maanantai 6. helmikuuta 2012

Median kronikan suppea aikajana 15 000 eaa - 2009 jaa

Tulevaisuus kuuluu kirjalle eikä pommille, rauhalle eikä sodalle.  Victor Hugo

Vuosilukuina käytetään perinteisiä vuosilukuja, jotka saattavat poiketa median kronikassa vasemmalla laidalla mainituista.  Perinteinen vuosiluku löytyy tässä tapauksessa tavallisesti aihetta käsittelevässä kohdassa.  Suomen tietoja on lisätty vertailun vuoksi.

15 000 eaa:  Ranskassa Lascauxin luolissa yritetään kalliomaalauksilla tallentaa historiaa.
8000:  Etelä-Ranskassa Pyreneillä Mas d'Azilissa (oksitaaniksi Mas d'Asilh) maalataan kiviin geometrisia merkkejä.
4500:  Ensimmäinen egyptiläinen Kuolleiden kirja kirjoitetaan.
4000:  Sumerilainen kirjoitus alkaa erota kuvakirjoituksesta.
3000:  Sumerilaisilla on kirjoja savitauluina korissa. He käyttävät leimasimena sinettisormusta ja -sylinteriä, jossa on rotaatiopainamisen periaate.  Mesopotamian Erachissa on Punaisen temppelin kirjasto, jossa on piktografikirjoitusta sisältäviä savitauluja.
3000:  Faraon Narmer ihomaalipaletista alkaa tunnettu historiankirjoitus: Horus tuo faraolle 6000 vankia.
2900-2850:  Faraon palatsissa on arkisto ja kanslia.
2698:  Kiinalainen Tshang Chiehi (Tien Chen tai Tshen) kehittää kiinalaisen kirjoitusmerkkijärjestelmän ja tussin.
2500:  Kirjakäärö eli -rulla otetaan käyttöön Egyptissä.
2100: Gilgamesh-eepos on maailman vanhin sankaritaru.  Heettiläiset ja hurrilaiset kääntävät sen omalle kielelleen. Sumerilaisen renesanssin aikana on olemassa Gilgamesh-eepoksen painos.  Eepos tallennetaan ensi kertaa kirjalliseen muotoon 1700 eaa.  Gilgamesh on Urukin kaupungin tarumainen sumerikuningas.
2061-1650:  Egyptin keskimmäisen valtakunnan aikana palatsin kullakin hallintohaaralla ja temppelillä on oma koulunsa - elämän talot.  Pääkaupungissa on virkamieskoulu.  Kouluissa oppilaat oppivat lukemaan laulamalla kuorossa valittuja tekstejä ja kirjoittamaan jäljentämällä ja sanelun mukaan.
2050:  Sumerin tulevat virkamiehet käyvät koulua e-duba - taulutalo, jota vastaa babylonialaisten bit mummi - tiedon talo.  Siellä opetetaan ensin savitaulun tekeminen ja oikea styluksen ote, nuolenpääkirjoitusta, matematiikkaa (myös neliöön korotus), laskemaan pinta-aloja jne.  Sumerilaiset matemaatikot luovat desimaali- ja seksageesimaalijärjestelmän.
2000:  Sumerilaiset kirjoittavat savitauluille, ja egyptiläiset kirjoittavat hieroglyfinsä papyrukselle ja pergamentille.  Egyptiläinen kartta esittänee kullanhuuhdontapaikkoja Niilin ja Punaisen meren välillä.  Babyloniassa laki määrää, että kaikki liiketoiminta on kirjallisesti vahvistettava.  Asiakirja on myös allekirjoitettava.  Koska harvat osaavat kirjoittaa, niin monet hankkivat sinetin, johon nimi on kaiverrettu.  Sylinterisinetillä nimi voidaan painaa savitauluun.  Sinettiin kaiverrettu kuva on usein Gilgamesh-eepoksen aihepiiristä.
2000-1100:  Egyptissä kirjoitetaan Sinuhen kertomus (varhaisin kopio Amherstin papyrus 2000) ja sitä kopioidaan usein.
1600:  Mooseksella ja Joosualla on kartta Palestiinan jaosta 12 heimon kesken.
1500:  Egyptissä harjoitetaan järjestelmällistä kirjakauppaa ja kustannustoimintaa.  Tällöin aletaan Vainajan kirjaa kirjoittaa papyrukselle.
1370:  Egyptiläisissä papyrusrullissa - rotuli on kirjan kuvitusta.  Faraon Seti I kirjurin Huneferi Kuolleidenkirjassa on mestarillinen kuvitus kuten sielun punnitseminen höyhenellä.
1350-luku:  Egyptin farao Amenofis IV Neferkheperura eli Akhenaten (Khuenaten, Ekhnaton - Atonille mieluinen) (1370-52) käyttää sensuuria taistellessaan vanhoja paikallisjumalia vastaan aurinkoa edustavan Aten- tai Aton-jumalan puolesta.  Samoin tekee Ammonin papisto vastauskonpuhdistuksessaan.
1150-1100:  Foinikialaiset kehittävät 22 konsonanttikirjaimen aakkoset.
1000-luku:  Kreikkalaiset omaksuvat foinikialaiset kirjaimet, jotka etruskit ottavat 800-luvulla käyttöön.  Latinalaiset oppivat 500-luvulla ne heiltä.
800-100:  Mesopotamiassa kirjoitetaan pergamentille savitaulujen ohella.
722-491:  Kiinassa käytetään leimasimia yleisesti.  Sinetin esikuva on sormenjälki, joka on maailman vanhin kohopainomenetelmä.
540:  Peisistratos perustaa Ateenassa yleisen käsityksen mukaan maailman ensimmäisen julkisen kirjaston.
400-luku:  Kiinassa puu- tai bambutauluja eli kapeita liuskoja kootaan yhteen silkki-, hamppu- tai nahkanyöreillä.  Sidos on ts’e, japaniksi satsu.  Kreikkalaisen filosofin ja sofistan Protagoras (490-411) kerettiläisiksi leimatut kirjoitukset jumalista tuomitaan polttoroviolle vajaat kaksi vuosikymmentä Perikleen kuoleman jälkeen.  Protagoras ei ole varma jumalien olemassaolosta.  Hän hukkuu paetessaan jumalattomuudesta syytettynä Ateenasta.
443:  Roomassa perustetaan kahden miehen censorin (sensorin) virka.  Censorien tehtävänä on toimittaa väestönlasku ja verollepano, valvoa yleistä moraalia eli ohjata laskettavien ja luokiteltavien ihmisten tapoja sekä teettää julkisia töitä.  He valvovat julkisia ja yksityisiä tapoja regimen morum tai cura morum ja antavat tarvittaessa rangaistuksia.
430:  Kreikkalainen Eupolis puhuu paikasta, jossa kirjoja myydään.  Ateenassa kirjoja myydään torilla.
300-luku:  Kreikassa kaiverretaan tärkeitä tietoja puutauluihin, joita ripustetaan julkisille paikoille kaikkien nähtäväksi.  Ne ovat sanomalehtien ja julisteiden edeltäjiä.
207:  Roomassa perustetaan kirjureiden kilta.
206 eaa - 219 jaa:  Kiinassa Han-dynastian aikana syntyy tiedotusjärjestelmä ja postiverkko lehtineen Ti pao - Virkalehti, joita lähetetään Kiinan virkamiehille, Ch'ao pao - Hovilehti ja Kung-men-ch'ao - Keisarin Hovi.  Niitä kirjoitetaan aluksi käsin ja myöhemmin painetaan.  Lehdet ilmestyvät T'ang-dynastian aikana 618-907 tiheään.  Sung-dynastian aikana 960-1278 oppineet voivat lukea niitä, ja Ming-dynastian aikana 1367-1644 muutkin lukutaitoiset.  Ch'ing-dynastian aikana 1644-1911 syntyy 1700-luvulla yksityisiä uutistoimistoja, jotka kirjoittavat, painavat ja myyvät virallisia lehtiä.
200-100:  Kiinassa keksitään paperi, jota aletaan käyttää moniin tarkoituksiin käärepaperista talvivaatteisiin.
100-luku:  Kiinaan perustetaan keisarillinen korkeakoulu Korkein oppilaitos - Taixue.
100:  Intiassa aletaan pyhiä tekstejä levittää kirjallisessa muodossa kuivatuista palmunlehdistä tehdyille liuskoille.  Kirjoituksen reiällä varustetut palmunlehtisivut sidotaan langalla nipuiksi.  Ehkä tästä saa alkunsa pyhien kirjoitusten nimitys lanka - suutra.  Kirja codex-muodossa otetaan käyttöön Roomassa.
