaaren aseman tehoa nostetaan.
1943:  Suomen natsisaksalaisille joukoille lähettämät uutiset ovat enimmillään.  Aunuksen radion päivittäinen lähetys Pagizemmo vähäzen on tarkoitettu paikalliselle väestölle "kohottamaan niin henkisesti kuin aineellisesti siitä alhaisesta tasosta, jolle se on idän ikeen alla painunut".  Vuoden lopussa ovat jäljellä lähetyksistä ulkomaille enää Yhdysvaltoihin suunnatut suomen- ja englanninkieliset lähetykset sekä venäjänkieliset.
1943:  Eduskunta säätää lain, jonka mukaan valtion tulee omistaa 90 prosenttia Yleisradion osakkeista.
1944:  Englannissa aletaan kiistellä parlamenttityön radioinnista.  Parlamenttikeskustelujen radiointi sallitaan 1978.
1944:  Suomen radio-ohjelmistoon tulee uusia sarjoja: Aseveljien tiedonantoja ja Aseveljien näkökulmasta.  Ohjelmatoiminnassa pyritään peitettyyn propagandaan ja välttämään korkealentoisuutta.  Tavoitteena on talvisodan ihannemieliala.
1944:  Aunuksen radion perääntymisvaiheen studiopaikat ovat Kolatselkä, Harlu ja Pälkjärvi.  Radio muutetaan Karjalan radioksi, ja sen johtajana Pekka Tiilikaisen haavoittumisen jälkeen on Kauko Käyhkö.  Viipurin ja Sortavalan radioasemat menetetään sekä Rovaniemen asema lopettaa toimintansa.
1944:  Suomessa alkaa paristo- ja radioputkisäännöstely.
1944:  Suomen Yleisradio muuttaa nimekseen Oy Yleisradio Ab.  Se alkaa lähettää keskipäivällä Turun tuomiokirkon kellojen soittoa.  Kansandemokraattien Hella Wuolijoki tulee ohjelmaneuvoston jäseneksi.  Hallintoneuvostoon valitaan SKDLn edustajat Cay Sundström ja Ville Pessi.
1945:  Berliner Rundfunk aloittaa radio-ohjelmien lähetykset Neuvostoliiton Saksan miehitysvyöhykkeellä.
1945:  Ruotsin radiolle perustetaan oma uutistoimisto Dagens eko.
1945:  Hella Wuolijoki valitaan Yleisradion pääjohtajaksi.  Wuolijoen nimitys otetaan Suomessa vastaan kauheana ja epämiellyttävänä tapauksena.  Porvarillinen lehdistö esittää epäilyksiä radion täydellisestä politisoitumisesta.  (Eikö porvarillinen radio ole poliittinen?  Oliko 1930-luvun porvarillinen radio puolueeton?  HaKa)  Wuolijoen virkaanastujaispuheen mukaan eräs demokratian edellytys toteutui, kun sodan jälkeen aikaisemmilla vuosikymmenillä vaiennetuille kansalaisille suotiin sananvapaus.  Suomalaisen ohjelmajaoston päällikkö Ilmari Heikinheimo eroaa, sillä hän ei hyväksy pääjohtajavaihdosta.  Tilalle valitaan esitelmä- ja selostusosaston päällikkö Jussi Koskiluoma ja hänen paikalleen kansandemokraattien Erkki Vala.  Tämä aiheuttaa kritiikkiä julkisuudessa.  Radion vakinaisessa palveluksessa on kansandemokraatti Unto Miettinen.  Teatteriosaston päälliköksi tulee ensin Matti Kurjensaari, sitten Olavi Paavolainen.  Kirjallisohjelmien toimittaja on Raoul Palmgren, Työmiehen tunnin juontaja Lauri Kantola ja Neuvostoliiton katsauksen toimittaja Vili Bergman.  Näiden toimittamia ohjelmia syytetään kommunistisiksi heidän vasemmistolaisuutensa vuoksi.
1945:  Porvarilliset (ei ruotsalaiset) ja sosiaalidemokraattiset kansanedustajat esittävät eduskuntakysymyksen hallituksen vastattavaksi siitä syystä, että Yleisradiosta on tullut "yksipuolisesti määrätyn poliittisen suunnan propagandaväline".  Ministeri Murto (SKDL) esittää tilaston, jonka mukaan 1939 Yleisradion puheohjelmistoissa eri puolueiden edustajat esiintyivät seuraavasti: sosialidemokraatit 665 minuuttia, IKL 290 ja porvarit 6995 minuuttia.  Ajalla 1.6-31.10.1945 eri puolueet esiintyivät seuraavasti: 32 sosialidemokraattia, 35 kansandemokraattia ja 230 porvaria.  Kysymys ei aiheuta toimenpiteitä.
1945-49:  Yleisradiossa Hella Wuolijoen pääjohtajakaudella lähetetään vapaa keskusteluohjelma Radion keskustelukerho (myöhemmin Pienoisparlamentti), jossa Hertta Kuusinen nousee laajojen kansalaispiirien tietoisuuteen Suomen Kansan Demokraattisen Liiton SKDL edustajana.  Ohjelmassa käsitellään ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä, ja siitä tulee eniten kuunneltu sarja radion historiassa.  Hertta Kuusiselle eivät pärjää viisaatkaan miehet.  Kuusisesta kirjoitetaan vääristeltyjä lehtikirjoituksia, ja hänelle lähetetään uhkauskirjeitä.  Nimettömät kirjoittajat ja puhelinsoittajat uhkaavat ampumisella ja pommiattentaateilla.  Muita vakinaisia keskustelijoita ovat muun muassa Urho Kekkonen, Lassi Hiekkala, Sylvi-Kyllikki Kilpi, Erkki Leikola, Nils Meinander, Onni Peltonen ja Atos Wirtanen.
1945:  Yleisradio aloittaa Metsäradion, Pienoisparlamentin (entinen Radion keskustelukerho), Viisasten kerhon ja Kalle Kustaa Korkin seikkailut.  Suomi-Neuvostoliitto-Seuralle SNS varataan ohjelma-aikaa vuoden puolivälistä lähtien yksi tunti viikossa.  Tämän ajan käytöstä huolehtii radiotoimikunta, johon kuuluvat muun muassa Olavi Paavolainen, Jarno Pennanen ja Erkki Vala.  Yleisradio alkaa toimittaa näitä ohjelmia, ja vuodenvaihteessa seura ei voi enää toimittaa omaa ohjelmaa.
1945-49:  Ohjelmaneuvoston kokoomuslaiset jäsenet esittävät vain kielteisiä kannanottoja ohjelmista ja ohjelmapolitiikasta (23), samoin maalaisliiton (14) ja sosiaalidemokraattien (12) jäsenet.  Kansandemokraattiset ja ruotsalaiset jäsenet esittävät sekä myönteisiä että kielteisiä kannanottoja.
1945:  Yleisradion oman ohjelmalehden perustamissuunnitelma aiheuttaa lehdistökirjoittelua.  Lehdistön aktivoitumisen syynä on kilpailupelko ja ohjelmalehden "pakkotilausjärjestelmä", sillä lehti suunnitellaan jaettavaksi kaikille kuunteluluvan lunastaneille,
1946:  Neuvostoliittolainen fyysikko Vladimir Aleksandrovitsh Fok (1898-1974) tutki radioaaltojen leviämistä ja julkaisee teoksen Radioaaltojen diffraktio maanpinnan ympärillä.
1946:  USA saa Yhdistyneissä Kansakunnissa läpi "free flow of information" -doktriinin.
1946:  USAn Federal Communications Commision pitää oikeutenaan ratkaista radiolähetysten laatua ja "puolueettomuutta" koskevat periaatteet sekä estää "kumouksellisten" ohjelmien lähettäminen.  Televisio asetetaan heti Federal Communications Commissionin FCC valvonnan alaiseksi.
1946:  Kiinassa kommunistit jatkavat teknisten vaikeuksien jälkeen radion Hsin Hua - Uusi Kiina toimintaa.
1946:  DIAS eli Wire Broadcasting in the American Sector aloittaa radiolähetyksensä Saksassa.  Myöhemmin nimellä RIAS Radio In the American Sector aloitetaan ULA-lähetys.  RIAS TV aloittaa 1988.  Se yhdistyy 1992 Deutsche Welleen.
1946:  Kansainvälinen radiojärjestö Organisation Internationale de Radiodiffusion OIR, joka laajennetaan 1959 käsittämään myös televisiotoiminta et de Télévision OIRT, perustetaan Brysselissä radioyhteistyön koordinoimiseksi.  Neuvostoliitto ja sosialistiset maat jäävät siihen, mutta kylmän sodan puhjettua Länsi-Euroopan valtiot ja USA eroavat 1949 liitosta ja perustavat 1950 Euroopan yleisradioliiton European Broadcasting Union EBU.
1946:  Norjan radio aloittaa säännölliset saamenkieliset lähetykset Tromssasta.
1946:  Yleisradio perustaa kolme ohjelmasarjaa: Työmiehen tunti, Maamiehen tunti, jota toimittaa EJ Paavola ja Ruokatunnin ratoksi, jota toimittaa Lauri Kantola.  Sosiaalidemokraatit vastustavat Työmiehen tuntia, koska sen laatijana on kommunisti Lauri Kantola.
1946:  Yleisradion ohjelmapäälliköiden kokouksessa Wuolijoki mainitsee, ettei Yleisradio ole politisoitunut enempää kuin 1930-luvulla, vaan nyt se on huomioinut tasapuolisemmin kuin ennen kaikki poliittiset puolueet ja mielipideryhmät, myös ennen vaiennetut.  Wuolijoki täsmentää 1947, ettei Yleisradiossa suvaita fasistien esiintymistä.
1947-55:  Neuvostoliittolaisen fyysikon Leonid Isaakovitsh Mandelshtam (1879-1944) kootut teokset julkaistaan.  Hän tutki radiofysiikkaa.  Hänen johdollaan kehitettiin värähtelyilmiöiden epälineaarinen teoria, joka on nykyaikaisen radiotekniikan perustana.
1947:  Radioasema Voice of America VOA - Amerikan (USAn) Ääni aloittaa propagandalähetyksensä Neuvostoliittoon.
1947:  Trinidad ja Tobagon radio aloittaa lähetyksensä.
1947:  Atlantic Cityn kansainvälinen radioliikennekokous laajentaa taajuustaulukon 10,5 gigahertsiin ja muodostaa Geneveen kansainvälisen taajuuden rekisteröintitoimiston - International Frequency Registration Board IFRB.
1947:  Yleisradiossa alkaa ohjelmasarja Puhuva sanomalehti.  Ohjelman esittelyn yhteydessä Wuolijoki mainitsee sen olevan rauhan propagandaa varten.  Maaseudun ilta alkaa toimittajana Kustaa Vilkuna.
1947:  Johan Nuorgam lukee ensimmäiset saamenkieliset uutiset Yleisradiossa.  Tästä alkaa radion säännöllinen ohjelmatoiminta saameksi.  Saamenkielisiä ohjelmia lähetetään 1948 alkaen Oulun keskiaaltolähettimen kautta.
1947:  Radioamatööritoiminta saadaan aloittaa uudelleen.
1947:  Suomen Radiokuuntelijain Liitto perustetaan.  Sen päätehtävä käytännössä on radio-ohjelmien sisällön tarkkailu, joka päätyy siihen, että Yleisradiossa ilmenee yksipuolinen poliittinen suuntaus ja "epäkansanvaltainen henki".  Wuolijoki mainitsee eräässä Puhuvan sanomalehden pääkirjoituksessa, että mahdollisimman laajat kansankerrokset ryhmittyisivät näiden yhdistysten (perustettu 36) ympärille ja ottaisivat radion asian omakseen.  Hän mainitsee 1948 eräässä puheessaan, että oikeisto rahoittaa nämä kuuntelijayhdistykset.  Aamulehti 1948: "Yleisradion käyttäminen kommunistien poliittisena propagandavälineenä lopetettava".  Liiton toiminta tyrehtyy 1949 Wuolijoen pääjohtajakauden loputtua.
1948:  USAssa esitellään mikroaaltolinkkejä.
1948:  Haganah-guerillat perustavat radion Kol Yisrael - Israelin ääni.  He hyökkäävät palestiinalaisten kimppuun.
1948:  Norjan radio perustaa vakituisen saamenkielisen ohjelmasihteerin paikan, ja toimitus sijoitetaan Vesisaareen - Vadsö.
1948:  Suomen eduskunta hyväksyy Lex Jahvetin (Yrjö Kilpeläisen lakialoitteen 1946), jolla Yleisradion hallintoneuvoston vaali siirretään yhtiökokoukselta eduskunnalle.  Sosiaalidemokraatti Yrjö Kilpeläinen arvostelee eduskunnassa pääjohtajan Wuolijoki toimintaa siitä, että teknisen ja talouspuolen hoidossa on ilmennyt vakavia laiminlyöntejä, vaikka talouspuoli kuuluu pääjohtajan varamiehelle sosiaalidemokraatti Onni Toivonen.  Kilpeläinen ei tuo esille tapauksia, joissa laiminlyönnit näkyvät.
1948-51:  Hella Wuolijoen kirjoittama ja ohjaama radiokuunnelma Työmiehen perhe on vaihtoehto Suomisen perheelle.
1948:  Hella Wuolijoki perustaa Yleisradiossa Radioteatterin.
1949:  Kylmä sota alkaa.  Kansainvälinen yleisradioliitto OIR hajoaa.
1949:  CIA perustaa Radio Free Europen lähettämään radiopropagandaa sosialistisiin maihin.
1949:  Yksityinen radioasema Radio Mercur ryhtyy lähettämään Tanskan aluevesien ulkopuolelle ankkuroidusta laivasta mainosohjelmaa.
1949:  Norsunluurannikolla alkavat radiolähetykset.
1949:  Pääjohtaja Hella Wuolijoki mainitsee vähän ennen erotetuksi joutumistaan, että yhteistyö on sujunut luottamuksellisesti ja hedelmällisesti kaikissa yleisradiotoiminnan kysymyksissä hallintoneuvoston ja johtokunnan kanssa.  Näiden päätösten perusteella saatiin uudistuksia Yleisradioon: Radioteatteri, ilmainen terveydenhoito työntekijöille, oma sisäinen tiedotuslehti Mikrofoni ja kansainvälinen vuorovaikutus.