100-44:  Julius Caesar määrää tehtäväksi kartan Rooman valtakunnasta.
59 eaa lähtien:  Julius Caesar määrää päivittäin käsinkirjoitetun virallisen sanomalehden Acta diurna - Päivän tapahtumat postittamisen Roomassa.  Siitä käytetään myös nimiä Acta urbis ja Acta populi Romani.  Sadat orjat monistavat sitä kirjoitustuvissa noin 5000 kappaletta.  Lehdessä tiedotetaan senaatin ja kansankokouksen keskusteluista ja päätöksistä sekä keisarin määräyksistä.  Tiedotetta lähetetään myös provinsseihin ja joukko-osastoihin.  Marmoritaulu on seinälehtenä.  Ylipappien kronologiset muistiinpanot ovat Annales maximi (pontificum).  Viikkolehti on Commentarium Rerum Urbanarum, jonka painos lienee noin 10 000 kappaletta.  Se kertoo suurkaupungin tapahtumista.  Kaupungeissa on albumeja eli valkoisiksi maalattuja tiiliseiniä, joille punamullalla ja hiilellä piirretään ilmoituksia ja kuulutuksia muun muassa julisteita gladiaattoreiden taisteluista.

79 jaa:  Pompeijissa on vanhin tunnettu säilynyt mainosjuliste.
105:  Kiinalainen Ts'ai Lun tekee tunnetuksi, kuinka paperia valmistetaan.  Paperia käytetään kirjoitusalustana.
389:  Aleksandrian kirjasto hävitetään toisen kerran, kun kristityt ryöstävät sen.  Kristityt hävittävät ja polttavat 391 Serapeionin temppelin kirjastoineen, joka on Aleksandrian kirjaston tytärkirjasto.
400:  Kiinassa kehitetään lamppunoesta mustetta - tussia , jota käytetään siveltimellä kirjoittamiseen ja myöhemmin laattapainatuksiin.
538:  Roomalainen poliitikko ja historioitsija Flavius Magnus Aurelius Cassiodorus Senator perustaa kirjaston ja koulun luostariinsa Vivarium Etelä-Italian Scyllaceumissa eli Squillacessa ja avaa scriptoriumin eli kirjoitushuoneen munkeille, jotka hän velvoittaa kopioimaan käsikirjoituksia.
600:  Paperia aletaan käyttää Koreassa, Japanissa ja Persiassa.
618-906:  Kiinassa T'ang-dynastian aikana buddhalaisia tekstejä varustetaan joko käsin maalatuin tai painetuin kuvin.
730:  Kai-Yuan Tsao Bao painaa Tang-dynastian aikana leikatuilta puulaatoilta seitsemän lehteään, joka on vanhin tunnettu painettu  teksti.
751:  Arabit oppivat paperinvalmistuksen salaisuuden kiinalaisilta Samarkandissa.
764-70:  Japanin keisarinna Shotoku painattaa puulaatoilla eli puuleikkauksilla suuret määrät dharaneja eli rukouksia.
770-89:  Kaarle Suuren käskystä uudistetaan kirjoitusta ja muotoillaan karolinginen minuskeli, joka yhtenäistää Euroopan kirjoitusta.  Kiinassa tekstiä painetaan puulaatoilla paperille.
862:  Perimätiedon mukaan thessalonikilaiset munkkiveljekset Kyrillos (Kirill) ja Methodios (Mefodi) laativat glagoliittisen kirjaimiston eli glagolitsa, joka on kyrillitsan eli kyrillisen kirjaimiston edeltäjä.
868:  Ensimmäinen täydellinen kirja Timanttisuutra painetaan Kiinassa.
883:  Lin Pin mainitsee laattapainatuksen ensi kertaa kirjallisuudessa.  Hän tutkii laattapainatuksen painatteita Shetzuanissa.
932:  Kiinassa Feng Tao aloittaa Kiinan klassikoiden painamisen puulaatoilla.  Työ kestää 21 vuotta.
950:  Espanjassa käytetään paperia.
960-1297:  Song-dynastian aikana Kiinassa painetaan suurin painoksin kirjoja.
1034-49:  Kiinassa Pi-Sheng valmistaa irtokirjakkeita polttamalla savesta niitä.
1050:  Paperinvalmistus tuodaan Eurooppaan Sisilian ja Espanjan kautta.  Espanjassa Xátivassa perustetaan tamppimylly, jossa muokataan lumppuja paperinvalmistukseen.
1096:  Oxfordissa on opetusta.
1100-luku:  Italian ensimmäinen paperimylly pystytetään Fabrianoon.
1119:  Bolognan yliopisto perustetaan.
1189:  Etelä-Ranskan Heraultiin pystytetään paperimylly.
1275:  Pariisin yliopisto vaatii kirjakauppiailta valan, että he ostavat ja myyvät kirjoja uskollisesti ja rehellisesti.
1282:  Bolognassa aletaan käyttää paperissa vesileimaa.
1294:  Paperirahaa lasketaan liikkeeseen Persian Tabrizissa varustettuna kiinalaisin ja arabialaisin tekstein.
1320:  Kölniin perustetaan paperimylly.  Samoihin aikoihin Mainzissa alkaa paperimylly toimia.
1370:  Ranskassa painetaan puulaatoilla kankaalle Bois Protat laattojen omistajan Jules Protat mukaan.
1389:  Saksassa kauppias ja raatimies Ulman Stromer (Stromeyer) perustaa paperimyllyn Gleismühle Nürnbergiin.
1392:  Koreassa kuninkaan määräyksestä valetaan irtokirjakkeita ja painetaan niillä.
1440-48:  Saksalainen Johannes Gutenberg kehittää irtokirjakkeet, niiden käsinvalulaitteen, painovärin ja painokoneen.  Gutenbergin vanhin säilynyt painate on vuodelta 1446.
1446:  Vanhin saksalainen päivätty kuparipiirros on uskonnollisaiheinen kuva Eine Geisselung Christi - Kristuksen ruoskiminen.
1450-luku:  Ensimmäiset tunnetut maksulliset ilmoitukset on Kiinan virallisessa lehdessä King-Pao.
1452-55:  Gutenberg painaa raamatun Mainzissa.  Kirjapainotaito leviää nopeasti: Strassburg 1458,  Subiaco Rooman lähellä 1463, Basel 1466, Venetsia 1469, Pariisi ja Bologna 1470, Ofen eli Buda 1472, Lyon 1473 ja Lontoo 1476.  Kirjapaino on 1501 mennessä yli 250 paikkakunnalla.
1457:  Vanhin tunnettu kirjanpainajanmerkki on kaksikilpinen eli Fustin ja Schöfferin sukuvaakuna.
1460:  Kirjanpainaja Albrecht Pfister painaa Bambergissa ensimmäisen painetuin kuvin ilmestyneen kirjan.  Teksti painetaan ensin ja sitten puuleikkauksilla kuvat, jotka somistetaan ja väritetään käsin.
1464:  Strassburgilainen painaja Heinrich Eggestein julkaisee ensimmäisen tunnetun kirjamainoksen.  Ensimmäinen uudenvuodenkortti painetaan.
1468:  Ranskalainen leimasinleikkaaja ja metallirahojen mestari Nicolaus Jenson luo Venetsiassa ensimmäisen puhtaan antiikvan.
1479:  Kirkollinen sensuuri alkaa Kölnissä paavin määräyksestä ja 1486 Mainzissa.
1485:  Ensimmäisen kirjainnäytteen julkaisee Erhard Ratdolt Augsburgissa.
1501:  Italialainen Aldo Manuzio eli Aldus Manutius käyttää ensi kerran kursiivia, jossa on kuitenkin antiikvan suuraakkoset.  Niiden leikkaaja on kultaseppä Francesco Griffo.  Octavus Petrucci painaa teoksen Harmonicae musices odhecaton kolmesti: ensin punaisella nuottiviivastot, sitten teksti ja sen jälkeen mustalla nuotit.  Puuleikkaus sopii hyvin nuottien painamiseen.
1505:  Augsburgilainen aseseppä ja kaivertaja Daniel Hopfer keksii metallin syövytyksen ja valmistaa kuparipiirroksia.  Syövytys täydentää kaiverrustekniikkaa.
1513:  Sveitsiläinen puupiirtäjä Urs Graf vedostaa ensimmäisen päivätyn syövytyksen eli etsauksen rautalaatalta: Ein Mädchen wäscht sein Bein - Tyttö pesee jalkojaan.
1515:  Paavi Leo X antaa sensuurimääräyksen Inter Sollicitudines.  Antoine Vincent alkaa valmistaa yrityksessään Lyonissa painoväriä.
1521:  Ranskan kuningas Frans I vaatii luovutettavaksi vapaakappaleet kerettiläisten kirjoitusten painamisen ehkäisemiseksi.
1530:  Ranskalainen leimasinleikkaaja, kirjakevalaja ja kirjanpainaja Claude Garamond valmistaa antiikvan Caracteres de l'Université eli Garamond.  Siihen valmistuu viisi vuotta myöhemmin kursiivi.  Hän leikkaa kreikkalaisen kirjaimen Grec du Roi kuninkaalle Frans I.
1536:  Emissaari Juan Cromberger lähettää sevillalaisen painajan Juan Pablos (italialainen Giovanni Paoli) Amerikkaan Meksikoon ja perustaa Amerikan mantereiden ensimmäisen kirjapainon.
1546:  Pariisilainen kirjanpainaja Guillaume Le Bret alkaa käyttää lainausmerkkejä, joita humanistit käyttivät käsikirjoituksissaan 1400-luvun alusta.
1550:  Jérôme Cocx perustaa Antwerpeniin suuren graafisen laitoksen puupiirrosten välitykseen.  Paperitapettia aletaan valmistaa Euroopassa, kun espanjalaiset ja hollantilaiset kauppiaat tuovat sitä Kiinasta.  Persialainen keksintö marmoroitu paperi tuodaan kirjansitojille.
1557:  Roomassa valmistuu paavin Paavali IV teettämänä kiellettyjen kirjojen luettelo Index librorum prohibitorum, jossa on 650 kirjaa.  Indeksi on niin täynnä virheitä, että sitä ei voi julkaista.  Siitä otetaan 1559 korjattu painos.
1589:  Jesuiitat vievät Gutenbergin keksinnön Kiinaan!
1592:  Ensimmäisen tunnetun kirjakevalajan kirjainnäytteen julkaisee valimo Egenolff-Berner Franfurt am Mainissa.
1595:  Cristophe Plantinin vävy painaja Gilles Beys ottaa käyttöön kirjaimet J, j, U ja u.  Ne puuttuvat vielä 1628 Vatikaanin painon kirjainnäytteestä.
1597:  Euroopan ensimmäinen aikakauslehti Annus Christi ilmestyy kuukausittain Rohrschachissa.
1605:  Abraham Berhoeven alkaa julkaista Antwerpenissä flaamiksi Euroopan ensimmäistä viikkolehteä Nieuwe Tidinghe.
1606:  Lontoossa ilmestyy viikkolehti The Weekely Newes Jeffrey Chorltonin painamana.
1609:  Eräs ensimmäisistä viikkolehdistä Relation julkaistaan Strasbourgissa.
1620:  Hollantilainen Willem Janszoon Blaeu parantaa käsinpainokonetta tekemällä sen tärkeimmät osat raudasta.
1621:  Ensimmäinen englantilainen sanomalehti Corante, or weekely newes from... julkaistaan.
1631:  Ensimmäinen ranskalainen sanomalehti La Gazette julkaistaan.  Sen perustaja on lääkäri Théophraste Renaudot.
1638:  Stephen Daye pystyttää Cambridgeen (entinen New Town, Massachusetts) kirjapainon.  Tuleva Yhdysvallat saa kirjapainotaidon 101 vuotta myöhemmin kuin Meksiko ja lähes 200 vuotta sen Euroopassa käyttöönoton jälkeen.  Ruotsin postilaitos aloittaa toimintansa ja Suomen postilaitos perustetaan ja vahvistetaan postitaksa reitille Tukholma - Ahvenanmaa - Turku - Helsinki - Porvoo - Viipuri - Käkisalmi - Nevanlinna - Narva.
1640:  Ludvig XIII perustaa kuninkaallisen kirjapainon Imprimerie Royale muuttamalla Louvreen 1620 perustamansa painon nimen.  Painosta tulee myöhemmin Imprimerie Nationale.
1642:  Västeråsilainen kirjanpainaja Peder Ericsson Wald tuo kirjapainotaidon Suomeen, kun Turun Akatemian paino perustetaan.  Saksalainen Ludwig von Siegen keksii mezzotinton.
1667:  Englantilainen fyysikko Robert Hooke ehdottaa kahden kalvon väliin pingotettua tiukkaa lankaa äänen siirtoon.  Saksalainen Bertil Obenher perustaa piispalle Johannes (Juhana) Gezelius vanhempi paperimyllyn Pohjan pitäjään.
1670:  Hollannissa keksitään jauhatushollanteri lumppujen jauhamiseen.
1683:  Englantilainen painaja Joseph Moxon julkaisee teoksen The Mechanick Exercises, jonka toinen osa Mechanick Exercises on the Whole Art of Printing käsittelee kirjanpainamista.  Ranskalainen painaja Martin-Dominique Fertel laatii 1723 jokapäiväisestä painotyöstä teoksen La Science pratique de l'imprimerie.  Ranskalainen Pierre Simon Fournier Le jeune kirjoittaa 1764-66 patriisin leikkaamisesta ja kirjakkeiden valamisesta teoksen Manuel Typographique.
1702:  Ranskalainen punssinleikkaaja Philippe Grandjean saa valmiiksi patriisisarjansa Romain du Roi, jonka hän aloitti 1695.
1714:  Englantilainen insinööri Henry Mill saa patentin kirjoituskoneelle.
1722:  Englantilainen kaivertaja William Caslon valaa ensimmäiset asteet Caslon-antiikvaa 1720 perustamassaan Englannin ensimmäisessä kirjakevalimossa.  Kirjainsarja valmistuu 1734 täydellisenä.
1737:  Ranskalainen kirjasinleikkaaja ja kirjakevalaja Pierre Simon Fournier Le jeune esittää typografisen mittajärjestelmänsä.
1739:  Skotlantilainen kultaseppä William Ged painaa Edinburghissa kirjan stereotypoiduilta painolevyiltä.  Hän kehitti 1725-29 kipsistereotypian.
1750:  Saksalainen Hans-Adam Schweikard kehittää akvatintaa.
1757:  Englantilainen kirjoituksenopettaja ja kalligrafi John Baskerville julkaisee latinankielisen Vergiliuksen teoksen.  Se on ladottu Baskerville-antiikvalla (muotoiltu 1752), jonka leikkaaja on leimasinleikkaaja John Handy, ja painettu kovalle ja sileälle pergamentin tapaiselle velinipaperille.
1760:  Lyonilainen Foy leikkaa puulaatan poikkisyyhyn pelikorttien painamista varten.
1765-68:  Ranskalainen Jean Baptiste Le Prince kehittää akvatinta- eli pölyraemenetelmää.
1771:  Italialainen kirjanpainaja ja kirjasinten leikkaaja, painajien kuningas Giambattista Bodoni julkaisee ensimmäisen kirjainnäytteensä Fregi e Maiuscole incise e fuse da Giambattista Bodoni.  Aurora Sällskapet - Aurora-seura perustaa Turussa sanomalehden Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo. 
1775:  Rakennetaan viivauskone tilikirjapaperia varten.
1776:  Virginian valtio säätää perustuslaissaan lehdistön vapauden periaatteen.  Suomenkieliset Tieto=Sanomat alkavat ilmestyä.
1780:  Teräskynä keksitään.  Englantilainen Samuel Harrison alkaa valmistaa Birminghamissa teräskyniä.
1781:  Ranskalainen kirjakevalaja Francois Ambroise Didot hylkää pitkän s-kirjaimen, jota käytetään sanan keskellä.
1782:  Ranskassa Dom Gauthey käyttää putkea kokeillessaan akustista puhelinta.  Turussa ilmestyy Suomen ensimmäinen varsinainen aikakauslehti naistenlehti Om Konsten at rätt behaga, joka antaa elämänohjeita ja opettaa käyttäytymistapoja.
1785:  Francois Ambroise Didot julkaisee typografisen mittajärjestelmän Didot.  Lontoossa John Walter perustaa sanomalehden The Times.
1787:  Ranskalainen Thirault kehittää paperinleikkauskoneen, jota mekaanikko Guillaume Massiquot parantaa 1840.
1788:  Giambattista Bodoni julkaisee kirjainnäytteensä Manuale tipografico.
1789:  Ranskan ihmis- ja kansalaisoikeuksien julistuksessa säädetään lehdistön vapaus.