1949:  Eduskunta myöntää määrärahan lisämenoarviossaan Yleisradion kiireellisiin kalustohankintoihin olympialaisia 1952 varten.  Lyhytaaltolähettimet Helsingistä ja Lahdesta siirretään Poriin.
1949:  Eduskunnan ensimmäisen kerran valitsema Yleisradion hallintoneuvosto vapauttaa ensimmäisessä kokouksessaan 22.6 pääjohtajan Hella Wuolijoki (1886-1954) äänin 13-3 välittömästi tehtävästään.  Wuolijoki nimitettiin 1945 Yleisradion pääjohtajaksi.  Wuolijoen aikana sallittiin epäkohtien paljastamista.  Työläiset saivat itse puhua työpaikkojen puutteellisista olosuhteista.  Kun 1930-luvulla ja sodan aikana pyrittiin työläisiä sopeuttamaan ahtaaseen kansallisporvarilliseen mielipiteeseen, niin Wuolijoen aikana pyrittiin totuttelemaan uuteen tilanteeseen ja kasvattamaan työväestön tietoisuutta vastaamaan uutta todellisuutta, joka oli sekä ulko- että sisäpoliittista realismia.
1949:  Kun Erkki Vala (Wadenstöm 1928 asti) (1902-91) (erotetaan 16.9 lukien), Matti Kurjensaari (Salonen 1939 asti) (1907-88), Olavi Paavolainen (1903-64) ja Unto Miettinen (1915-) erotetaan tai vaaditaan erotettavaksi Yleisradiosta, heidät leimataan lausunnolla "... joiden suhde kommunisteihin on tunnettu".  Neuvostoliitto-katsauksien toimittaminen siirtyy Vili Bergmanilta Unto Miettiselle.  Raoul Palmgrenin nimi ei esiinny enää ohjelmantekijöiden luettelossa.
1949:  Fysiikan tohtori Reino Tuokko valitaan Yleisradion esitelmäosaston päälliköksi.  Hän kehittää luonnontieteellisten ohjelmien tasoa.  1960-luvun alussa radion Tieteeni-ohjelmissa käsitellään myös sosiologiaa, assyrologiaa ja sotatiedettä.
1949:  Marjatta ja Martti Pokela ensiesiintyvät radiossa.
1950-luku:  Kylmä sota jatkuu.  Useita propagandaradioasemia perustetaan "vapauttamaan" sosialistiset maat kommunismista (muun muassa Radio Liberation).  Radiolähetysten häirintä alkaa.
1950-luku:  Transistori otetaan käyttöön, ja matkaradiot pienenevät.
1950-luku:  Japanissa alkaa kaupallinen yleisradiotoiminta USAn painostuksesta.
1950-luku:  Yleisradio jakaa levyt a-, b- ja c-luokkaan.  C-luokan levyjä ei soiteta.  Kärjen ja Helismaan ralleista suurin osa joutuu c-luokkaan.
1950-60-luvut:  Suomessa radiota pidetään vielä kansansivistysvälineenä.
1950:  CIAn rahoittama Radio Free Europe RFE - Radio Vapaa Eurooppa (1949 perustetun kommunismin vastaisen järjestön National Committee for a Free Europe viestintäosasto) aloittaa Münchenissä.  Se lähettää propagandaohjelmia aluksi Tshekkoslovakiaan ja sitten Itä-Euroopan maihin.  RFE lähettää 1950-luvulla koodattuja viestejä agenteille, joita CIA lähetti itään.  RFE lähettää 28 lähettimellä viikoittain noin 3000 tuntia tshekiksi, slovakiaksi, unkariksi, puolaksi, romaniaksi ja bulgariaksi.  Aseman lähetyslaitteet ovat Münchenin lähellä Saksan Liittotasavallassa ja Portugalissa.
1950:  CIA perustaa Aasiaan propagandaradion Radio Free Asia.
1950:  Syyriassa radio aloittaa lähetykset.
1950:  Nepalin hallituksen Radio Nepal aloittaa.
1950:  Jamaikassa aloitetaan radiolähetykset.
1950:  Yhdysvaltalainen AC Nielsen rakentaa laitteen Audimeter, joka rekisteröi radion kuuntelun.
1950:  Ruotsin lennätinlaitos ottaa haltuunsa lentoliikenteen radiopalvelut.
1950:  USA liittolaisineen ja Länsi-Euroopan maat perustavat järjestön Euroopan yleisradioliitto Union Européenne de Radiodiffusion UER tai European Broadcasting Union EBU.
1950:  Kirjailija Olavi Paavolainen (1903-64) kutsuu radiokuunnelmaa kahdeksanneksi taiteeksi.
1951:  Kuubalainen korruption vastustaja Eduardo Chibas (1907-51) ampuu itsensä suorassa radiolähetyksessä.  Hän perusti 1947 puolueen Partido del Pueblo Cubano (Ortodoxo).
1951:  Radioasema Voice of America VOA - Amerikan (USAn) Ääni aloittaa latviankieliset lähetykset.  Asemat sijaitsevat Frankfurt am Mainin lähellä Lampertheimissa ja Palissa Taiwanilla.  Asemat julkaisevat lehteä East Europe.
1951:  Amerikan ääni - Voice of America aloittaa suomenkieliset lähetykset.  Toiminta on jatkoa sotapropagandalle, jota lähetettiin suomeksi.  Ohjelmat käynnistää professori Jussi Kolehmainen.  Ohjelmat lopetetaan 1953, sillä Suomi ei ole enää strategisesti niin tärkeä maa.
1951:  Kaupallinen SUD Radio aloittaa Andorrassa.
1951:  Japanin radio NHK aloittaa jälleen kansainvälisen vaihdon.  BBC ja Voice of America (USA) tarjoavat ohjelmia pyysipä NHK niitä tai ei.
1951:  Radio Tahiti aloittaa lähetykset ranskaksi ja tahitiksi.
1951:  Yleisradio aloittaa Päivän peilin.  Hallintoneuvosto päättää, että ULA-verkoston rakentaminen alkaa 1952.
1951:  Yleisradion 25-vuotisjuhlaan liittyen avataan Messuhallissa radiomessut.  Juhlamessuihin liittyy myös Suomen Radioamatööriliiton 30-vuotisjuhla.
1952:  Kyproksen radio aloittaa lähetyksensä kreikaksi, turkiksi, englanniksi ja ranskaksi.
1952:  Kuwaitin hallituksen radio aloittaa.
1952:  Ruotsissa otetaan käyttöön Hörbyn lyhytaaltoasema.
1952:  Yleisradiosta erotetaan kommunisti Lauri Kantola (1908-90) työnantajien painostuksesta.  Yleisradioon lähetetään yli 30 000 kirjettä, joissa paheksutaan erottamista.
1952:  Työmiehen tunti muutetaan ensin kesäksi lähetykseksi Tehtaan pilli on soinut ja syyskuun alussa Työväen maailmaksi.  Työmiehen tunnin ja Metsäradion kirjelaatikot yhdistetään Sosiaaliseksi kirjelaatikoksi.  Näin loppuvat nämä erikoisohjelmat.
1952:  Yleisradion Ota tai jätä -kilpailut alkavat Tauno Rautiaisen johdolla.
1952:  Suomalaiset radiotehtaat ryhtyvät valmistamaan ULA-vastaanottimia ja tavallisiin vastaanottimiin liitettäviä ULA-lisälaitteita.
1953:  Ruotsissa otetaan käyttöön ensimmäinen radion 600 kanavan laajakaistalinkki välillä Falun-Motala.
1953:  Ruotsin radioon saamelaisohjelmia tehdään Jokkmokkissa.  Ne ovat pääasiassa poronhoitoon liittyviä ja ruotsinkielisiä.
1953:  Yleisradio perustaa yhden Euroopan ensimmäisistä ULA-lähetysverkoista.  Lahden, Helsingin, Turun ja Vaasan ULA-asemat aloittavat.  Lahden pitkäaaltoasemalle hankitaan kaksi sadan kilowatin sveitsiläistä lähetintä Brown & Bover.
1953:  Metsäradion sijaan tulee palsta Metsien miehet.
1953 alkaen:  Niilo Einari Tarvajärvi (1914-2002) vetää 88 Tervetuloa aamukahville -ohjelmaa Yleisradiossa.
1954:  Radioasema Freies Berlin - Vapaa Berliini aloittaa.
1954:  Yleisradiossa alkaa FE Sillanpään muistelmasarja.
1954:  Suomessa yleisradiolainsäädäntökomitea ehdottaa paikallisradiotoiminnan aloittamista, sillä ULA-taajuudet on käytössä.  Komitean ehdotusta ei hyväksytä.
1954:  Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäiset radiopuhelimella varustetut vuokra-autot ULA-taksit aloittavat toimintansa Turussa.
1954:  Turkulainen radiomestari Olavi Ahonen perustaa antennivahvistimien ympärille yrityksen Teleste.
1955:  Winward-saarten Grenadassa radio aloittaa.
1955:  BBC aloittaa ULA-lähetykset Englannissa.
1955:  Ruotsi käynnistää ensimmäiset säännölliset FM-asemat Tukholma, Götepori, Malmö ja Örebro P2 varten.
1955:  Ruotsi aloittaa automaattisen matkapuhelinjärjestelmän MTA (Laurén-järjestelmä).
1955:  Moraalisen varustautumisen - Moral Re-Armament MRA edustaja saa pitää Yleisradion kautta puheen Suomen kansalle.
1955:  Tapio Matti Köykkä (1911-94) saa patentin vastavaihevahvistimelleen.
1955-63:  Kaarle Nordenstreng (1941-) työskentelee radiossa.
1955:  Suomessa on miljoona radiolupaa.
1956:  Venäjän entinen ulkoministeri ja pääministeri Jevgeni Primakov (1929-) tulee Neuvostoliiton radion arabiankieliseen toimitukseen.  Hän on Pravdan toimittajana Lähi-Idässä 1970-luvulle.
1956:  Färsaarten radio perustetaan.
1956:  Tansanian radio aloittaa.
1956:  CIAn rahoittama Radio Liberty RL - Radio Vapaus (perustaja 1951 antikommunistinen järjestö American Committee for the Liberation of the Peoples of Russia) aloittaa Katalonian Costa Bravalla Platja (Playa) del Palsissa propagandalähetykset Neuvostoliittoon.  Se lähettää 17 kielellä ohjelmaa, joka on suunnattu Neuvostoliittoa vastaan.  RL lähettää 1950-luvulla koodattuja viestejä agenteille, joita CIA lähetti itään.  Käytössä on ennakkosensuuri.  Toiminta lopetetaan tilapäisesti 1989.  Voice of America ja Radio Free Europe jatkavat 2001 saakka, mutta lopulta antennimastot kaadetaan.
1956:  LM Ericsson tuo maailman ensimmäiset matkapuhelimet markkinoille.  Se painaa kymmeniä kiloja ja sijoitetaan tavaratilaan.
1956:  Suomessa ULA-asemaverkko peittää koko maan.  ULA-asemia on toiminnassa 27, kun AM-asemia on 19 kappaletta.
1956:  Yleislakon aikana Yleisradiota käytetään yksipuolisesti työläisiä vastaan.  Yleisradio ei huomioi Suomen työväenliikkeen historian suurinta mielenosoitusmarssia siihen liittyvine kokouksineen.
1956:  Sokeain viikolla Yleisradio antaa mahdollisuuden esitellä äänikirjatoimintaa.  Yleisradio lupaa perustettavan äänikirjastudion laitteet ja asennuksen lahjoituksena.  Äänitykset alkavat 1957.  Perusnauhoja ja kopioita tehdään kahdeksalla magnetofonilla.  Äänikirjojen tuotantoa jarruttaa tekijänoikeuslainsäädäntö, sillä kirjan äänittämiseen on hankittava kirjailijan suostumus.  Tekijänoikeuksista kirjallisiin ja taiteellisiin teoksiin 1961 annettu laki sallii teosten vapaan äänittämisen sokeain lainakirjastotarkoituksiin.  Sokeain Kirjastossa on 1957 vasta 549 kelaa, 1959 jo 2786, 1965 lähes nelinkertaisesti eli 10 094 ja 1969 peräti 18 181 kelaa.
1957:  Leningradin (Pietarin) Posti- ja telemuseossa on ensimmäisten tekokuiden radiolaitteet osastolla Radio, tie avaruuteen.
1957:  Nigerian liittohallitus perustaa radion Nigerian Broadcasting Corporation.  Ohjelmia lähetetään englanniksi, jorubaksi, haussaksi ja iboksi.
1957:  Tukholman Sokeaintalossa välitetään keskusradiolla radio-ohjelman lisäksi myös sanomalehden lukua.  Sitten aletaan päivällä luettu äänittää ja toistaa iltapäivällä.  Ruotsissa suunnitellaan 1958  kerran kuukaudessa ilmestyvää äänilehteä.
1957:  Suomessa on 1,1 miljoonaa kuuntelulupaa, kun niitä 1950 oli 722 000.
1958:  Neuvostoliittolainen radioalan erikoistuntija Aleksandr Lvovitsh Mints (1895-) nimitetään akateemikoksi.  Hän johti suurten radioasemien suunnittelu- ja rakennustöitä.  Mints edisti radiopuhelimen modulaatiojärjestelmien laskentateorian ja menetelmien kehitystä.
1958:  Kuuban vallankumoukselliset aloittavat saamallaan radiolähettimellä helmikuussa ensimmäiset säännölliset lähetykset.  Fidel Castro ja Ernesto Che Guevara vihkivät radioaseman Radio Rebelde: "Täällä Radio Rebelde!  Lähetys vapaan Kuuban alueelta Sierra Maestrasta."  Sierralle saadaan muutamia generaattoreita.  Joukkojen olemassaolo ja päättäväinen taistelutahto tulee kaikkien kuubalaisten tietoon.  Myöhemmin Radio Rebelde on Kuuban kuunnelluimpia radioasemia.
1958:  Radio Gibraltar aloittaa.
1958:  Malawissa aloitetaan radiolähetykset.
1958-62:  Juutinraumassa toimii lain vastaisesti tanskalainen merirosvoradio Radio Mercur.