1790:  Englantilainen Thomas Bewick julkaisee pääteoksensa A General History of Quadrupeds.  Bewick kehitti puuleikkausta poikkisyyhyn eli xylografiaa 1775 lähtien.  Englantilainen William Nicholson saa patentin rotaatiokoneen edeltäjälle, jossa on väritelat.
1791:  Ranskalainen Claude Chappe kokeilee Pariisissa optista lennätintään.
1794:  Chappen optinen lennätin rakennetaan Pariisin ja Lillen välille.  Se käsittää 20 asemaa 230 kilometrin matkalla.  Suomalaissyntyinen runoilija ja tiedemies Abraham Niclas Clewberg, 1789 Edelcrantz, (1754-1821) suunnittelee optisen lennättimen koeasemat Tukholmaan.  Lennätintä laajennetaan Tukholman lähistön linnoihin ja linnoituksiin, 1796 Grisslehamniin, Ahvenanmaalle ja Turkuun Kakolanmäelle (se tuhoutuu 1889 tulipalossa).
1796-98:  Baijerilainen Johann Alois Senefelder keksii uuden painomenetelmän litografian eli kivipainon Münchenissä.
1798:  Ranskalainen insinööri Nicolas-Louis Robert rakentaa ensimmäisen paperikoneen Essonnesissa Pariisin lähellä ja saa 1799 patentin jatkuvatoimiselle paperikoneelle.
1800:  Englantilainen lordi Charles Stanhope rakentaa insinöörinsä Robert Walker avulla Lontoossa ensimmäisen raudasta tehdyn käsinpainokoneen.
1802:  Englantilainen Thomas TomWedgwood julkaisee menetelmänsä tuottaa siluetteja eli fotogrammeja hopeanitraatilla herkistetylle paperille.
1804:  Charles Stanhope ja Andrew Wilson parantavat kipsistereotypiaa.
1806:  Englantilaisten John Hallin, Bryan Donkinin, John Gamblen ja Henry Fourdrinierin Robertin koneesta kehittämä paperikone tuottaa jatkuvaa paperirainaa, ja Fourdrinier saa sille patentin.
1807:  Englantilainen paperikauppias John Brown saa patentin maailman ensimmäiselle tiikelipainokoneelle.
1811:  Saksalainen Friedrich König keksii ja rakentaa maanmiehensä Andreas Friedrich Bauer kanssa mekaanisen pikapainokoneen, joka on pysähdyssylinterikone, ja saa sille patentin.  He rakentavat 1812 pikapainokoneen, jonka nopeus on 800 arkkia tunnissa.
1813:  Yhdysvaltalainen George Clymer rakentaa vipujärjestelmällä ja vastapainolla varustetun nykäisimen eli painimen Columbia.
1817:  Alois Senefelder rakentaa parannetun kivipainokoneen Münchenissä.
1818:  Ranskalainen Godefroy Engelmann painaa Pariisissa kromolitografioita eli värillisiä kivipainotöitä.  Ranskalainen painaja René Pierre Lorilleux perustaa painoväritehtaan.
1819:  Ranskalainen kemisti Jean-Nicolas Gannal korvaa nahkaisen väritelan hytytelalla, joka hyty valmistetaan siirapista ja gelatiinista.
1822:  Ranskalainen Jean Francois Champollion tulkitsee Rosetten kiven egyptiläiset hieroglyfit.  Ranskalainen kemisti Joseph Nicéphore Niépce valmistaa ensimmäisen valokuvansa.  Englantilainen insinööri William Church suunnittelee Birminghamissa maailman ensimmäisen latomakoneen, joka monimutkaisena ei sovellu käytännön työhön.  Bryan Donkin kokeilee paperin kuivaamista höyryllä kuumennetulla sylinterillä.  Hän rakentaa 1829 viiden sylinterin kuivauslaitteen, jolla paperi voidaan kuivata yhdellä koneella.  Paperirainan leveys on noin 1,5 metriä.
1827:  Nicéphore Niépce kopioi ja syövyttää ensimmäisen kuvan kupariin.  Tästä syntyy myöhemmin valomekaaninen jäljennösmenetelmä.
1829:  Ranskalainen latoja Claude Genoux keksii Pariisissa paperimatriisin ja -stereotypian.  Matriisin raaka-aineina on liitu- ja tärkkelysmassa, jolla liisteröidään yhteen muutama paperiarkki.  Tähän perustuvat myöhemmät stereotypiamatriisit, ja se avaa tien pyörö- eli puolisylinteristereotypialle.
1830-33:  Tietokoneen isä Charles Babbage parantaa laskukonetta, joka on tietokoneen edeltäjä.
1833:  Ranskalainen painaja Xavier Progin saa patentin kirjoituskoneelleen.  Ranskalainen Louis Jacques Mandé Daguerre kehittää Pariisissa Niépcen menetelmää ja luo daguerrotypian, joka on valokuvauksen perusta.
1834:  Fredrik Tengström perustaa kivipainon Helsinkiin.  Hänen apulaisensa Frans Oskar Liewendal ostaa sen 1840-luvun lopulla ja saa suomalaisten setelien painatusoikeudet 1860.
1835:  Yhdysvaltalainen James Gordon Bennett perustaa sanomalehden New York Herald. 
1836:  Wieniläinen Helbig & Müller valmistaa pysähdyssylinteripainokoneen.
1837:  Yhdysvaltalainen Samuel Morse rakentaa parannetun langallisen sähkölennättimensä.
1838:  Venäjänsaksalainen Moritz Hermann von Jakobi kokeilee Pietarin Akatemiassa galvanisia menetelmiä, joiden tuloksena on galvanoplastiikka.  Erilaisista painolaatoista kuten puuleikkauksista voidaan valmistaa metallinen painolevy.  Yhdysvaltalainen David Bruce rakentaa kirjakkeiden valukoneen, joka valaa tunnissa 6000-10000 kirjaketta.
1840-43:  Saksalainen Friedrich Gottlob Keller keksii mekaanisen puumassan eli puuhiokkeen valmistuksen ratkaisten paperitehtaiden raaka-ainepulman.
1840:  Ensimmäinen postimerkki liimalla varustettu musta penni Penny Black lasketaan liikkeeseen Englannissa.  Lontoolainen James Young ja lilleläinen Adrian Delcambre keksivät Lillessä latomakoneen Pianotype, jota ensimmäisenä latomakoneena käytetään tuotannossa latomossa.
1841:  Christian Bernhard Tauchnitz julkaisee Leipzigissa taskukirjoja.
1842:  Långforssin paperiruukissa Porin lähellä Suomen ensimmäinen paperikone aloittaa tuotannon.  Turussa piirilääkäri Henrik Cajander ottaa kolme vuotta keksinnön julkistamisen jälkeen Suomen ensimmäisen säilyneen ja tunnetun valokuvan Nobelin talosta Turussa.  Kuva on hopeoitu daguerrotypia.
1846:  Tanskalainen latoja Christian Sörensen rakentaa latomakoneen Tacheotype, joka ensimmäisenä purkaa kirjakkeensa.  Hän saa 1849 patentin.  Tanskalainen C Piil keksii sinkkilevyn syövytyksen.
1847:  Ranskalainen Hippolyte Marinoni parantaa pikapainokonetta.
1848:  Englantilainen Augustus Applegath kehittää Englannissa rotaatiokoneen, jolla painetaan Times.  Yhdysvaltalainen Richard March Hoe rakentaa New Yorkissa ensimmäisen rotaatiopainokoneensa, jolla painetaan Philadelphia Public Ledger. 
1850:  Ranskalais-englantilainen yhtiö laskee vedenalaisen kaapelin Doverin ja Calaisin välille.  Ranskalainen litografi Firmin Gillot valmistaa ensimmäiset fototypiat eli syövytetyt sinkkiset viivakuvalaatat.  Yhdysvaltalainen Georg Phineas Gordon rakentaa New Yorkissa tiikelikoneen Gordonpress, jonka hän patentoi 1860.  Tiikelikoneessa Yankee Job Press on pöytävärilaite.  Siinä heilahtavat kirjake- eli kehilöalusta ja tiikeli toisiaan vastaan kumpikin omalla akselillaan.  Hannoverilainen Friedrich Otto Degener rakentaa USAssa tiikelikoneen, jossa heilahtavat kehilöalusta ja tiikeli toisiaan vasten samalla akselilla, ja saa 1857 USAssa patentin Liberty-painimelle.  Tervakoski saa ensimmäisen paperikoneensa. 
1851:  Englantilaiset Hugh Burgess ja Charles Watt kokeilevat sulfaattisellun valmistusta Boxmoorin paperimyllyssä Englannissa.  Wieniläinen Georg Sigl kehittää kivipainoon sylinterikoneen.  Nicolaas Tetterode perustaa kirjakevalimon Lettergieterij Amsterdam.
1852:  Englantilainen Fox Talbot keksii verkkorasterin, joka on mustaksi värjättyä harsokangasta.  Litografi Lemercier, kemisti Barreswill, optikko Lerebours ja valokuvaaja Davanne kehittävät fotolitografiaa eli valomekaanista kivipainoa.
1853:  Yhdysvaltalainen John P Comly automatisoi painokoneen paperin alistuksen.  Englantilainen Josiah Latimer Clark rakentaa höyrykäyttöisen putkipostin Lontoon pörssin ja päälennätinkeskuksen välille.
1854:  Venäjän tsaarin Nikolai I käskystä rakennetaan optinen lennätinlinja Kronstadtista Hankoniemeen.  Kyseessä on Ramstedtin optinen lennätinjärjestelmä.
1855:  Ranskalainen Alphonse Louis Poitevin keksii valopainatuksen eli fotolitografian eli fototypian.  Siemensin ja Halsken perustettua 1853 lennätintehtaan Pietariin rakennetaan linja välille Helsinki ja Pietari.
1857:  Yhdysvaltalainen kemisti Benjamin Tilghman keksii sulfiittisellumenetelmän Pariisissa huomaamalla, että suolahappo pehmentää puukuituja ympäröivän aineksen.
1858:  Yhdysvaltalainen J Golding rakentaa Bostonissa USAssa Boston-tiikelikoneen.  Siinä on pystysuora kiinteä kehilöalusta ja heilahtava tiikeli.  Ensimmäinen Atlantin poikki laskettu kaapeli valmistuu.  Siihen käytetään 1857 jäljelle jäänyt kaapeli ja 1000 kilometriä uutta kaapelia.
1859:  Apteekkari Thuneberg perustaa Kinteriin Suomen ensimmäisen koepuuhiomon ja pahvitehtaan.
1860-65:  Yhdysvaltalainen William Bullock rakentaa Philadelphiassa ensimmäisen todellisen rotaatiopainokoneen, joka painaa rullapaperin molemmat puolet stereotypialaatoilta.  Koneella painetaan Philadelphia Inquirer ja stereotypialaatoilta 1865 New York Tribune.
1862:  Edinburghilainen Alexander Fraser  rakentaa Edinburghissa kirjakkeiden latomakoneen ja purkajan, joita myydään runsaasti.
1864:  Englantilainen James Clerk Maxwell kehittää elektromagneettisen valon teoriaa.
1865:  Tampereelle perustetaan puuhiomo.
1867:  Saksalainen valokuvaaja Josef Albert esittää Münchenissä ensimmäisen puolisävyiltä painavan valopainon, jota nimitetään albertotypiaksi tai collotypiaksi.  Hän rakennuttaa 1871 ensimmäisen valopainon pikapainokoneen.  Yhdysvaltalainen Christopher Latham Sholes esittelee kirjoituskoneensa Type-Writer prototyypin.  Ompelukonetehdas Remington alkaa 1873 valmistaa sitä, ja 1874 Sholes & Glidden tulee markkinoille ja 1877 lähtee Remington Mod Nr 1 tehtaalta.  Ranskalainen maalari ja litografi Jules Chéret alkaa tehdä mainosjulisteita Pariisissa.  Hän piirtää kuvansa suoraan litografiselle kivelle kukin väri omalleen.
1868:  Ranskassa poistetaan ennakkosensuuri ja pienennetään lehtien veroa.  Lehdistön vapaus koittaa.
1869:  Wieniläinen professori Emmanuel Hermann keksii postikortin.  Tukholmasta Ahvenanmaan kautta Uuteenkaupunkiin lasketaan merikaapeli.
1870:  Yhdysvaltalainen JM Gally keksii tiikelikoneen Gally, jonka perusajatuksena on tiikelin liikunta kiskoilla kehilöalustaa vastaan. 
1872:  Yhdysvaltalainen insinööri James W Paige rakentaa USAssa latomakoneen Paige Compositor.  Se on kallein ja monimutkaisin latomakone, joka on valmistettu, sillä siinä on lähes 20 000 osaa.  Konetta kokeillaan Chicago Heraldissa.  Hippolyte Marinoni asentaa pariisilaiseen lehteen La Liberté rotaation, joka painaa rullapaperille.
1874:  Ensimmäinen sulfiittisellutehdas aloittaa Bergvikissä Ruotsissa.  Sen suunnittelija on Carl Daniel Ekman.  Kapasiteetti on 1000 tonnia vuodessa.
1876:  Yhdysvaltalainen skotlantilaissyntyinen äänifysiologian professori Alexander Graham Bell esittelee sähköistä puhelintaan Philadelphian tavaramessuilla.  Paperipussien valmistuskone otetaan käyttöön.  Suomessa valmistetaan ensimmäinen selluerä hajottamalla kemiallisesti puuta ja kasvikuituja.
1877:  Ranskalainen runoilija ja keksijä Charles Cros määrittelee fonografin toimintaperiaatteen.  Suomen ensimmäinen puhelinyhteys toimii Helsingissä metallitehtailijan John Nissinen konttori- ja myyntihuoneistojen välillä Annan- ja Eerikinkadun kulmassa puolitoista vuotta puhelimen keksimisen jälkeen.
1878:  Yhdysvaltalainen Thomas Alva Edison saa patentin ensimmäiselle fonografilleen.  Ensimmäinen  kahdeksan tilaajan puhelinkeskus avataan New Havenissa.
1879:  Itävaltalainen tshekkisyntyinen valokuvaaja, kaivertaja, kemisti, pilapiirtäjä ja maalari Karel Klic (Karl Klitsch) kehittää syväpainon kuparisen painolevyn valmistuksen.  Saksalainen kirjakevalaja Hermann Berthold kehittää Didotin typografista mittajärjestelmää siten, että metri on 2660 pistettä.
1880-luku:  Suomessa aloittaa kymmenkunta sulfiittisellutehdasta.
1880:  Yhdysvaltalainen George Eastman keksii valokuvaukseen kuivalevyn, joka mahdollistaa rullafilmin valmistuksen, ja saa sille patentin.  Läpinäkyvän nitroselluloosa- eli nitraattifilmin valmistus alkaa 1889 rullamuodossa Kodakin tehtaassa.  Yhdysvaltalainen insinööri Joseph Thorne esittää latomakoneen Simplex (myöhemmin Unitype), joka latoo ja purkaa kirjakkeet.  Yhdysvaltalainen Frederick E Ives kehittää Philadelphiassa rasteria autotypia-kuvalaattoja varten.  New York Daily Graphic julkaisee ensimmäisen autotypiakuvan, jonka valmistaja on Stephen Horgan.  Valkeakoskelle rakennetaan Suomen ensimmäinen sulfaattiselluloosatehdas.
1881:  Saksalainen Georg Meisenbach valmistaa ensimmäiset autotypia-kuvalaatat, joille hän saa 1882 patentin Autotypia-menetelmän nimellä.  Hän valottaa valokuvan sinkkilaatalle rasteriverkon läpi.
1882:  Carl Kempe keksii Nürnbergissä matriisijauheen ja matriisin, jolla valmistetaan kuivastereotypejä.
1883:  Yhdysvaltalainen kirjanpainaja Robert Miehle keksii Chicagossa ensimmäisen kaksivuoropainokoneen.  Venäläinen KE Tsiolkovski hahmottelee teoksessaan Ulkoavaruus reaktioperiaatteeseen pohjautuvan liikkeen teorian ja väittää, että raketti toimii avaruuden tyhjiössä.  Hän kuvailee 1895 satelliittia ja esittää 1924 teoksessaan Kosmiset rakettijunat käytettäväksi monivaiheraketteja sekä myöhemmin ilmakehän käyttöä avaruudesta palaavan aluksen jarruttamisessa.
1884:  Carl F Dahl kehittää käyttökelpoisen sulfaattisellumenetelmän Gdanskissa.  Yhdysvaltalainen kirjakevalaja Linn Boyd Benton rakentaa patriisin- ja matriisinkaiverruskoneen.
1885:  Frederick E Ives kehittää kolmiväripainatusta.  Hän työskentelee myöhemmin veljesten Louis E ja Max Levy kanssa, ja rasteri saadaan 1890 tehdasvalmistukseen.