1958:  Kööpenhaminassa sokeain talon vahtimestari lukee mikrofoniin lehden, joka välittyy 63 vuokrahuoneistoon keskusradion kovaäänisillä.
1958:  Presidentti Urho Kekkonen (1900-86) pitää Suomen ensimmäisen uudenvuodenpuheen, joka radioinnin lisäksi televisioidaan.
1958:  Yleisradiossa alkaa ajanvietesarja Kankkulan kaivolla.
1959:  Kuuban kommunistipuolue miehittää 1.1 radioaseman.
1959:  Jordaniassa alkaa toimia valtion omistama radio.
1959:  Geneven maailman hallinnollinen radiokokous laajentaa taajuustaulukon 40 gigahertsiin.  Radiosähkötys- tai radiopuhelupikatiedotuksessa noudatetaan Geneven kansainvälistä pikatiedotusyleissopimusta.
1959:  Hertta Kuusinen (1904-74) on Yleisradion hallintoneuvoston jäsen.
1959:  Yleisradiossa aloitetaan Sävellahja.  Suomen ULA-verkko on valmis.
1950-luvun loppu:  Intialaista sukua oleva trinidadilainen Vidiathar Surajprasad Naipaul (1932-) alkaa toimia BBCn radiotoimittajana.  Hänen esikoisteoksensa The Mystic Masseur ilmestyy 1957 ja suomennetaan 1978 nimellä Täysinoppinut hieroja.
1950-60-lukujen vaihteessa:  OtaRadio perustetaan Espoon Otaniemeen keskusradiona, ja se saa nimekseen Otaniemi Underground Broadcasting System OUBS. 
1960-luku:  Irakin kurdien johtaja Mullah Mustafa Barzani (1903-79) kehittää kurdinkielisiä radio-ohjelmia, joita myös Turkin kurdit kuuntelevat.
1960-luku:  Kirjailijat Juhani Peltonen, Paavo Rintala, Henrik Tikkanen ja Paavo Haavikko kirjoittavat radiodraamaa.
1960-luku:  Pertti Hemánus (1934-) työskentelee radiossa ohjelmatoiminnan koordinaattorina Eino S Revon pääjohtajakaudella.
1960:  CIAn Radio Swan aloittaa Hondurasin edustalla Swan-saarella Fidel Castron vastaiset propagandalähetykset.  Uutisvälähdys: Kuubalainen äiti, kuuntele tätä!  Älä anna viedä lapsiasi pois!  Hallituksen uusi laki vie lapsesi viisivuotiaana, ja kun heidät palautetaan 18-vuotiaana, heistä on tullut materialistisia hirviöitä.  Fidelistä tulee Kuuban korkein äiti.  Radion nimeksi tulee 1961 Radio Americas.
1960:  United States Armed Forces Radio aloittaa lähetyksensä Iranissa.
1960:  ULA-rinnakkaisohjelmia voidaan kuunnella Etelä-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoseudulla, 1961 myös suurimmassa osassa Itä-Suomea ja 1962 kaikkialla paitsi Lapissa, Ahvenanmaalla, Ylivieskan-Pihtiputaan ja Joutsenon Savonlinnan seuduilla.
1960:  Saamenkielinen ohjelmatoiminta siirretään Rovaniemelle ja 1973 Inariin.
1960-70-luvut:  Tom Westergård (1935-2009) toimii Yleisradiossa uutistoimittajana.
1960-luku:  Raimo Höyry Häyrinen (1940-) aloittaa Yleisradiossa.  Hän siirtyy 1965 urheilutoimitukseen.  YLE erottaa 1997 Häyrisen.  Hän on Suomen nopein radioselostaja.  Häyrinen 1980-luvulla: tuhat ja yksi sanaa kertoo enemmän kuin yksi kuva.
1961:  Ruotsin hallitus myöntää ensimmäisen luvan kansalaisradiolle.
1961:  Ruotsin aluevesirajojen ulkopuolella merirosvoradio Radio Nord aloittaa rock- ja pop-musiikkilähetykset.  Sveriges Radio aloittaa 1963 populaarikulttuurikanavan P-3.
1961:  USAssa aloitetaan FM-stereolähetykset.
1961:  Yleisradion paikallisohjelmat muutetaan maakuntaohjelmiksi.
1962:  Radio Gambia aloittaa.
1962:  Keniassa aloitetaan radio- ja televisiolähetykset.
1962:  Sony tuo markkinoille transistoreilla toimivan taskuradion.
1962:  Tapio Matti Köykkä saa patentin Ortoperspekta OP-3 -stereolleen .  Tanskalainen Bang & Olufsen, Philips ja Lohja tuottavat patenttia loukkaavia laitteita.  B&O häviää kaikissa oikeusasteissa  jutun, ja joutuu maksamaan korvauksia Voimaradiolle, samoin Lohja.
1962:  Rautatiehallitus hankkii linjaradiojärjestelmän välille Toijala ja Haapamäki.  Sitä laajennetaan 1964 Seinäjoelle ja Helsinkiin.
1963-65:  Laulaja Pekka Tammilehto alias Topi Sorsakoski (1952-2011) rakentaa radioamatöörin laitteet ja harrastaa DX-kuuntelua.  Hän seuraa Radio Luxemburgia ja Radio Carolinea.  Tammilehto käyttää harjoitteluvahvistimena kotiradion viittä wattia ja hankkii 1965 belgialaisen Ronette-laulumikrofonin.  Hän saa 1975 Rank Xeroxilta työpaikan, ja yritys kouluttaa häntä elektroniikka-asentajaksi.
1963:  Yleisradio aloittaa Sävelradion vastapainoksi merirosvoradioasemien suosiolle.  Päivittäin soitetaan noin 700 levyä.  Juonnetut puhe-musiikkiohjelmat lisääntyvät.  Levyt tulevat suuryhtiöiltä kuten EMI ja Philips.
1964:  Neuvostoliittolaisen suomalaissukuisen radioinsinöörin Aksel Ivanovitsh Berg (1893-1979) kootut teokset julkaistaan.  Hän tutki radioputkigeneraattoreiden teoriaa, niiden suunnittelua ja vahvistamista.
1964:  Ruotsissa kolmas radio-ohjelma P3 aloittaa.
1964:  Ruotsissa käynnistetään matkapuhelinjärjestelmä MTB (Berglund-järjestelmä).
1964:  Zambian radio aloittaa.
1964:  Radio Rhodesia Broadcasting perustetaan.
1964:  Islas Malvinasissa (Falkland-saaret) aloittaa radio.
1964:  Yhteispohjoismaiset saamenkieliset uutiset aloitetaan Tromssasta.
1964:  Suomi saa toisen valtakunnallisen ULA-verkon rinnakkaisohjelman.
1964:  Saksassa kehitettyä radiopuhelinjärjestelmää Öffentlige bewegliche Landfunkdienst vastaava liikennemuoto on Helsingissä Puhelinyhdistyksellä.  Radiopuhelinta on helppo käyttää myös autoa ajaessa.
1964:  Messuilla Rakennusmiehen näyttelyalueella esitellään radio-ohjauksella varustettu betonin välisäiliö.
1964:  Vaisalan radiosondeja valmistetaan Etelä-Afrikassa ja Argentiinassa.  Asiakkaita on kaikissa maanosissa.
1964:  Englantilainen taskukokoinen täystransistoroitu radiopuhelin painaa 0,45 kiloa.  Se toimii ladattavilla nikkeli-kadmium -paristoilla.
1964:  Maisteri Eino S Repo (1919-2002) valitaan Yleisradion uudeksi pääjohtajaksi.
1965:  Moskovasta lähetetään yleisradion viittä eri ohjelmasarjaa.  Ohjelmaa välitetään myös tasavaltojen ja paikallisilta radioasemilta.  Eri paikoista lähetettyjen ohjelmien yhteismäärä on yli 800 tuntia vuorokaudessa.  Radiolähetyksiä annetaan 60 neuvostokansan kielellä.  Kuulijoiden määrä Neuvostoliitossa on arviolta 150 miljoonaa ihmistä.  Maassa on 38 miljoonaa radiovastaanotinta, 36 miljoonaa kovaäänistä ja yli 10 miljoonaa televisiota.  Neuvostoliitosta lähetetään ulkomaille 48 kielellä 140 tuntia vuorokaudessa kaikille mantereille.  Aloitettiin 1964 lähetykset khmerin, malajalaman, lingalan, nepalin ja tanin kielellä.
1965:  Ranskassa on radiovastaanottimia 15 mijoonaa kappaletta, mutta 1983 jo 47 miljoonaa kappaletta.
1965:  Taiwanilla on 60 pientä yksityistä radioyritystä.
1965:  ULA-rinnakkaisohjelmaverkko peittää lähes koko Suomen.
1965-68:  Yleisradio kieltää laulujen esittämisen: hallintoneuvoston päätös (poliittiset syyt), Irwin Goodman, Uusi Paavo 1966; sävelmien (osittain Sotilaspoika) rienaava käyttö, Aulikki Oksanen, Katastrofilauluja naisille 1967; mainos (Salama, Juhannustanssit), Hootenanny Trio, Hannu Salama 1967; loukkaavat henkilökohtaisuudet (Tabe Slioor), Sirkka Keiski, En minäkään kerro kuinka jouduin naimisiin 1966; kaksimielisyydet ja rivoudet (hieroja), Juha Vainio, Regina Rento 1965; alkoholi ja huumausaineet, Irwin Goodman, Ei tippa tapa 1966; uskonnolliset syyt (Aulikki Oksanen: Jeesus on sotilaspastori), Kalle Holmberg, Onnittelut Jeesukselle ylennyksen johdosta, sanat Arvo Salo, sävel Kaj Chydenius 1968; moraalikäsitysten halventaminen (rattijuoppousrangaistuksen väheksyminen), Irwin Goodman, Autolla Kanarian saarille 1966 ja aistiviallisten loukkaaminen (änkytys), Irwin Goodman, Olen hermostunut 1967.  Piispat ja papit saavat hartausohjelmissa ilman ennakkotarkastusta sanoa melkein mitä tahansa, mutta vapaan keskustelun edellyttämä vastauspuheenvuoro pannaan kieltoon.
1965:  Yleisradio aloittaa oman uutistoimintansa, mutta jatkaa Suomen Tietotoimiston STT uutisten lähettämistä radiossa.  Rinnakkaisulaverkko peittää koko maan.
1965:  Tampereen puhelin aloittaa autoradiopuhelimen.
1965-69:  Filosofian kandidaatti Eino Sakari Repo (1919-2002) on Yleisradion pääjohtajana ja 1970-74 radion johtajana.  Radiossa ja televisiossa alkaa esiintyä entistä enemmän arvostelua taloudellisia vallankäyttäjiä kohtaan.
1965:  Yleisradiossa on henkilökuntaa 2261 ihmistä, joista 1142 teknistä henkilöstöä.  Henkilökuntaa 1960 oli 853.
1966:  Neuvostoliitossa valmistetaan 5,8 miljoonaa radiovastaanotinta ja radiolevysoitinta.
1966:  Swazimaan Mbabanessa aloittaa radio.
1966:  Ruotsin radion ensimmäinen saamenkielinen toimittaja sijoitetaan Luulajaan ja 1970  Kiirunaan.
1966:  Vaasan Puhelin asennuttaa toimitalonsa katolle linkkitornin radiopuhelinta varten.
1966:  ULA-lähettimen tehoa korotetaan Lahdessa.  Tiirismaan Yleisradioasema valmistuu.
1966:  MA Nummisen laulu Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa kielletään radiossa eduskunnan vastaisena ja alkoholimyönteisenä.
1966:  Yleisradion tekniset toimihenkilöt ovat lakossa.  Valtion puhelin-, lennätin- ja radioliikennettä koskeva lakko kestää viikon.
1967:  Suomessa Helsingin radioasema aloittaa stereolähetykset.  Suomessa valmistetaan 103 000 radiota, kun 1980 niitä tuotetaan 218 000, jonka jälkeen valmistus pienenee.
1967:  Eino S Revon pitkän tähtäyksen suunnittelusta: "Esimerkiksi asioihin tavalla tai toisella kantaa ottavat ohjelmat voivat hyvinkin olla myös oivallista viihdettä.  Viihteellisiksi ei pidä käsittää pelkästään ajantappamiseen tähtääviä ohjelmia; senlaatuisella aktiviteetilla ei ole liiemmin tekemistä yleisradiotoiminnan piirissä."  Yleisradiotoiminta on ehtinyt luomaan Suomen kansaan odotuksia, että radio ja televisio ovat ajantappokoneita tai taustaääni ja -kuvalaitteita.  Myöhemmin Yrjö Ahmavaara (1929-) tultuaan PTS-elimen asiantuntijaksi alkaa kehitellä älyllisen aktivoinnin käsitettä.
1967:  Helge Miettunen julkaisee yleisradiotoimintaan johdattavan yleisesityksen Radio- ja TV-opin perusteet.
1968:  USAssa taajuusalueiden vähäisyys kiusaa poliisin, lennonjohdon ja monien palvelumuotojen työtä.  On liian paljon radioliikennettä.
1968:  Teologian tohtori Paavo Kortekangas moittii Uuden Suomen mukaan kirkolliskokouksessa Yleisradion pitkän tähtäyksen suunnittelijoita siitä, että heidän kaavailuissaan "kristillinen usko on suomalaisessa yhteiskunnassa vain muuan maailmankatsomus muiden joukossa".
1968:  Eino S Revon ja Yleisradion hallintoneuvoston välinen luottamuspula on jo kiistaton.
1969:  Radiovastaanotinten määrä 1000 asukasta kohti: Afrikka 45, Pohjois-Amerikka 1339, Etelä-Amerikka 167, Itä-Aasia (ei Kiina) 192, Etelä-Aasia 33, Eurooppa 280, Oseania 190 ja Neuvostoliitto 375.
1969:  United States Information Service USIS julistaa, että radio on Guayanan päätiedotusväline.
1969:  Yhdysvaltalainen kitaristi, laulaja ja lauluntekijä Jimi Hendrix (1942-70) esiintyy New Yorkin Harlemissa, jossa häntä ei tunneta.  Valkoinen radioyhtiö Sonderling Dallasista Texasista omistaa ketjun suurimpia mustia radioasemia Yhdysvalloissa ja käyttää asemia mustille markkinoille erikoistuneen mainonnan välineenä.  Heidän jatkuva lähetyksensä on eniten mainoskyllästettyä radio-ohjelmaa.  Levyjen soittaja Eddie O'Jay ei soita Hendrixin musiikkia päivittäisessä ohjelmassaan, sillä Sonderling valvoo hänen levyvalikoimaansa.
1969:  LM Ericssonin autopuhelin on kallis.
1969:  Yleisradiolla on seitsemän vakituista, kaksi melkein vakituista ja 12 puolivakinaista kirjeenvaihtajaa eri puolilla maailmaa.
1969:  Allen Ginsbergin Huuto-runo esitetään Porin jazz-festivaaleilla, ja esitys nauhoitetaan Radioteatterille.  Taltiointi lähetetään Tiistaiteatteri-sarjassa rinnakkaisohjelmassa yöllä, mutta vastoin Radioteatterin johdon tarkoitusta samanaikaisesti myös yleisohjelman puolella Jazz 69 -ohjelmassa.  Arne Bernerin aloitteesta tehdään eduskuntakysely, jossa on 83 kansanedustajan allekirjoitusta, sillä ilmiannon tekijöiden mukaan runo loukkaa sukupuolikuria ja säädyllisyyttä.  He ovat nähneet kopion kuudesta säkeestä.  Uusi Suomi julkaisee ne, mutta ei joudu syytteeseen.  Ministeri kansandemokraatti Paavo Aitio toteaa lähetyksen Yleisradion toimiluvan vastaiseksi.  Huuto-juttu on osaksi vaalitemppu, osaksi suunnattu Eino S Repoa vastaan.
1969:  Yleisradion ohjelmaneuvosto lakkauttaa MA Nummisen toimittaman radio-ohjelman Maanalaista menoa.
1969:  Sosialidemokraattisen Puolueen puoluesihteeri Erkki Raatikainen valitaan Yleisradion pääjohtajaksi.  Eino S Repo saa kansandemokraattien äänet ja siirtyy Radion johtajaksi.  Revon uudistukset: oma uutistoimitus, kirjeenvaihtajaverkon ja kanavan TV2 laajentaminen, kansainvälisen ohjelmatyön kehitys, ajankohtaistoiminnan kehittäminen ja dokumentaarin perinteen vakiinnuttaminen.
1970-luku:  Albaniassa on 28 radioasemaa, mutta ennen 1944 vain yksi.  Radioiden lukumäärä on kasvanut 66-kertaiseksi vuodesta 1938.  Radio Tirana lähettää päivittäin ohjelmaa 17 kielellä.
1970-luku:  Saksalaisen tutkimuslaitoksen Fraunhofer integroitujen piirien yksikössä Erlangenissa syntyy ajatus musiikin välittämisestä puhelinverkoitse.  Stereosignaalin koodaaminen tosiajassa onnistuu 1987 tietotekniikan kehittyessä.  Tämä johtaa musiikkiformaattiin MP-3.
1970-luku:  Yleisradio vakiintuu hallitsevaa porvarillista ajattelutapaa palvelevaksi joukkotiedotusinstituutioksi.
1970-luvun alku:  Tampereen puhelin aloittaa digitalisoinnin.
1970:  Englannissa lainmuutoksella BBC saa rinnalleen riippumattoman paikallisradion Independent Local Radio ILR.  Sen ensimmäiset asemat aloittavat 1972.  Asemia 1982 on 33 ja niiden peitto 76 prosenttia väestöstä.  Peitto 1987 on 90 prosenttia.
1970:  New Yorkin klassisen musiikin radioasema WNCN yrittää siirtyä rokkiin, mutta vihastuneet kuuntelijat turvautuvat viestintäkomissioon, ja aseman on pakko pitää klassinen linjansa.  Asema hylkää 1993 klassikot eikä komissiosta ole apua.  WNCN väittää, että kaksi klassista asemaa täyttää markkinat New Yorkissa, ja että yksi klassinen asema riittää.
1970:  Kirjailija Arvo Turtiainen Ilta=Sanomissa: He onnistuivat siinä, vihdoinkin./ Rotaryt;/ ampuivat Eino S Revon/ kiusattuaan häntä kyllin kauan/ pienessä häkissä/ karhun paska peijaispöytäänne/ nuorkauppakamarien menevät miehet/ pihkatappi perseeseenne/ typerät bingonpelaajat.
1970:  Helsingissä perustetaan Kansan Radioliitto.
1970:  Radion ohjelmaneuvosto lakkauttaa Päivi Istalan ohjelmasarjan lokakuussa.  Kriittinen ohjelma asuntopolitiikasta on neuvoston enemmistölle liikaa.  Ohjelmaneuvoston enemmistön mukaan Ristivetoa-ohjelma leimaa suomalaiset asunnonvälittäjät ja rakennuttajat roistoiksi. Yhtiön hallintoneuvosto vahvistaa päätöksen yhdeksän päivää myöhemmin.
1970:  Yleisradion henkilökuntalehti: Pekka Silvola: Oli alustus mikä tahansa niin keskustelu on aina sama.
1970:  Kreivi CE Creutz (1911-2000) radiossa (kuuluttajana 1939-76): Seuraavaksi kuulemme Liljankukan.  Esittäjä on MA Numminen.  Ohjelmaan on merkitty, että hän laulaa sen.
1971:  WPAX-Hanoi: USAn joukoille lähetetään radio-ohjelmaa Hanoista.  Avauskappale on Jimi Hendrixin tulkinta Yhdysvaltojen kansallislaulusta.
1971:  Ruotsi lopettaa lankaradion ja aloittaa Tanumissa satelliittilähetykset.
1971:  Posti- ja Telelaitos perustaa Suomen valtakunnallisen autoradiopuhelinverkon ARP.  Se muutetaan automaattiseksi 1990-luvun alussa, mutta lopetetaan 1999.
1971:  Länsi-Savo: Pekka Tiilikainen Mannerheimin hautajaisten selostuksestaan: Kyllä kai tuli tunnepitoisesti puhutuksi, koska muuan ystävä kirjoitti Lontoosta, että oli joutunut liikutuksen vuoksi kolmeksi päiväksi sairaalaan, ja evästi kirjeessä: Älä Pekka enää puhu niin tunteella.  Ihmiset eivät kestä.
1972:  Radiotaajuusrekisteri siirtyy tietokoneelle.
1972:  Meriradioviestintä Maritex alkaa.  Se on automaattinen telexjärjestelmä merenkululle.
1972:  Yleisradion toimintakeskus Tohlopissa Tampereella otetaan käyttöön.  Siellä toimii televisiostudioiden lisäksi Hämeen alueradio.
1972:  Työväenmusiikkia soitetaan Vappuna, ja Yleisradion radiojohtaja Eino S Repo siirretään virkavapaalle pakkolomalle vuoden loppuun saakka eli hyllytetään.  Radio- ja televisiotoimittajien liitto päättää ryhtyä välittömästi kolmen päivän istumalakkoon.  Marjatta Leppänen juontaa ensimmäisen Puhelinlangat laulaa puhelintoivekonsertin.  Idean isä on Harald Sundberg.  Yle lopettaa äänilevyjen sensuroinnin.
1972:  Sanomalehtien Liiton lausunnossa radiolainsäädännön uutistoimikunnan mietinnöstä 1971 vaaditaan, että radiolakeja ei pidä uusia mietinnön pohjalta.
1973:  Englannissa järjestetään radiomainonnan valvonta lailla.  Valvova viranomainen on Independent Broadcasting Authority IBA.  Säännösten mukaan mainosten on selvästi erotuttava ohjelmista.
1973:  Yhdysvalloissa tulee nopeusrajoitus 55 mailia tunnissa valtateille, joka innostaa kuorma-autonkuljettajia käyttämään harrastelijoiden radiolähetinvastaanottimia varoittamaan poliisien nopeusvalvonnasta.  Kansalaisten aallonpituus Citizen Band CB -radioiden käyttö lisääntyy varsinkin maaseudulla.
1973-86:  Yhteispohjoismaisia saamenkielisiä ajankohtaisohjelmia  lähetetään Kiirunasta.
1973:  Suomessa saamelaistoimitus siirretään Inariin.  Koltansaamenkielisten ohjelmien lisäksi inarinsaamea lähetetään 1980-luvun alkupuolelta.  Oma toimitus- ja studiorakennus valmistuu 1977.
1973:  Ulkoministeri Ahti Karjalainen (1923-90) esittää Yleisradion toimilupaan lisättäväksi määräyksen, joka velvoittaisi ohjelmapolitiikassa noudattamaan virallista ulkopolitiikkaa.  Ehdotusta vastustetaan ja se kuopataan.
1973:  Yleisradiossa aloitetaan Sukupuolielämän kirjelaatikko.
1973:  Yleisradion ohjelmajohtaja maalaisliittolainen Pekka Silvola (1924-) kirjoittaa kirjassa Tietoja Maanpuolustuksesta luvun Yleisradio kriisiajan tiedotustoiminnassa.
1973:  Kreivi CE Creutz radiossa: Niin, tämä oli todellakin viikon lintu jänkäkurppa eikä mikään radiohäiriö.
1974:  Ruotsin sähkösanomaliikenne tietokoneistetaan.
1974:  Chilen klikki saa Suomesta myötätuntosähkeen: Kannatan teitä.  Kirjailija ja upseeri.  Painettu miljoona.  Käännetty 11 sivistyskielelle.  Mauri Sariola.
1975:  CIAn Radio Free Europe ja Radio Liberty yhdistyvät radioksi RFE/RL.
1975:  Portugalissa radio ja televisio kansallistetaan.
1975:  Tuntimääräisesti eniten radio-ohjelmia lähettävät ulkomaille Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Kiina, joiden radioasemat käyttävät lähetyksissään 40-60 kieltä.
1975:  Tanskan radio kutsuu koolle objektiivisuustyöryhmän.  Se laatii 1978 raportin Andrén, G, Hemánus, P, Linné, O, Lundberg, D, Nordahl Svendsen, E, Veirup, K, Objektivitet - virkelighet - beskrivelse - formidling.
1975:  Yleisradio käynnistää pääkaupunkiseudulla paikallisradion Ylen aikainen.  Paikallisia lähetyksiä on 1985 mennessä alueilla: Turku, Tampere, Kuopio, Lahti, Mikkeli ja Jyväskylä.
1976:  Italialainen filosofi Franco Bifo Berardi (1949-) on perustamassa Euroopan ensimmäistä vapaata radioasemaa Radio Alice.  Hän joutuu lähtemään Bolognasta 1977 yllytettyään luokkavihaan radiossa.  Berardi perusti 1975 lehden A/Traverso, josta tuli radikaalin ja luovan Bolognan liikkeen keskus.
1976:  Norjassa saamelaisradio muuttaa Tromssasta Kaarasjoelle.
1976:  Suomessa päätetään poistaa radiolupamaksut.
1976:  Pirkko Tulppo julkaisee artikkelin Sodanaikainen yleisradiotoiminta 1939-44 toimittamassaan teoksessa Radioamatööreistä tajuntateollisuuteen. Puolivuosisataa suomalaista yleisradiotoimintaa.
1977-80:  Intervision (OIRT) järjestää laulukilpailut Puolan Sopotissa.
1977:  USAssa on 4497 laajuusmoduloitua eli AM-radioasemaa, joista 25 on opetusasemia, ja 3676 taajuusmoduloitua eli FM-asemaa, joista 839 opetusasemaa.
1977:  Ruotsissa aloitetaan säännölliset stereolähetykset ohjelmissa P1, P2 ja P3.
1977:  Ruotsissa otetaan käyttöön ensimmäinen digitaalinen radioyhteys puhelinta varten.  Paikallisradiolähetykset P3-verkossa alkavat.
1977:  Yleisradio uudistaa lupamaksujärjestelmänsä ja luopuu erillisestä radioluvasta.
1977:  Suomessa ARP-verkolla on 10 800 käyttäjää.  Verkolla on 1978 maanlaajuinen peitto.
1977:  Uusi Suomi: Radiossa alkoi eilen radio 2:n viihdeohjelma Vanhat hyvät ajat.  Ensimmäinen aihe oli Espanjan sisällissota.
1977:  Olavi Räsänen jatkaa omalla merkillään OR aloitettuaan 1970 alihankintatöillä.  OR on Suomen pitkäikäisin kaiutinvalmistaja.
1978:  Nigerian valtion radio ottaa radiotoiminnan haltuunsa.
1978:  Ruotsissa lennätinlaitos aloittaa henkilöhakujärjestelmän MBS.
1978:  BBCn päällikkö: Yleisradiotoimittaja olisi huono toimittaja, ellei häntä ensinkään kiinnostaisi ympäröivä maailma, ja hän olisi mitä merkillisin ihminen, ellei tuo kiinnostus synnyttäisi mielipiteitä; mutta toimessaan hänen on pitäydyttävä erossa mielipiteistään, etäännytettävä itsensä niistä ja pidettävä ne työnsä ulkopuolella...  Hänen tulee antaa ihmisille se väärentämätön informaatio, jonka he tarvitsevat muodostaakseen oman käsityksensä.
1978:  Suomessa perustetaan Genelec valmistamaan kovaäänisiä.
1978:  Radiokuulutus: Jokamiehen sävelradio.  Konsertin ovat laatineet Kansaneläkelaitoksen tietojenkäsittelyosaston ATK-suunnittelutoimiston tilastomatemaattisten sovellutusten jaoston toimihenkilöt Helsingistä.
1979:  Guyanassa yksityinen Radio Demerara lopettaa lähetykset, ja hallituksen radiomonopoli on täydellinen.
1979:  Geneven radiokokous laajentaa taajuustaulukon 400 gigahertsiin.
1979:  Suomessa radio- ja televisiokomitea ehdottaa paikallisradiotoiminnan kokeilua.
1979:  Suomessa on arviolta 3,3 miljoonaa radiovastaanotinta eli 1,8 radiota taloutta kohden.
1979:  Salora ja Nokia perustavat yhteisen yrityksen Mobira.  Salora on Suomen automatkapuhelintekniikan edelläkävijä.