1886:  Saksalainen kelloseppä Ottmar Mergenthaler esittää Baltimoressa ensimmäisen rivilatomakoneen Linotype, joka asennetaan New York Tribunen käyttöön.  Ranskalainen Léon Vidal kehittää valomekaanisen värikivipainon eli fotokromolitografian, jonka menetelmän yritys Orell Füssli patentoi Zürichissä.  Weilin & Göös perustaa Suomeen täydellisen stereotypointilaitoksen suuria painoksia varten.
1887:  Yhdysvaltalainen Albert B Dick hankkii oikeudet Thomas Edisonin Mimeographiin eli viilalevypatenttiin ja tuo mekaanisen monistuskoneen markkinoille.  Saksalais-yhdysvaltalainen sähköinsinööri Emile Berliner rakentaa gramofonin, joka korvaa Edisonin fonografin.
1888:  Yhdysvaltalainen John R Rogers rakentaa apunaan insinööri Fred E Bright Clevelandissa rivilatomakoneen Typograph.  Rogers oli Mergenthalerin apulaisena.
1889:  Hollerith-reikäkorttilaskukone esitellään ja Hollerith-reikäkorttikartonki tulee markkinoille.
1891:  Englantilainen kirjailija ja kalligrafi William Morris perustaa toiminimen The Kelmscott Press.  Morris piirtää kirjaimet The Golden Type, The Troy Type ja The Chaucer Type.  Hänen hautakivessään on kirjoitus: "William Morris, runoilija, taiteilija ja sosialisti".
1892-97:  Yhdysvaltalainen Tolbert Lanston aloittaa latoma- ja irtokirjakevalinkoneen Monotype valmistamisen, jonka hän patentoi 1887.  Mergenthalerin työtoveri Wilbur Stephen Scudder suunnittelee rivilatomakoneen Monoline.  Suomen kirjapainotaidon 250-vuotispäivänä maan kaupungeista on vain kuusi ilman kirjapainoa.
1893-94:  Karel Klic kehittää raakelisyväpainon.
1895:    Ranskalaiset veljekset Auguste ja Louis Lumière keksivät kinematografin.  He esittelevät elokuvakalustonsa Pariisin Grand Caféssa.  Ranskalainen Georges Méliès perustaa ensimmäisen elokuvayhtiön.
1896:  Venäläinen fysiikan professori Aleksandr Popov lähettää langattomalla lennättimellä viestin Heinrich Hertz ilmojen halki Pietarin yliopiston kampuksella.  Italialainen keksijä Guglielmo Marconi esittelee Lontoossa langatonta lennätintään Englannin postin pääsähköinsinöörille.  Unkarilainen E Porzholt rakentaa valolatomakoneen, jolle hän sai 1894 patentin.  Suomen ensimmäisen elokuvaesityksen järjestää Cinematographe Lumière Helsingin vanhan Seurahuoneen Sofia-salissa.
1897:  Unkarilaiset Méray-Horvath ja Rozar kehittävät kaukoladontajärjestelmän Elektrotypograph.  Karl Emil Ståhlberg järjestää Pariisista ostamillaan elokuvaprojektorilla ja 10 filmillä Helsingissä elokuvien esityksen.
1898:  Tanskalainen Valdemar Poulsen keksii magneettisen äänentallennuksen teräslangalle.
1899:  Helsinkiin perustetaan Työväen kirjapaino.  Hankitaan ensimmäinen maahamme jäänyt Linotype Finsk Tidskriftin kirjapainoon Helsingissä Aftonpostenin valmistusta varten. 
1900:  Gutenberg-museo perustetaan Mainziin ja avataan 1901.  Museo tuhoutuu 1945 lentohyökkäyksessä, mutta suurin osa kokoelmista on viety talteen.  Museo avataan 1962 jälleen.  Englantilaiset asianajaja Thomas J Cobden-Sanderson ja ksylografi Emery Walker perustavat Doves Pressin, joka julkaisee 51 käsin ladottua ja käsin painettua teosta.  Liike lopetetaan 1909 ja Cobden-Sanderson heittää 1916 Doves-kirjakkeet Thamesiin.
1901:  Guglielmo Marconi saa ensi kerran yhteyden Atlantin yli Englannista Kanadaan langattoman radion signaalilla.  Suomen ensimmäinen putkiposti rakennetaan tamperelaiseen vaateliikkeeseen.  Ensimmäinen suomalainen äänilevy julkaistaan, kun Gramophone-yhtiön MA Goltison tallentaa kanttorin Mooses Putro johtaman Pietarin Suomalaisen lauluseuran esityksiä Pietarissa.
1902:  Saksalainen fyysikko Arthur Korn kokeilee kuvalennättimellä käyttämällä valosähköistä seleenikennoa kuvan pisteiden tummuusasteiden muuttamiseksi sähköiseen muotoon.  Hän lähettää 1904 kuvia Münchenistä Berliiniin.
1903:  Newyorkilainen kivipainaja Ira Washington Rubel kehittää ensimmäisen paperille painavan offsetkoneen pellille painavasta offsetkoneesta.  Premier & Potter Printing Press (sittemmin Harris-Seybold) rakentaa 1905 Potter-offsetpainokoneen.
1904:  Englantilainen professori sir John Ambrose Fleming keksii värähtelyventtiilin eli putkidiodin, joka toimii tasasuuntaajana.
1905:  Saksalais-yhdysvaltalainen painaja Kaspar Hermann kehittää USAssa paperille painavan offsetkoneen yhdessä veljesten Alfred ja Charles G Harris kanssa muuntamalla Harris-kohopainoarkkirotaation offsetkoneeksi.  Hän rakentaa 1906 Zweibrückenin konetehtaassa saksalaisen kolmisylinterisen arkkioffsetpainokoneen ja esittelee sitä 1907 Leipzigissa.    Ferdinand Braun keksii kideilmaisimen.  Suomalainen radiopioneeri Erik Tigerstedt lähettää Helsingistä kipinälähettimestään viestejä venäläisille sota-aluksille.  Hän hakee kokeilulupaa, mutta joutuu pidätetyksi vakoilusta epäiltynä.  Hänet vapautetaan ja takavarikoidut välineet palautetaan.
1906:  USAssa tapahtuu ensimmäinen todellinen radiolähetys, kun Reginald A Fessenden lähettää tunnuksella CQ äänilevyltä Georg Friedrich Händelin Largon, soittamansa viulusoolon ja joulutervehdyksen sekä pyynnön, että kuulijat ilmoittaisivat kirjallisesti ottaneensa lähetyksen vastaan.  Yhdysvaltalaisen Washington J Ludlowin ensimmäinen otsikoiden rivilatomakone valmistuu, mutta kauppaan tulee 1911 uusi malli.  Ensimmäiseksi sanottu suomalainen elokuva, dokumentti Vappu Helsingissä, valmistuu.  Yhdysvaltalainen Lee de Forest tilaa triodiputkia, joissa on lisätty Flemingin katodin ja anodin väliin hila herkkyyden lisäämiseksi.
1907:  Ranskalainen Edouard Belin onnistuu lähettämään kuvia lennätinjohtoa pitkin käyttämällä sähkölaitetta, jota kutsutaan nimellä bélinographe.  Taiteilija Samuel Simon kehittää Manchesterissä silkki- eli seripainoa.  Suomen ensimmäinen näytelmäelokuva kreivin Louis Sparre (1863-1964) ja Teuvo Puron (1884-1956) ohjaama sekä Frans Engströmin ja Oscar Lindelöfin kuvaama Salaviinanpolttajat valmistuu.
1910:  Saksalainen tohtori Eduard Mertens julkaisee Freiburger Zeitungin pääsiäisnumerossa ensimmäiset sanomalehdessä ilmestyneet syväpainokuvat.  Koneen nopeus on 8000 kappaletta tunnissa.  USAssa julkaistaan 2340 sanomalehteä, joiden yhteispainos on 24 miljoonaa kappaletta.  Monotype printing eli yhden vedoksen painaminen keksitään.
1912:  Kaspar Hermann suunnittelee offsetrotaatiokoneen Vomag Plauen, joka esitellään Leipzigissa.
1913:  Pariisissa on 92 000 puhelinta ja New Yorkissa 500 000.  Tanskalaisen Hans Petersenin suunnittelema rivilatomakone Linograph tulee kauppaan.  W Stephan Scudder ja Hermann Ridder suunnittelevat ja rakentavat rivilatomakoneen Intertype.
1914:  Ensimmäinen tehtaan Heidelberg painoautomaatti esitellään Leipzigin messuilla.  Tiikeli on Siipi-Heikku.