1980-luku:  Yleisradion radio-ohjelmisto kolminkertaistuu.
1980:  Kuuban radion kolme tärkeintä kanavaa ovat Radio Rebelde, Radio Liberación ja Radio Progress.  Maassa toimii lukuisia maakunnallisia ja kunnallisia lähetysasemia.
1980:  Portugalin Gloriassa toimii radioasema Raret, joka lähettää erityisesti Puolaan hajotuspropagandaa.  Raret saa CIAn rahoittamien Radio Libertyn ja Radio Free Europen, jotka lähettävät Puolaan ja muihin sosialistisiin maihin propagandaa, päämajasta Münchenistä suuren raha-avustuksen radioaseman laajentamiseksi ja lähettimien uusimiseksi.
1980:  Yleisradio aloittaa Rockradion.  Tavoitteena on saada nuoret takaisin radiota kuuntelemaan.
1981:  Yhdysvalloissa on 7414 kaupallista radioasemaa.  Yleisimmät ohjelmamuodot ovat kantri eli 28 prosenttia asemista, aikuisväestön ajankohtaisohjelmat 24 ja 40 suosituinta iskelmää tai rock-musiikki 10 prosenttia.  USAssa radio on 99 prosentilla talouksista.  Taloutta kohti on 5,5 radiota.  Talouksista 78 prosentilla on matkaradio.  Autoista on 95 prosenttia varustettu radiolla.
1981:  Vapaa-ajattelijain Timo I Vasama julkaisee avoimen kirjeen Jeesukselle, jonka hän lukee Yleisradiossa Hannu Taanilan toimittamassa ohjelmassa Kirjeen sulle kirjoitan.  Ohjelma lähetetään helluntaina heti radiojumalanpalveluksen jälkeen.  Kirje aiheuttaa kantelun jumalanpilkasta oikeuskanslerille, joka toteaa, ettei kirje ole jumalanpilkkaa, mutta läheltä pitää.  Jeesus ei ole 2008 mennessä vastannut Vasaman kirjeeseen.
1981:  Analogisen pohjoismaisen matkapuhelinjärjestelmän Nordic Mobile Telephone NMT-450 ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön Ruotsissa (Suomessa 1982) ja toinen NMT-900 jo 1987.  Kehittely aloitettiin 1970-luvulla.  NMT aloittaa toimintansa Saudi-Arabiassa.  NMT-900 suljetaan 2000 lopussa.
1982:  El Salvadorissa aloittaa Radio Farabundo Martí.  Se ja Radio Venceremos auttavat El Salvadorin kansaa vuosia jatkuneessa vapaussodassaan.  Monet tietotoimistot käyttävät niiden välittämää tietoa.
1982:  USAn telehallintovirasto aloittaa radiotoiminnan sääntelyn purkamisen, joka synnyttää alalla kovaa kilpailua kuuntelijoista.  Radiotoiminta pirstaloituu ja vapautuu sääntelystä.
1982:  Radiokuuluttaja, toimittaja ja kääntäjä Jari Aula (1961-) aloittaa työnsä radiokuuluttajana YLEssä.  Hän tekee radio-ohjelmia, käännöksiä ja lukee äänikirjoja.
1982:  Nokian DX 200 -keskus avataan.  Se kehitettiin 1978.
1983:  Nicaraguassa toimii Radio Sandino ja yli 20 kaupallista radioasemaa.
1983:  USAn presidentti Ronald Reagan perustaa Kuubaan suunnatun radioaseman Radio Martí.  Sen katsojaosuus Kuubassa on lähes nolla.
1983:  Yhdysvalloissa aloittaa ensimmäinen kaupallinen matkapuhelinyritys.  Se käyttää maanpäällistä verkkoa.
1983:  Englannissa perustetaan Voice of the Listener and Viewer, johon 2002 kuuluu yli 2000 henkilöjäsentä, 50 oppilaitosjäsentä ja 20 yhteisöjäsentä.
1983:  Kanadassa Montrealissa perustetaan yhteisöradioita tukeva kansainvälinen kansalaisjärjestö AMARC, jolla 2002 on lähes 2500 jäsentä ja yhteistyökumppania 106 maasta.
1983:  Radiotoimittajan Martti Timonen (1921-2008) Seppo J Partasen ja Raimo Salomaan kanssa Lemmenjoen kullankaivajista tekemä dokumentti Oikotie vai elämäntapa saa Prix Italia -palkinnon.
1983:  Suomessa mainosrahoitteisesta radiosta kiinnostuneet paikallislehdet perustavat Suomen Paikallisradioliiton.  Siihen 1984 kuuluu 129 radioyhtiötä.  Toimiluvan hakijoita 1984 on 308 yhtiötä, ja paikallislehdet anovat lupia lähiradioille.  Radiomainonnan osuudeksi kokonaislähetysajasta kaavaillaan 15 prosenttia.  Suomen Paikallisradioliitto muuttuu 1997 Suomen Radioiden Liitoksi.
1983:  Yleisradiolla on seitsemän AM-radioasemaa ja 36 FM- eli ULA-asemaa.  Lähetykset ulkomaille tapahtuvat Porin lyhytaaltoasemalta.  Studioita on 73, joista 24 Helsingissä.  Aluetoimintaa on 24 paikkakunnalla.  Ensimmäinen paikallisradio Ylen aikainen perustettiin 1975.  Seuraavaksi perustettiin Mellan-Nyland Keski-Uusimaan paikallisradioksi, sitten paikallisradio Turkuun, Tampereelle, Ouluun, Kuopioon ja Lahteen.
1983:  Suomen talouksista radionauhuri on 41 prosentilla ja autoradio- tai soitin 42 prosentilla.
1983:  Radion työpaikkakonsertista: Suosikkilaulajani vuosien takaa on Eero Tuomi.  Haluamani kappale sopii mielestäni senkin takia erittäin hyvin, että vaimoni on tyttönimeltään Vaahtera.  Toivekappaleeni on Vanhan vaahteran laulu.
1984-93:  Viron tuleva presidentti yhdysvaltalainen Toomas Hendrik Ilves (1953-) työskentelee CIAn ylläpitämän Radio Free Europen toimittajana.
1984:  Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT kehittää kuvapuhelimen ensimmäisenä Euroopassa.
1984:  Mobiran autopuhelin Talkman maksaa Suomessa enemmän kuin uusi auto Lada.
1984:  Lahden Radio aloittaa.
1984:  Diplomi-insinööri Matti Makkonen keksii kööpenhaminalaisessa pizzeriassa matkapuhelimen tekstiviestipalvelun ajatuksen keskustelussa Seppo Tiaisen ja Juhani Tapiolan kanssa.
1984:  Suomessa myydään arviolta 80 000 stereolaitetta (viritin, viritinvahvistin ja stereoyhdistelmä), 205 000 radionauhuria, 25 000 matkaradiota, 40 000 koti- ja kelloradiota sekä 145 autoradiota.
1984:  Ilkka-lehti kertoo: Soinissa toimii jo paikallisradio.  Poliisiradio kuuluu kylän televisiosta.
1985:  Suomen ensimmäinen paikallisradio Radio Lakeus käynnistyy Nivalassa paikallislehden ja kotiseutumuseon rahoittamana.  Juha Linna tekee Suomen ensimmäisen radiomainoksen.  Elävän musiikin yhdistyksen Elmu perustama Radio City aloittaa lähetykset hieman myöhemmin Vapun aattona Helsingissä Lepakossa ja Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Radio 957 avaa lähettimensä eli kaupallinen radiotoiminta alkaa Suomessa.  Kaikkiaan 33 paikallisradion toimilupaa myönnetään kaupallisille paikallisradioille 22 paikkakunnalla.  Lappi jää luvatta.  Liikenneministeriö esitti lupaa Rovaniemen vihreille, mutta hallitus karsi sen pois, koska vihreät paljastuivat taistolaisiksi.  Helsingin valtakunnallisille lehdille myönnetään yhteinen toimilupa Radio Ykkönen, joka toimii 1985-95.  Kokeilua jatketaan 1987, ja kaupallisten asemien määräksi tulee 57.  Toimilupa myönnetään seitsemälle epäkaupalliselle asemalle, joissa on järjestöjä mukana.  Sanomalehdistä tulee tärkein omistajaryhmä eli 25 toimilupaa 57 toimiluvasta.
1985:  Kansan Radioliitolle tarjotaan AM-lupaa, ja liitto jättää sen käyttämättä.
1985:  Saamen radio itsenäistyy omaksi alueradiokseen.  Sillä on 1990-luvun alussa 16 työntekijää.  Saamen radio siirtyy 1991 omaan lähetysverkkoon.  Paikallistoimitukset ovat Kaaresuvannossa ja Utsjoella.
1985:  NMT900 aloittaa.
1985:  Suomessa esitetään joulunpyhien jälkeen Jan Hartmanin kirjoittama, Ari Meriläisen suomentama ja Väinö Vainion ohjaama kuunnelma Seuraava sota, kuvitteellinen dokumentti, joka on 1984 vuoden kuunnelma USAssa.  Yleisradion ohjelmapäivystys tukkeutuu huolestuneiden ihmisten soitoista, ja ihmiset soittelevat aluehälytyskeskuksiin, palolaitoksille ja terveyskeskuksiin.  Joissakin vanhainkodeissa kuunnelma aiheuttaa hätäännystä.  Terveyskeskuksiin tuodaan järkyttyneitä ihmisiä.
1986:  Ensimmäinen kannettava matkapuhelin Mobira Cityman julkistetaan.
1987:  LM Ericsson julkistaa autopuhelimen Hotline 450 Combi, joka painaa neljä kiloa.
1987:  Yleisradio aloittaa Yöradion lähettämisen.
1987:  Nokian ensimmäinen analoginen piirikytkentäinen matkapuhelinverkko NMT valmistuu.  Jo 70 000 suomalaista puhuu NMT-puhelimeen.  Mihail Gorbatshov puhuu matkapuhelimella NMT 900 Cityman, joka saa nimen Gorba, Helsingistä Moskovaan.  Käsipuhelin Mobira Cityman 450 eli Kännykkä painaa 850 grammaa.
1987:  Kansan Radioliitto saa FM-toimiluvan.
1988:  USAssa perustetaan Radio For Peace International.  Sillä on 2003 yli sata tytäryhdistystä, jotka lähettävät ohjelmaa ympäri vuorokauden 120 maahan.
1988:  Lähiradioiden mainoskielto kumotaan Tanskassa ja Norjassa.
1988:  BBC alkaa välittää suomenkieliset lähetykset paikallisradioille satelliitin kautta.  BBC ei lopeta suomenkielistä toimitustaan.
1988:  Suomessa radiolaki uusitaan ja annetaan laki telehallinnosta.
1988:  Helsingissä Kansan Radioliiton Lähiradio saa toimiluvan ja 1989 Turussa Radio Robin Hood.  Lähiradiossa ovat mukana lisäksi Kansansivistystyönliitto KSL, Työväen Sivistysliitto TSL ja Folkhälsan.  Lähiradiosta voi myöhemmin kuulla arabian-, englannin-, farsin-, kurdin-, somalin- ja venäjänkielistä ohjelmaa.  Lisäksi toimii inkeriradio.
1988:  Helsingin Puhelinyhdistys perustaa Radiolinjan tarjoamaan vaihtoehto matkapuhelinliikenteeseen eli murtamaan Posti- ja telelaitoksen matkapuhelinmonopoli.  Radiolinja saa 1990 toimiluvan.
1988:  Nokia-Mobirasta lähtenyt johtaja Jorma Nieminen ja kaksi muuta perustavat Saloon teleyrityksen Benefon valmistamaan koti- ja toimistopuhelimia, johdottomia puhelimia ja kaukohakulaitteita.
1988:  Suomalainen Vistacom Industries esittelee ensimmäisenä maailmassa värikuvaa siirtävän kuvapuhelimen prototyypin, jonka kaikki osat ovat yhdessä kotelossa.  Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT teki kehitystyön.  Yritys kehittää ISDN-verkon kuvapuhelimen.  Toimintaa jatkaa 1991 Vista Communication Instruments.
1988:  Pekka Tarjanne Radio ykkösessä: Posti- ja telehallituksen pääjohtajana mielisäveltäjäni on tietysti Telemann.
1989:  Ruotsissa viimeinen ammattisähköttäjä lähettää viimeisen morsemerkkinsä, kun laivaradioliikenne siirtyy satelliittiyhteyksiin.
1989:  Suomessa vakinaistetaan uusi toimilupajärjestelmä.  Hallitus myöntää toimiluvan 25 uudelle paikallisradiolle ja jatkaa jo toimivien 40 paikallisradion toimintaa.
1989:  Turkulainen Radio Robin Hood saa toimiluvan.
1989:  Benefon (perustettu 1987) tuo markkinoille Forte-nmt -puhelimen.
1980-luvun loppu:  Juppimatkapuhelin Mobira painaa yli viisi kiloa.
1990:  Kanada aloittaa digitaaliset radiolähetykset.
1990:  Yleisradio luo kolmen eriytyneen kanavan järjestelmän: Ylen ykkönen, Radiomafia ja Radio Suomi.  Yleisradio ottaa käyttöön digitaalisen radiopalvelun RDS.
1990:  Suomessa on 66 paikallisradiota, joiden palveluksessa on 630 vakituista työntekijää ja 800 freelance-henkilöä.  Vakituisten määrä vähenee viidenneksen ja freelancereiden luku puolittuu 2000 mennessä.  Paikallisradiot kaupallistuvat ja niiden omistus alkaa siirtyä ulkomaille.
1990:  Espoossa aloittaa paikallinen Radio West, jossa ilmaislehti Länsiväylä on mukana.  Radioasema lopetetaan pian.
1990:  Yleisradiossa perustetaan Radiomafia ja aloittaa Radiomafian Alivaltiosihteeri.  Nuoret koetetaan saada radion ääreen.
1990:  Liikenneministeriön ylijohtaja Kai Törnblom soittaa Suomen ensimmäisen GSM-puhelun Nummelassa.
1991:  Kun Viro itsenäistyy, on poliitikko Kadri Taperson Radio Free Europen toimittajana.
1991:  Puolassa perustetaan äärikatolinen, konservatiivinen ja antipostkommunistinen Radio Maryja.  Nimi Maryja on puolalainen muoto nimestä Maria.
1991:  Saamenkielinen radiokanava perustetaan Ylä-Lappiin, ja se laajentuu 1994 Rovaniemelle.  Lähetysten päivittäinen määrä nousee 20 viikkotuntiin ja 40 tuntiin 2000 mennessä.
1991:  Yleisradio alkaa lähettää Etelä-Suomessa keskiaalloilla 1,5 tuntia venäjänkielistä ohjelmaa päivässä.
1991:  Eurooppalainen telelaitosten ryhmä Groupe Spéciale Mobile (perustettu 1982) luo digitaalisen piirikytkentäisen matkapuhelinverkon.  Salossa tehdään ensimmäinen GSM-puhelin.  Tampereella soitetaan GSM-puhelu Tampereen Puhelinosuuskunnan pihalta Radiolinjan verkosta.  GSM-tukiasemia 1996 on sata.  Hämäläiset alkavat puhua toisilleen ja 1998 matkapuhelinliittymien määrä ylittää lankaliittymien määrän.
1991:  Radiolinja (sulautuu sittemmin osaksi Elisaa) aloittaa ensimmäisenä GSM-operaattorina kaupallisen toiminnan.
1992:  Venäjällä perustetaan radioasema Eho Moskvy - Moskovan kaiku.  Kolme suurta valtakunnallista radiokanavaa Majak, Radio Rossii ja Radio Orfei ovat valtion omistamia.
1992:  Hutchbyn tutkimus englantilaisten radioiden talk radio -lähetyksistä, joissa toimittaja keskustelee suorassa lähetyksessä ohjelmaan soittavien ihmisten kanssa, osoittaa, että toimittajat pyrkivät kehittämään ristiriidan soittajien kanssa.  Kun soittaja sanoo X, niin toimittaja kysyy, mutta entä Y?
1992:  Englantilainen Classic FM aloittaa Suomessa.  Classic Radion digitaalitekniikkaa käyttävä asema toimii suurimman osan aikaa miehittämättömänä.  Mainokset ja levyjen kuulutukset tulevat automaattisesti.  Radion toimintaa tukee aikakauslehti Klassinen musiikki.
1992:  Aamulehti saa luvan omistaa paikallisradion Radio Sataplus koko osakekannan.  Valtioneuvosto päättää, ettei se peruuta yhtiön toimilupaa.
1992:  Digitaalisen matkapuhelinjärjestelmän Global System for Mobile Telecommunications GSM ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön ja toinen vaihe 1995.  Se on toiminnassa kaikissa GSM-verkoissa 1996.  Tätä seuraa GSM Phase 2+.  Taajuus on 900 MHz.
1992:  Englannissa arvellaan lähetetyn ensimmäinen tekstiviesti tietokoneelta matkapuhelimeen Vodafonen verkkoon.
1992:  Lahdessa soitetaan ensimmäiset GSM-verkon puhelut.
1992:  Nokian ensimmäinen GSM-käsipuhelin 1011 painaa 475 grammaa.
1993:  Yhdistyneiden Kansakuntien YK joukot ottavat kesäkuussa haltuunsa Somaliassa Radio Mogadishun.  Lokakuussa tulitaistelussa kuolee yli 200 somalia ja 18 yhdysvaltalaista.  Kommandojoukkojen hyökkäyksen määräsivät yhdysvaltalaiset komentajat, eivät YKn komentajat.  Yhtä kuollutta yhdysvaltalaista kiskotaan pitkin Mogadishun katuja kauhistuneen televisioyleisön silmien edessä.  Myöhemmin näky toistuu elokuvassa Isku Mogadishuun.
1993:  Lähiradioiden mainoskielto kumotaan Ruotsissa.
1993:  Norjassa valtakunnalliset mainosradiot aloittavat lähetyksensä.
1993:  Brasilian Maan ystävät aloittavat projektin, joka toimittaa 30 radiolähetintä eri tikunakyliin Perun ja Kolumbian rajan lähelle.  Niillä pystytään tiedottamaan sairaustapauksista ja hälyttämään apua.  Radioviestinnässä kaikki kylät käyttävät samaa taajuutta, joten tärkeät viestit hukkuvat joskus keskustelun paljouteen.  Tikunoilla on kaupungissa oma keskus ja Museo Maguta.
1993:  OIRT yhdistyy EBUun.
1993:  Lahden AM-aseman pitkäaaltolähetykset lopetetaan.  Perustetaan Radio- ja TV-museosäätiö Lahteen.
1994:  USA kieltäytyy tukemasta Ruandassa vihaa lietsovien radiolähetysten häirintää, vaikka ne olivat keskeisiä äärihutujen yllyttäessä ihmisiä kansanmurhaan.  Pentagonin mukaan Ruandan radiolähetyksiä olisi voitu häiritä lentokoneella Volent Solo, jota käytettiin radiolähetysten häirintään Persianlahden sodassa.  Clintonin hallinto ei harkinnut lähetysten häirintää.  USA ei kehottanut organisoimaan vaihtoehtoisia radiolähetyksiä vastapainoksi.  (USA pitää Radio Martía hyvänä aseena Kuubaa vastaan.)
1994:  Yhdysvaltalainen MetroMedia aloittaa eurooppalaisen radioliiketoiminnan Unkarista.
1994:  Radio Ylen Ykkösessä alkavat tiedeohjelmat Reseptori ja Radiaattori.  Yle kokeilee 1995 DAB-lähetyksiä eli Digital Audio Broadcasting.
1994:  Peter von Bagh (1943-) käsittelee radiossa elokuvaa.  Hän sanoo, että totuus maailmasta on valkokankaalla.
1994:  Laki Yleisradiosta astuu voimaan.  Yleisradiolla on oikeus lähetystoimintaan suoraan lain nojalla.
1994:  Motorola julkistaa USAssa simpukkapuhelimen MicroTAC.
1994:  Nokian vaihtokuorinen 2110 tulee markkinoille.
1994:  Maailmassa on neljä käytössä olevaa järjestelmää DCS 1800, joka perustuu GSM-järjestelmään, mutta taajuus on 1800 MHz.  Kaksi järjestelmää on Englannissa, jossa sitä kutsutaan nimellä Personal Communications Network PCN.  Kaksi muuta järjestelmää on Saksassa ja Thaimaassa.
1995:  Luxemburgilainen Scandinavian Broadcasting System aloittaa radiolla Kiss FM ja ranskalainen NRJ radiolla NRJ/Energy Suomessa.
1995:  BBC alkaa lähettää suomenkielistä ohjelmaa digitaalitekniikalla satelliitin kautta.
1995:  Short Message Serverin SMS avulla GSM-käyttäjä voi lähettää korkeintaan 160 merkin viestejä, soittoääniä ja viivakuvia.  Suomessa voi matkapuhelimesta näppäillä tekstiviestejä.
1995:  Suomessa alkavat digitaalisen radion koelähetykset.
1995:  Suomen edustajat hyväksyvät aiesopimuksen perustuslain vastaisesta Euroopan Unionin EU salakuunteluoikeudesta.  Suomen hallituksen edustajille annettiin 1993 tietoa asiasta.  Hallitus salasi 1994 asian sekä ennen että jälkeen neuvoa antavan EU-kansanäänestyksen.  Kaikkia puheluita pitää tarvittaessa pystyä kuuntelemaan ja teleoperaattorien on annettava viranomaisten käyttöön liittymät, joilla kuunneltavat viestit voidaan siirtää salakuuntelijoille.  Esko Ahon ja Paavo Lipposen hallitukset ovat vastuussa siitä, että EUn poliisilla Europol on oikeus salakuunnella Suomessa puhelimia, fakseja, sähköposteja ja muuta.
1996:  BBC, Voice of America, Deutsche Welle sekä Moskovan ja Pekingin radio lähettävät ohjelmaa noin 40 kielellä.
1996:  Euroopan neuvoston alueella perustetaan The European Alliance of Listeners' and Viewers' Associations - EURALVA.
1996:  Ruotsin saamelaiset kuulevat omasta radiostaan 190 tuntia vuodessa saamenkielistä ohjelmaa.
1996:  Suomen Tietotoimisto STT aloittaa ääniuutiset kaupallisilla kanavilla.
1996:  Aamulehti-yhtymä ja MTV3 ovat perustamassa Suomen Uutisradiota.  Se saa Suomen ensimmäisen toimiluvan kaupallisen valtakunnallisen radiotoiminnan harjoittamiseen.  Radio Nova aloittaa 1997 toimintansa.
1996:  Nokian hinnaltaan edullinen matkapuhelin 1610 julkistetaan.  Nokia julkistaa kaarevan puhelimen 8110 kutsumanimeltään banaani ja julkistaa kommunikaattorin Nokia 9000 Communicator, jossa on Intelin suoritin 386.
1996:  Suomen kahdessa NMT-verkossa on yhteensä 640 000 liittymää.
1996-99:  Suomessa matkapuhelinta käyttävien kotitalouksien määrä kasvaa lähes 800 000 taloudella.  Miehistä 84 prosenttia ja naisista 76 prosenttia käyttää matkapuhelinta.
1997-98:  Afrikkaan syntyy lähes 20 uutta matkapuhelinverkkoa.  Matkapuhelinliittymien määrä on pari miljoonaa.
1997:  YLE kokoaa ruotsinkieliset radiokanavat yksiköksi Finlands Svenska Radio FSR.  Valtakunnallinen kanava on Radio Vega, johon ikkunoidaan alueelliset ohjelmat.  Radio Extrem suunnataan nuorille.
1997:  Suomessa aloittaa ensimmäinen valtakunnallinen mainosrahoitteinen verkko Radio Nova.  Alma Media omistaa 2000 siitä 61 prosenttia.
1997:  Kristillinen Media aloittaa Radio Dein lähetykset.
1997:  Philips julkistaa matkapuhelimensa Spark.  Se on huonosti rakennettu, ja vikaantuu helposti.
1997:  Nokia ilmoittaa toimittaneensa miljoona matkapuhelinta Suomen markkinoille.
1998:  EU velvoittaa kaikki jäsenvaltiot huolehtimaan siitä, että jokaiseen maahan syntyy vähintään yksi UMTS-standardin mukainen kolmannen sukupolven matkapuhelinverkko.
1998:  Wireless Application Protocol WAP kuvaa avoimen standardin, jolla internetin sisältö ja palveluja siirretään digitaalisiin matkapuhelimiin ja muihin matkaviestimiin.  Kun WAP-puhelimia loppuvuodesta 1999 saadaan kauppoihin, ihmetellään niiden toimintaongelmia.  Kun puhelimet vaihdetaan, huomataan niille tarkoitettujen palveluiden vähäisyys ja huono toimivuus.  Japanilainen NTT DoCoMo haluaa tuoda Eurooppaan verkkopuhelinpalvelunsa i-mode eli internet taskuun.  Sen käyttäjiä Japanissa on kymmenisen miljoonaa.
1998:  Ruotsissa suomenkielinen vähemmistö saa digitaaliradion myötä ensi kerran oman radiokanavan.
1998:  Japanissa on 35 miljoonaa matkapuhelimen käyttäjää.  Japanilaisten oma tekniikka on Personal Digital Cellular PDC, josta käytetään myös nimeä Japanese Digital Cellular JDC.
1998:  YLEn digitaalinen radiokanava Radio Peili aloittaa lähetyksen.  Se lähettää päivisin puheohjelmia ja öisin klassista jazzia.
1998:  Suomen paikallisradioista 67 prosenttia tekee tappiota.
1998:  Suomessa laki radio- ja televisiotoiminnasta hyväksytään.
1998:  Lahdessa uudistunut Radio- ja TV-museo avaa ovensa 1935 rakennetussa AM-asemarakennuksessa.
1998:  Joka toisella suomalaisella on matkapuhelinliittymä.  Tekstiviestien määrä kuusinkertaistuu.
1998:  Nokia nousee maailman suurimmaksi matkapuhelinten valmistajaksi.  Nokia 6110 sisältää infrapunaportin, ja tiedot siirretään mikrosta matkapuhelimeen infrapunalla.  Nokia 8810 saa kutsumanimen Zippo.
1999:  Ugandassa Kampalassa naiset perustavat yhteisöradion Radio Mama FM, joka aloittaa 2001 lähetykset.  Se on Afrikan ensimmäinen naisten perustama ja ylläpitämä radioasema.  Sen kuuluvuusalue on 300-400 kilometriä.  Yhdistyksen Uganda Media Women's Association UMWA toimittajat kouluttavat vapaaehtoisia radiotyöhön.
1999:  Yhdysvaltalainen MetroMedia aloittaa Suomessa radion Groove FM.
1999:  YLEn digitaalikanava Ylen Klassinen aloittavat lähetyksen.
1999:  YLE lopettaa lasten radio-ohjelmat, joita oli kaksi tuntia viikossa.  Radio jää television jalkoihin.
1999:  Suomessa aloittaa venäjänkielinen yksityinen radioverkosto Radio Sputnik.  Verkko kattaa kuuden lähettimen avulla Suomenlahden rannikkoseudun Viipurista Helsinkiin.  Nimeksi tulee 2007 Russkoje Radio Helsinki, mutta 2008 taas Sputnik.
1999-2000:  Alma Median osittain omistamalla Radio Plus -ketjulla on 20 toimilupaa 21 paikkakunnalla.  Se hajoaa eräiden omistajien lopetettua paikallisradiotoiminnan.
1999:  USAssa yhtiö Globe Wireless lähettää San Franciscosta merivoimien radioasemalta läheiselle alukselle viimeisen morseviestin.  Morsettaja Tim Gorman sähkötti viimeiset kipinät.  Kehitysmaiden kauppalaivat käyttävät vielä morsetusta, mutta niiden pitää korvata lennätinlaitteet radiotekniikalla 2000 mennessä.
1999:  Serbian viranomaiset määräävät suuren lupamaksun yksityiselle radioasemalle.  Radio Pancevon päätoimittaja Olivija Backovic sanoo, että asema voidaa sulkea, jos ei makseta.
1999:  Wireless Application Protocol WAP tuo internetissä olevia palveluja matkapuhelimiin.