1915:  Englannin Pankin pääkaivertaja William Bawtree (Bawtry) rakentaa valolatomakoneen Phototypograph, jolla ladotaan otsikoita.
1917:  Saksalaisbalttilainen kemisti Wilhelm Ostwald esittää muoto-oppinsa väreistä väriympyrän muodossa, joka jaetaan 24 yhtä suureen osaan, kun Ostwaldsche Farbenatlas ilmestyy.  Neuvosto-Venäjällä ensimmäisenä varsinaisena radiolähetyksenä pidetään VI Leninin lokakuun suuren sosialistisen vallankumouksen aikana lukemaa radiosanomaa.  Hän lukee risteilijältä Aurora julistuksen, että neuvostovalta on voittanut vallankumouksen.  Lenin sanoo radion olevan paperiton ja ilman rajoja toimiva sanomalehti, joka ei ole sidottu välimatkoihin.  Suomessa rakennetaan ensimmäinen radioasema Tampereelle.
1918:  USA:ssa Pittsburghilainen Frank Conrad alkaa lähettää amatööriasemallaan 8XK musiikkia, uutisia ja urheiluselostuksia pari tuntia kerrallaan parina päivänä viikossa.
1920-luku:  Suomen armeijan harjoituksissa käytetään viestikyyhkyjä, viimeksi 1939.
1920:  USAssa Pittsburghissa vihitään ensimmäinen radioasema, joka lähettää säännöllisesti ohjelmaa.  USAssa Adressograph-Multigraph ja Saksassa Rotaprint valmistavat toimisto-offsetkoneita.
1921:  Otava hankkii Suomen ensimmäisen syväpainamon.
1923:  Ranskan suurin kirjakevalimo Deberny & Peignot perustetaan Pariisissa yhdistämällä valimot alkuaan Honoré de Balzacin Deberny ja Gustave Peignotin 1875 perustama valimo.
1924:  Western Electric esittelee uuden mikrofonin käyttöön perustuvan sähköisen äänitysmenetelmän.
1925:  Televisio keksitään.  Skotlantilainen John Logie Baird lähettää Lontoossa Selfridgen tavaratalossa mekaanisesti televisiokuvaa, jossa on kahdeksan juovaa.  Englannissa JRC August ja EK Hunter kehittävät valolatomakoneen Thothmic, mutta se ei saavuta kaupallista menestystä.  Sveitsissä yritys Polygraphic rakentaa latomakirjoituskoneen Typar offset- ja syväpainomarkkinoille.
1926:  Ensimmäinen ääniraitaelokuva Warnerin Don Juan tuotetaan.  OY Suomen Yleisradio - AB Finlands Rundradio aloittaa toimintansa.
1927:  Bellin laboratoriot esittelevät televisiotaan ensi kerran.  Ensimmäinen Atlantin poikki menevä puhelinlinja avataan.  Tuotetaan ensimmäiseksi mainittu äänielokuva The Jazz Singer, jonka ääni saadaan äänilevyltä.
1928:  Monotypeinsinööri Walter Morey kehittää Teletypesetterin kaukoladontaa varten sanomalehtiketjun omistajan Frank E Gannet taloudellisella tuella.  Edmond Uher kehittää Luminotype-valolatomakoneen, joka on toiminnassa valtionkirjapainossa Budapestissä.  Se esitellään 1929 Yhdysvalloissa.  Saksalainen Jan Tschichold julkaisee kirjan Die neue Typographie - Uusi typografia.
1931:  Ensimmäinen Suomessa valmistettu äänielokuva Lahyn-Filmin tuottama Sano se suomeksi saa ensiesityksensä Casinossa Turussa ja kolmessa teatterissa Helsingissä.  Elokuvan ohjaaja ja äänityksestä vastaava on Yrjö Nyberg (sittemmin Norta) ja ohjelmanumeroiden esittelijä eli juontaja on Markus-setä Rautio.
1932:  Kaukokirjoitin- ja -latomakone Teletypesetter tulee kauppaan.  Yhdysvaltalainen yritys Coxhead tuo markkinoille latomakirjoituskoneen Varityper.  Planeta-Deca on ensimmäinen nelivärinen arkkioffsetkone.  Se rakennetaan Würzburgissa.  The Times julkaisee ensimmäisen kaksipalstaisen otsikkonsa.  Pariisissa John Holroyd-Reece aloittaa taskukirjasarjan Albatross Books, jonka Kurt Enoch ja Hans Giovanni Mardersteig muotoilevat.  Aikaisemmin Aldus Manutius julkaisi pienikokoisia kirjoja, ja häntä seurasi Elzeviers.  Technicolor esittelee kolmivärimenetelmän (kehitetty vuodesta 1929), jolla kuvataan Walt Disneyn Flowers and Trees - Puita ja kukkasia.
1935:  Englannissa Allen Lane ja hänen molemmat veljensä alkavat julkaista taskukirjasarjaa Penguin Books.  BASF ja AEG esittelevät magnetofonin Saksassa Berliinin radiomessuilla.
1936:  Lontoossa aloitetaan säännölliset televisiolähetykset.  Berliinin olympialaiset televisioidaan.
1937:  Magneettinauhaan perustuva nauhuri tulee markkinoille.  AEG käyttää Poulsenin nauhureista nimeä Magnetophon.  Saksalaisen Konrad Zusen ohjelmoitava binäärinen mekaaninen laskukone Z1 on käytössä epäluotettava.
1938:  USAssa Chester F Carlson ja Otto Kornei keksivät elektrostaattisen kopioinnin, joka luo perustan kehittää xerografia.  Suomen Yleisradio hankkii magnetofonin.
1940-luku:  USA:ssa keskipitkien laajuus- eli amplitudimodulaatio- eli AM-asemien rinnalle aletaan rakentaa very high frequency- eli VHF- eli ultralyhyiden aaltojen eli ULA-alueen taajuus- eli frekvenssimodulaatio- eli FM-radioasemia.
1940:  Kansaneläkelaitos antaa yhtiölle IBM tehtäväksi perustaa kaksi reikäkortistoa, joissa on tiedot kahdesta miljoonasta vakuutetusta.  Konesopimus tehdään 1941, ja Kansaneläkelaitos ottaa käyttöön reikäkorttilaitteistot.
1941:  Säännölliset televisiolähetykset aloitetaan Empire State Buildingistä.  Emil Lumbeck kehittää Essenissä liimasidonnan Lumbeck.  Stereoääni asennetaan moskovalaiseen elokuvateatteriin.  Konrad Zusen Z3 on luotettava ohjelmoitava binäärilaskukone.
1942:  Yhdysvaltalainen Atanasoff-Berry Computer on elektroninen binäärilaskukone.
1944:  John Baird suunnittelee väritelevisiota USAssa.  Harvard Mark 1 on yhdysvaltalainen relepohjainen laskukone.  Englantilaista elektronista tietokonetta Colossus käytetään natsien salakirjoituksen murtamiseen.  Yhdysvaltalainen ENIAC on yleiskäyttöinen elektroninen tietokone.
1945:  Valoladonta otetaan käyttöön.  Fotosetter on rivilatomakoneesta muokattu valolatomakone.
1946:  Fyysikko John W Mauchly ja elektroniikkainsinööri John P Eckert kytkevät virran ensimmäiseen suureen tietokoneeseen ENIAC, jonka suunnittelu alkoi 1944.  Siinä on tyhjöputkikomponentit ja viivästyslinjatekniikka.  Muistikierroksen aika vaihtelee välillä 40-40 000 mikrosekuntia.  Intertypen valolatomakone valmistuu.  Kalle alkaa tuottaa Wiesbadenissa painolevyjä Ozasol.
1947:  VA Vuorio aloittaa Helsingissä Teknillisessä korkeakoulussa graafisen tekniikan luentosarjan.
1948:  Yhdysvaltalaiset fyysikot Walter H Brattain ja John Bardeen keksivät transistorin.  Hollantilainen HJA de Goeij rakentaa valolatomakoneen Hadego.  Englantilainen Georg Westover rakentaa valotuskoneen Rotophoto.  Monotypen näppäimistöllä lävistetään reikänauha, jolla ohjataan Rotophoto valottamaan merkit filmille.  Mergenthaler Linotype esittää rivilatomakoneesta rakennetun valolatomakoneen, jonka suunnittelija on yhdysvaltalainen James Plastaras.  CBS tuo markkinoille 33 1/3 kierrosta minuutissa pyörivän mikrokaiverretun LP-levyn, jonka levypuolen soittoaika on noin 23 minuttia.  USAssa Alexander M Poniatoff rakentaa kaksi tuumaa leveää nauhaa käyttävän kuvanauhoittimen AMPEX.