1999:  High Speed Circuit Switched Data HSCSD nostaa tiedonsiirron nopeutta.  HSCSD-puhelimia on jo myynnissä.
1999:  Maailman ensimmäiset kolmannen sukupolven (third generation 3G) matkapuhelintoimiluvat annetaan Suomessa neljälle yhtiölle Radiolinja, Sonera, Suomen Kolmegee ja Telia Mobile.
1999:  Ericsson T10 on pieni matkapuhelin.
1999:  Saksalainen Siemens C25 on ensimmäisiä matkapuhelimia, johon voi säveltää oman soittoäänen.
1999:  Benefon Esc on aikaansa edellä koettaessaan yhdistää Global Positioning System GPS -paikantamisen GSM-puhelimeen.
1999:  Kahdella kolmesta suomalaisesta on laskennallisesti oma matkapuhelinliittymä.  Suomalaisten kotitalouksien käytössä on viestintävälineitä: lankapuhelinliittymä 80,0 prosenttia, ISDN-liittymä 3,1, internet-yhteys 21,4, matkapuhelin 76,6, itse omistettu matkapuhelin 70,1, televisio 95,4 ja mikrotietokone 41,7 prosenttia.
1990-luvun loppu:  Radioasemia on Virossa 35, Latviassa 31 ja Liettuassa 28.  Niitä on julkisomisteisia ja kaupallisia.  Liettuassa toimii puolankielinen radioasema Znad Wilii.
2000:  Englannissa kaupallisen radion Digital One lähetysverkko tavoittaa 3/4 väestöstä.
2000:  Englanti huutokauppaa omat kolmannen sukupolven matkapuhelintoimilupansa.
2000:  Yhdysvaltalainen MetroMedia aloittaa radiolla Star FM Suomessa.
2000:  Pohjois-Amerikassa asuu kuusi prosenttia maailman väestöstä, mutta siellä on neljännes maailman radiovastaanottimista.  Muualla radiovastaanottimia on: Aasia 38 prosenttia, Eurooppa 22, Latinalainen Amerikka 8, Afrikka 6 ja Oseania 1 prosentti.
2000:  General Packet Radio Service GPRS on pakettikytkentäinen tekniikka, joka tuo internetin IP-tekniikan GSM-verkkoihin eli matkapuhelimeen.
2000:  ITU hyväksyy kansainvälisen standardin International Mobile Telecommunication 2000 IMT-2000, joka sisältää ratkaisut Universal Mobile Telecommunications System UMTS ja vastaavan yhdysvaltalaisen tekniikan Code Division Multiple Acces 2000 CDMA-2000.  UMTS on kolmannen sukupolven matkaviestiverkko.
2000:  Meksikossa on kolme matkapuhelinta sataa asukasta kohti, mutta Suomessa 67,8.  Afrikassa matkapuhelinliittymiä on noin 5,5 miljoonaa eli 0,7 puhelinta sataa asukasta kohti ja Pakistanissa 0,2.  Lukemat eräissä maissa: Norja 62,7, Ruotsi 59,0, Hong Kong 55,1, Italia 52,2, Itävalta 51,3, Tanska 50,6, Sveitsi 44,2, Englanti 40,9, Australia 39,7, Japani 38,3, Singapore 37,3, Ranska 35,0, Uusi Seelanti 32,9 ja USA 31,5.
2000:  Suomalaiset Uusimaa Janton ja Keski-Uusimaa aloittavat Sävelradion lähetykset Uudellamaalla.
2000:  Suomessa on 54 paikallista radiotoimilupaa, toimilupa seitsemällä erityisradioverkolla ja yhdellä valtakunnallisella kaupallisella radiolla Radio Nova.
2000:  Sonera ostaa UMTS-oikeuksia Saksasta ja Italiasta, mutta ne osoittautuvat arvottomiksi.  Yhtiö tekee 2002 niistä alaskirjauksen taseeseensa.  Käteen ei jää edes tehtaita, vaan pelkkää ilmaa.
2000:  Suomessa suljetaan NMT 900.
2000:  Kolmas valtakunnallinen GSM-verkon toimilupa myönnetään yhtiölle Suomen 2G.
2000:  Nokian myydyin puhelin on 3310, ja sitä myydään 126 miljoonaa kappaletta.  Nokia 7110 on varustettu WAP-selaimella.
2000:  Puhelinten kuuntelu yleistyy Suomessa.  Viranomaiset kuuntelevat puhelinta noin 500 tapauksessa.  Kansainvälisessä tutkinnassa Operaatio Bravo poliisi kuuntelee 50 000-70 000 puhelua, joista runsas 15 000 tallennetaan.
2000:  Matkapuhelimia myydään 414 miljoonaa vuodessa, mutta 2008 jo 1,2 miljardia.
2001:  Moskovassa kahden uuden FM-kanavan toimilupaa hakee 36 yhtiötä.  Hollantilaisomisteisella Independent Medialla on viisi moskovalaista Russkoje radio -ketjuun kuuluvaa asemaa.
2001:  Vladimir Németh ja Agnes Kende perustavat Budapestiin romaniradioaseman Radio C - cigány - mustalainen.
2001:  Afganistanissa Zakia Zaki perustaa radioaseman Peace.
2001:  Vatikaanin radioaseman lähellä tavallista useampi ihminen sairastaa tai kuolee leukemiaan, kertoo paikallinen terveysvirasto.  Italialainen oikeusistuin tuomitsee 2005 katolisen kirkon kardinaalin ja Vatikaanin radion johtajan 10 päivän ehdonalaiseen vankeuteen ilman saastuttamisesta voimakkailla radioaalloilla.
2001:  Enhanced Data Rates for GSM Evolution EDGE lisää siirtonopeutta.
2001:  Matkapuhelimet saapuvat Nigerin markkinoille.  Melkein 400 000 nigeriläistä käyttää matkapuhelinta 2008.
2001:  Maailmassa on 1045 miljoonaa lankapuhelin- ja 941 miljoonaa matkapuhelinliittymää, joiden osuus on 47,4 prosenttia, kun se 1998 oli 27,5 prosenttia.  Matkapuhelinliittymiä sataa ihmistä kohti on Luxemburgissa 96,7, Norjassa 82,5, Islannissa 82,0, Englannissa 78,3, Suomessa 77,8, Ruotsissa 77,1, Tanskassa 73,7, Saksassa 68,3, Ranskassa 60,5, USAssa 44,4, Kiinassa 11,2, EUssa 72,5 ja koko maailmassa 15,5.  Matkapuhelimien osuus puhelinliittymistä on kehitysmaissa suuri johtuen kiinteän lankaverkon pienuudesta tai puuttumisesta esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa 88,2 prosenttia, Marokossa 80,0, Tansaniassa 74,2, Venezuelassa 70,2 ja Mosambikissa 65,5 prosenttia verrattuna Suomeen 58,7, Eurooppaan 51,9 ja koko maailmaan 47,4 prosenttia.
2001:  Helsingin kaupungin liikennelaitos lähtee mukaan suunnittelemaan matkapuhelinlippua uranuurtajana maailmassa.  Pilottilippu toimii autottomana päivänä.  Aikuisten kertalipuista 2003 ostetaan 11,3 prosenttia kännykällä.  Mobiilisovellutuksia ovat kommunikaatio (sähköposti, ryhmäkalenterit, pikaviestintä, puhe), tiedon selaaminen (intranet, portaalit, hakemistot), notifikaatiot ja hälytys (push info), tehtäväkohtaiset ja operatiiviset sovellutukset, toimeksiannot, raportointi ja langaton tiedonkeruu (viivakoodi, rfid ja muut).
2001:  Nokia 5510 on äly- ja musiikkipuhelinten esi-isä.  Se on varustettu MP3-soittimella ja qwerty-näppäimistöllä.
2001:  Suomessa on käytössä 3,9 miljoonaa matkapuhelinta.  Kolmella neljästä suomalaisesta on matkapuhelin.
2002:  Hollannissa maan salaisen palvelun puhelin- ja internetliikenteen salakuuntelu- ja valvontaohjelmistosta on löytynyt takaovi, jota kautta ohjelmiston toimittanut israelilainen Verint pääsee käsiksi salaisen palvelun ohjelmiston avulla keräämiin tietoihin.  Verint tunnettiin nimellä Comverse -Infosys, joka muutti nimensä FBIn epäiltyä sitä sähköisestä vakoilusta ja pidätettyä muutaman yrityksen työntekijän.  Vastaavia Verintiä koskevia epäilyjä tutkitaan muuallakin.
2002:  Afrikkalaisista 25 prosentilla on radio, 7,7 televisio, 2,5 puhelin ja 0,8 prosentilla tietokone.
2002:  USAssa 58 prosenttia 12-vuotiaista ja vanhemmista omistaa matkapuhelimen.
2002:  Kiinassa on yli 200 miljoonaa matkapuhelimen käyttäjää ja 213 miljoonaa lankapuhelimen haltijaa.
2002:  Suomessa on neljä miljoonaa matkapuhelinta eli noin 80 sataa asukasta kohti, mutta maapallolla kolme.
2002:  Suomessa suljetaan NMT-järjestelmä.
2003:  Yhdysvalloissa 1500 radioasemaa lähettää hengellisiä ohjelmia.  Countrypop-naistrion The Dixie Chicks levyt on laitettu soittokieltoon presidentin Bush arvostelun vuoksi.  Rocklaulaja Bruce Springsteen (1949-) arvelee, että kielto on epäamerikkalainen teko.
2003:  Englantilainen sanomalehti Observer kertoo, että USA salakuuntelee YK-edustajien työ- ja kotipuhelimia sekä lukee näiden sähköpostia.  Ilmeisesti George W Bushin turvallisuusneuvonantaja Condoleezza Rice antoi käskyn, jotta maiden kanta Irakin tilanteeseen saadaan selville.
2003:  Yleisradio lopettaa Hannu Taanilan Päiväkirjan.  Taanila oli 1960-luvulla television Jatkoaika-ohjelmassa, Tammen kustannusjohtajana 1967-75 ja Yleisradiossa 1975 alkaen.
2003:  Kamerapuhelimia myydään 84 miljoonaa kappaletta, kun 2002 vain 18 miljoonaa.
2003:  Yleisradio lopettaa vuodenvaihteessa Suomen Tietotoimiston STT uutisten välittämisen.  Ne kuullaan noin kymmenellä kaupallisella radioasemalla.  STTn uutisia on luettu Ylessä 1926 lähtien.
2003:  Suomessa valtionhallinolla on 37 mobiilipalvelua ja 27 uutta suunnitteilla.  Niitä ovat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelut ja Ajoneuvohallintakeskuksen ajoneuvokysely.  Yliopistoilla on opiskelijoille kirjastopalveluita, joissa he saavat esimerkiksi tiedon varatusta kirjasta.
2003:  Suomessa on 4,7 miljoonaa matkapuhelinliittymää eli 91 liittymää sataa asukasta kohti.  Kännykkäpuheluiden määrä kasvaa vuodesta 2002 seitsemän prosenttia 3,4 miljardiin.  Tekstiviestejä lähetetään 1,65 miljardia kappaletta, kun määrä 2002 oli 1,3 miljardia.  Suomessa lähetetään keskimäärin 31 tekstiviestiä liittymää kohti kuukaudessa.
2003:  Nokian pelipuhelimen N-Gage myynti ei suju.
2004:  Afganistanissa Rona Sherzai perustaa radioaseman Quyaash - Aurinko, jossa kaikki työntekijät ovat naisia.  Pohjois-Afganistanissa perustetaan 2007 mennessä neljä naisten radioasemaa.
2004:  Afrikan unionin radiolähetykset alkavat useilla kielillä.
2004:  Ruotsin radio SR hyllyttää kahdeksi viikoksi toimittajan Cecilia Uddén, joka sanoi radiolähetyksessä, ettei ruotsalaisten toimittajien tarvitse olla puolueettomia Yhdysvaltain presidentinvaalien suhteen.  Uddén antoi ymmärtää olevansa John Kerryn puolella.
2004:  Skotlannin viranomaiset kieltävät kamerapuhelimien käytön peruskoulun ala- ja yläasteilla.
2004:  Lähiradio-KaRa lähettää lähes 40 ohjelmaa, joita tekevät järjestöt.  Suomen ja ruotsin lisäksi ohjelmaa tehdään arabiaksi, somaliksi, espanjaksi, inkeriksi, farsiksi, kurdiksi ja englanniksi.
2004:  Radio esittää Katariina Lillqistin kuunnelman Uralin perhonen.  Siinä vilahtaa Mannerheimkin.
2004:  Matkapuhelimia on kesällä 1,5 miljardia eli maapallon väestöstä keskimäärin joka neljännellä on kännykkä.  Käyttäjien määrä on vuodesta 2000 kaksinkertaistunut.  Kasvu on voimakkainta Kiinassa, Intiassa ja Venäjällä.
2004:  Matkapuhelimen penetraatio Brasiliassa on 36 prosenttia, Meksikossa 32, Argentiinassa 30 ja Chilessä 60 prosenttia.  Mobiilipalveluiden myynti kasvaa Latinalaisessa Amerikassa nopeasti.
2004:  Suomessa matkapuhelimia toimitetaan kauppoihin yli 1,57 miljoonaa puhelinta.  Kasvu vuodesta 2003 on lähes 12 prosenttia.  Suomessa lähetetään 2,1 miljardia viestiä, joista suurin osa on tekstiviestejä.  Viestien määrän kasvu on 38 prosenttia vuodesta 2003.  Tanskalaiset lähettävät 95 tekstiviestiä liittymää kohden kuukaudessa, suomalaiset 37 ja ruotsalaiset 19.
2004:  Matkapuhelimet syrjäyttävät puhelinkoppeja.  Pääkaupunkiseudulla on yli 500 yleisöpuhelinta jäljellä, kun niitä on ollut noin 4000.
2004:  Matkapuhelinmato lähtee liikkeelle Filippiineiltä ja leviää 2005 alussa 12 maahan.  Virusta on jo 15 muotoa.  Se voi tyhjentää puhelimen akut.  Skulls-virus saattaa tuhota puhelimesta kaikki tiedot.
2004:  Suomen paikallisradiot ovat lähes kokonaan ulkomaalaisten omistuksessa.  Radionkuuntelijoista 90 prosenttia seuraa niitä.  Paikallisuudesta ei ole jälkeäkään suurimmassa osassa radioita, jotka lähettävät toistensa kaltaista massaa ja samoja mainoksia.  Poikkeuksia ovat Lähiradio-KaRa Helsingissä ja Robin Hood Turussa sekä nettiradiot.  Valtioneuvosto päättää 2006 uudelleen paikallisradioiden toimiluvista.
2005:  Kansalaisjärjestön ylläpitämä Open Radio for North Korea aloittaa propagandalähetyksensä.
2005:  Intiassa on 60 miljoonaa matkapuhelinliittymää.
2005:  SanomaWSOY aikoo 2006 laajentaa alaansa radiotoimintaan.
2005:  Soprano esittelee Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa VTT kehitettyä älylehtikonseptia.  Soneran lehdet Kampanja ja Uusi Toimisto sisältävät älyruutuja, joilla lukija voi hakea lisätietoja aiheesta kamerakännykällä.  Lehteen painettu ruudukko sisältää verkko-osoitteen ja virheenkorjaukseen tarkoitettua tietoa.  Kameramatkapuhelin lataa lisäsisällön lukijan puhelimeen.
2005:  Yleisradio lopettaa digital audio broadcasting DAB-teknologiaan perustuvat radiolähetykset.  DAB-lähetykset 1997 alkaen eivät houkutelleet ihmisiä radiokauppoihin.  Englannissa DAB-radioita myydään enemmän kuin analogisia vastaanottimia.  Siellä on kymmeniä kaupallisia radioita, jotka lähettävät ohjelmaa vain DAB-verkossa.
2005:  Nokia julkistaa Nokia 770 Internet Tabletin, jolla pääsee lähiverkolla WLAN internetiin ja sähköpostiin.  Laitteella voi soittaa internet-puheluja.  Tabletissa ei ole paikkaa operaattorin SIM-kortille.  Seuraava versio tukee esimerkiksi VOIP-palveluita (Voice Over Internet Protocol).
2005:  European Aeronautic Defence and Space Company EADS (perustettu 2000) ostaa Nokialta PMR-yksikön, joka valmistaa salausominaisuuksiltaan pitkälle kehitettyjä tetra-puhelinjärjestelmiä.
2005:  Maailmassa on 2,1 miljardia matkapuhelimen käyttäjää.  Ensimmäisen miljardin kertymiseen kului yli 20 vuotta, mutta toinen vei aikaa kolmisen vuotta.  Kolmen miljardin käyttäjän raja saavutetaan ehkä 2007.  Maailman väestöstä 80 prosenttia asuu alueella, jolla on käytössä matkapuhelinverkko.  Kiinassa on 393 miljoonaa liittymää, USAssa 201, Venäjällä 120, Japanissa 95, Brasiliassa 86, Saksassa ja Intiassa 79, Italiassa 71, Englannissa 61 ja Ranskassa 48 miljoonaa liittymää.  Noin 30 maassa matkapuhelinliittymiä on enemmän kuin ihmisiä.  Angolassa, Togossa, Norsunluurannikolla ja Ghanassa on noin 10 matkapuhelinta sataa asukasta kohti.  Myanmar on tilaston viimeinen: 0,3 puhelinta sataa asukasta kohti.
2005:  BBC järjestää ohjelmassa Radio 4 In Our Time suurimmasta filosofista viisiviikkoisen kuuntelijaäänestyksen, johon osallistuu yli miljoona ihmistä.  Karl Marx saa 27,9 prosenttia äänistä, David Hume 12,7, Ludwig Wittgenstein 6,8, Friedrich Nietzsche 6,5, Platon 5,7 ja Immanuel Kant 5,6 posenttia.
2005:  Kiinassa on 769 miljoonaa matkapuhelinta.
2006:  Motorolan matkapuhelinta Razr on myyty kesäkuuhun mennessä 50 miljoonaa kappaletta.
2006:  Maailmassa on 2,2 miljardia matkapuhelinta, joista 750 miljoonaa Nokian puhelinta.  Kännyköitä 1992 oli 20 miljoonaa.
2006:  Mosambikissa Mejooten kylässä riippuu vanhanmallinen matkapuhelin pihassa kepin päässä.  Vieressä on aurinkopaneli, joka on kytketty akkuun.  Se lataa matkapuhelinta tai matkaradion akkuja.  Nokian 5110 on suosittu herkkyytensä vuoksi.  Mosambikissa on 19 miljoonaa asukasta ja 1,5 miljoonaa matkapuhelinliittymää.  Kansallisen puhelinyhtiön TDM omistama operaattori mCel aloitti 1997 matkapuhelinpalveluiden tarjoamisen.  Esimaksetut liittymät mCel toi 2001 markkinoille.  Liittymistä 98 prosenttia on esimaksettuja.  Eteläafrikkalainen Vodacom aloitti 2003 toimintansa Mosambikissa.
2006:  Helsingissä Radio City lopettaa varsinaisen radiotoiminnan, mutta jatkaa 2007 internetradiona.
2007:  Apple tuo ensimmäisen kosketusnäytöllisen puhelimen iPhone markkinoille.  Puhelinta käytetään 3,5 tuuman kosketusnäytöllä.
2007:  Saudi-Arabiassa Mekassa kokoontunut Islamilaisen oikeuden neuvosto kieltää koraanin säkeiden käytön matkapuhelimien soittoääninä.
2007:  Matkapuhelintiheys on Euroopassa 107 prosenttia, Pohjois-Amerikassa 84, Latinalaisessa Amerikassa 73, Afrikassa 39, Kiinassa 45 ja Aasia-Tyynellämerellä 38 prosenttia.
2007:  Maailmassa myydään noin 1,15 miljardia matkapuhelinta.
2007:  Yhdysvaltalainen Jose Trujillo haastaa Applen oikeuteen, koska Apple on tarkoituksella rakentanut iPhonen akun kiinteäksi.  Akun ehdyttyä on ostettava uusi puhelin.
2008:  Radioyhtiö Venäjän Ääni lähettää ohjelmiaan 38 kielellä.
2008:  Nepalissa lähetetään nuorison suosimaa radio-ohjelmaa Saathi Sanga Manka Kura - Juttelua kaverin kanssa.  Ohjelmaa lähetetään 30 paikallisasemalta.  Sen taustalta löytyvät UNICEF ja ohjelman toteuttamisesta vastaava kansalaisjärjestö Equal Access Nepal.
2008:  EUn komissio hyväksyy mobiilitelevisioteknologian DVB-H standardiksi.  Muita menetelmiä ovat DMB ja yhdysvaltalaisen Qualcommin Medioflo.
2008:  Matkapuhelimen liittymien lukumäärä lisääntyi Afrikassa vuodesta 2003 jopa 550 prosentilla.  Noin 350 miljoonalla afrikkalaisella eli joka kolmannella on matkapuhelin.  Etelä-Afrikassa ja Gabonissa melkein jokaisella on kännykkä.  Burundisaa, Djiboutissa, Eritreassa, Etiopiassa ja Somaliassa alle kymmenyksellä on matkapuhelin.
2008-10:  Kansan Radioliiton hanke Ääni intiaanikylille tukee Meksikon Oaxacan yhteisöradiotoimintaa.  Konsultointia annetaan noin 20 kylälle, joissa on yhteisöradio, ja tuetaan kymmentä kylää, jotka toivovat saavansa sellaisen.  Tampereen Radio Moreeni, Alajärven Järviradio ja Tornion Radio Pro ryhtyvät oaxalaisten radioiden kummiksi.
2008:  Kuubassa pidetään Karibian radioliiton Caribbean Broadcasting Union CBU 39. kokous.  Liitossa on 23 jäsenmaata.  CBU ja Latinalaisen Amerikan Telesur tiivistävät yhteistyötään.
2008:  Radioyhtiö Venäjän Ääni järjestää Moskovassa kansainvälisen konferenssin Kansainväliset radiolähetykset tämän päivän maailmassa.
2008:  Korean Demokraattisen Kansantasavallan KDKT ensimmäinen 3G-matkapuhelinverkko otetaan käyttöön.  Verkon rakentamista johti egyptiläisen Orascom Telecomin tytäryhtiö CHEO.
2008:  Apple tuo iPhonen mallit OS 1.1.3, 3G ja OS 2.2 kauppaan.
2008:  Finnpanelin kuuntelututkimusten mukaan radiota kuunnellaan 3,15 tuntia päivässä (3,26 tuntia 1991).  Suosituin kanava on Radio Suomi ja toisena on Radio Nova.
2008:  Sionistinen Israel sulkee kaksi palestiinalaisten radioasemaa Hebronissa ja yhden Ramahanissa.
2008:  Maailmassa ostetaan 1,2 miljardia matkapuhelinta.
2009:  Radioyhtiö Venäjän ääni lähettää ohjelmaa 160 maahan.
2009:  Etelä-Korean hallitus irtisanoo poliittisin perustein valvomansa radioaseman Korean Broadcasting Services KBS kahdeksan työntekijää. 
2009:  Bolivian presidentti Evo Morales sanoo Lauka Ñ -radioaseman avajaisissa, että Bolivian korruptioskandaalin taustalla on USAn keskustiedustelupalvelu CIA.
2009:  Hondurasin kesäkuun vallankaappauksen jälkeen Radio Globo jää oppositiolle kaupallisuudestaan huolimatta.  Hondurasin kaksi suurta mediakonsernia kuuluu oligarkiaa edustaville perheille.  Presidentiksi nousevan Porfirio Lobon hallinnon valtaannousun jälkeen ammutaan toimittajia erityyppisissä tilanteissa, selvittää kanavan johtaja David Romero.
2009:  Suomessa on kuusi yhteisöradiota: Helsingin lähiradio, Radio Robin Hood Turussa, yliopistoradio Moreeni Tampereella, Radio Pro Torniossa, Radio Iniö ja Radio Inari.  Suomessa ei tueta yhteisömediaa.
2009:  Helsinkiläinen Radio City saa kesätoimiluvan.
2009:  Nokia Siemens Networks NSN lopettaa Espoon tehtaan tuotannon ja siirtää sen muihin tehtaisiin Euroopassa ja Aasiassa.
2009:  Suuret matkapuhelinvalmistajat ja operaattorit sopivat Barcelonan messuilla yhdenmukaisista standardeista matkapuhelimien latureille.  Eri puhelimet voi ladata 2012 yhdellä ja samalla laturilla.
2009:  Apple tuo myyntiin matkapuhelimen iPhone 3GS.
2009:  USAn armeija on ottanut Irakissa ja Afganistanissa käyttöön Applen matkapuhelimet iPhone ja tallentimet iPod Touch.  Niille tallennetaan epäiltyjen kuvat.
2009:  Tshadin National Telecomilla on 100 000 matkapuhelimen käyttäjää.
2009:  Vietnamissa on yhä käytössä koko maan kattava kaiutinjärjestelmä.  Radion sijaan uutiset kuuluvat katujen kovaäänisistä.  Hallituksen uutisia kuullaan puoli tuntia aamuin illoin.
2009:  Intiassa islamilaisen instituutin Jamia Asharaf-ul-Madaris uskonoppineet määräävät, että muslimien ei tule käyttää koraanin säkeitä soittoääninä matkapuhelimissaan.
2009:  Nykyään matkapuhelimessa on tärkeintä, kuinka kätevä sillä on pelata.  Käyttöjärjestelmä on merkittävä.  Googlen 2007 julkistama Android on vapaasti matkapuhelinten valmistajien käytettävissä.  Sitä käyttävät Samsung, HTC, Motorola ja Sony Ericsson.  Research in Motionin Blackberry OS on USAssa sähköpostia runsaasti käyttävien toimistotyöläisten suosiossa.  Nokia osti 2008 käyttöjärjestelmän Symbian ja avasi sen lähdekoodin ilmaiseksi.  Nokian Maemo perustuu Linux-käyttöjärjestelmään.  Applen iPhone OS on helppokäyttöinen.  Huhti-kesäkuussa iPhone on maailman myydyin älypuhelin.  Microsoftin Windows Mobile ei ole suosittu älymatkapuhelimissa.
2009:  Virossa Kuku-radiossa toimittaja kysyy, voitaisiinko Virossa peruuttaa venäläisten äänioikeus kuntavaaleissa.  Viro syrjii monin tavoin venäläisiä.
2009:  Kuuba ja Vietnam kehittävät informaatioyhteistyötään.  Vietnamin informaatio- ja kommunikaatioministeri Do Quy Doan perehtyy kuubalaisiin radio-ja televisioasemiin sekä uutistoimituksien toimintaan ja elokuvastudioihin.
2009:  Venezuelan hallitus myöntää toimilupia yhteisöradioille.  Venezuelan viranomaiset sulkevat 34 radioasemaa, joiden toimiluvat ovat vanhentuneet tai jotka rikkovat radiotoiminnalle asetettuja säädöksiä.  Venezuelan 935 radioasemasta 12 kuuluu valtiolle.
2009:  Korean Demokraattisen Tasavallan KDKT operaattori Koryolink kertoo, että kaupallisella matkapuhelinverkolla on kesäkuussa 48 000 käyttäjää.
2009:  Hollannin työväenpuolueen kansanedustaja Martijn van Dam sanoo NOS-radiossa, että USAn on poistettava ydinaseensa Hollannin Noord-Brabantin Volkelin lentotukikohdasta.
2009:  Nokia Siemens Networks NSN soittaa maailman ensimmäisen LTE-puhelun.  Long Term Evolution LTE on neljännen sukupolven matkapuhelinteknologia.
2009:  Maailmassa on 4,6 miljardia matkapuhelinliittymää.  Kiinassa ja Intiassa on yhteensä yli miljardi liittymää.  Koko maailmaan tuli viidessä vuodessa 2,6 miljardia liittymää lisää.
2009:  Venäjän Ääni järjestää Moskovassa ensimmäisen kansainvälisen venäjänkielisten radioiden festivaalin, joka on omistettu Venäjän Äänen perustamisen 80-vuotispäivälle.
2009:  Ensimmäinen Applen iPhonelle kirjoitettu mato Ikee lähtee kiertämään puhelimia Australiassa.
2009:  Suomen Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo 2010 alussa avata mahdollisuuden kognitiivisen radion koetoiminnalle.