1949:  Ranskalaiset tietoliikenneinsinöörit René Higonnet ja Louis Moyroud keksivät valolatomakoneen Lumitype (ensimmäinen patentti 1944), jota yhdysvaltalainen yritys Photon kehittää.  Kokoautomaattinen Fairchildin valmistama kuvalaatan kaiverruskone Scan-O-Graver tulee markkinoille USAssa, ja myöhemmin Scan-O-Sizer.  Monotype rakentaa valolatomakoneen Monophoto.  USAssa Magnecord lisää toisen äänipään nauhuriinsa PT-6, joka mononauhuri esiteltiin 1948.  Näin syntyy eräs ensimmäisistä avokelaisista stereonauhureista.
1950:  Värinerotteluskanneri Time-Springdale on kehitetty Kodakin tutkimusten 1946 perustalta ja valmistaa 60 prosenttia Lifen värikuvista. Saksalainen insinööri Rudolf Hell suunnittee Kielissä kuvalaatan kaiverruskoneen Klischograph.
1951:  Ensimmäinen väritelevisiolähetys tapahtuu New Yorkissa.  Ensimmäinen Drupa-näyttely avataan Düsseldorfissa.
1953:  Yleisradio perustaa yhden Euroopan ensimmäisistä ULA-lähetysverkoista.
1954:  Valolatomakone Photon (Lumitype) asennetaan yhdysvaltalaiseen lehteen Quincy Patriot Ledger.  Ranskassa patentoidaan tietokoneladonta BBR, jonka kehittäjät ovat Imprimerie nationalen insinööri Georges Bafour, Société d'électronique et d'automatismen omistaja Francois Raymond ja menetelmän pääedistäjän Louis Chéreau edustaja André Blanchard.  BBR-menetelmä asennetaan muutamiin lehtitaloihin, mutta ei menesty kaupallisesti.  Les Paul suunnittelee ensimmäisen moniuranauhurinsa.  Yhdysvaltalainen Gordon Teal keksii ja valmistaa ensimmäisen piitransistorin.  Texas Instruments ilmoittaa aloittavansa piitransistorin kaupallisen valmistuksen.
1955:  Valolatomakoneessa Linofilm on näppäimistö ja valotusyksikkö.  Suomessa tapahtuu ensimmäinen julkinen televisiolähetys.
1956:  Englannin ja USAn välinen vedenalainen kaapeli sallii 96 samanaikaista puhelua.  Sveitsiläinen graafikko Max Miedinger muotoilee groteskin kirjaimen Helvetica.  Ensimmäinen suomalainen värillinen näytelmäelokuva Juhani Ahon romaaniin perustuva Toivo Särkän ohjaama Juha saa ensi-iltansa Helsingissä.
1957:  Neuvostoliitto laukaisee ensimmäisen satelliitin Sputnik.  Sveitsiläinen typografi Adrian Frutiger muotoilee kirjainperheen Univers.
1958:  Yhdysvaltalaiset fyysikot Charles Townes ja Arthur Leonard Schawlow kehittävät edelleen laserin periaatetta.  ATF-valolatomakone tulee kauppoihin.  Yleisradion Suomen Televisio aloittaa säännölliset televisiolähetykset.  Postisäästöpankki hankkii Suomen ensimmäisen tietokoneen IBM 650, jolle se antaa nimen Ensi.
1959:  Markkinoille tuodaan tietokoneiden toinen sukupolvi, joka käyttää transistoreja, ferriittirenkaita ydinmuistissa, magneettilevyjä ja oheismuistia.  Muistijakso on 2-10 mikrosekuntia.  Esimerkkejä: IBM 7000, UNIVAC III, 1107 ja Honeywell 800.  Saksalainen Hell kehittää elektronisen kaiverruskoneen Helioklischograph syväpainosylinterin kaiverrusta varten.  Yritys W Girardet ottaa 1964 sen käyttöön Essenissä.  Toshiba kehittää videonauhurin äänityspään, joka tallentaa juovat vinottain nauhalle.  Koelaite on VTR-1, jossa kahden tuuman nauha kulkee 38 senttimetriä sekunnissa äänityspään ympäri.  Esittelyn jälkeen Sony alkaa kehittää kierteisesti tallentavaa videonauhuria.
1960:  Theodore Maiman rakentaa ensimmäisen toimivan laserin Hughes Research Laboratoriesissa USAssa.  Philips kehittää videolevyn.  Teknillinen korkeakoulu rakentaa elektronisen sarjakomputaattorin Esko.
1961:  Letraset tuo kauppoihin kuivana siirrettävät siirtokirjaimet.  Fairchild Semiconductor julkistaa ensimmäisen kaupallisen integroidun piirin.  Maailman ensimmäinen tietokonepeli Spacewar tehdään Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa MIT.
1962:  Viestiliikennesatelliitti Telstar välittää ensimmäisen kuvan (televisiolähetys tai 80 samanaikaista puhelua) USAn ja Euroopan välillä.  Tietokoneladonta otetaan käyttöön.  USAssa Arizona Journal kokeilee tietokoneladontaa, epäonnistuu ja päätyy vararikkoon.
1963:  Sony markkinoi ensimmäistä kotivideonauhuria, jossa on 1/2 tuuman avokela.  Hollannissa Philipsin esittelemässä Compact-Cassettessa eli C-kasetissa on BASFn rautaoksidinauhaa.
1964:  Tietokoneiden varhainen kolmas sukupolvi tulee markkinoille.  Niissä on integroituja piirejä ja ferriittirenkaita, joiden muistijakso on 0,5-2 mikrosekuntia.  Esimerkkejä:  IBM 360, UNIVAC 1108 ja Honeywell 200.  Studer alkaa tuottaa neliuraista yhden tuuman nauhuria Studer J37.
1965:  Ensimmäinen Intelsat Early Bird laukaistaan kiertoradalleen.  Sen kapasiteetti on noin 240 puhelua tai yksi mustavalkoinen televisiokanava.
1967:  Hell tuo markkinoille kolmannen sukupolven valolatomakoneen Digiset, jossa kirjaimet tallennetaan ja käsitellään digitaalisessa muodossa.  Linasec on erikoislaskin, joka tuottaa suljettua reikänauhaa latomakoneille.  Valtioneuvosto vahvistaa Teknillisen korkeakoulun vaihtuvan professorinviran opetusalaksi graafisen tekniikan paperiteollisuuden linjalle.  Tekniikan tohtori Olavi Perilä perustaa TKKn graafisen tekniikan laboratorion.  Professori Perilä toimi 1960 lähtien Graafisen tutkimuslaitoksen johtajana ja oli 1964 perustamassa Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen graafista laboratoriota.
1968:  Intelsat III voi välittää 1200 puhelua tai äänikanavaa tai neljä väritelevisiokanavaa.  Photonin Bill Garth lähtee yrityksestä ja perustaa Compugraphicin, joka alkaa valmistaa yksinkertaista ja edullista valolatomakonetta CG 4962.  Suomessa alkavat värilähetykset: Tasavallan presidentin Urho Kekkonen uudenvuodenpuhe on ensimmäinen värilähetys.  Sony esittelee kannettavan Portapak-videonauhurin, joka käyttää puolen tuuman nauhaa, ja johon on liitetty yksivärinen zoomobjektiivinen videokamera.
1969:  Tietokoneiden myöhäinen kolmas sukupolvi tuodaan kauppoihin.  Niissä on LSI-piirit ja muistijakso 0,02-1 mikrosekuntia.  Oheismuistina käytetään kuplamuistia.  Esimerkkejä: IBM 370, UNIVAC 1110, 9400 ja Honeywell 2000, 6000.  Neil Armstrongin kävelyä Kuussa katsoo noin 500 miljoonaa ihmistä, joka on ihmiskunnan tähän astisen historian suurin yleisömäärä.  Satelliittien maapallon laajuinen verkosto yhdistää Intianmeren, Tyynenmeren ja Atlantin alueet.  USAn armeijan tutkimus- ja tuotekehitysvirasto DARPA ottaa käyttöön tietoverkon ARPANET.
1970-luku:  Stereo korvaa monoäänityksen.
1970:  Xerox perustaa Kaliforniaan tutkimuskeskuksen Palo Alto Research Center PARC, jonka tutkijat kehittävät vuorovaikuttavan tekstin ja kuvien muokkaamisen, käyttöliittymän, hiiren ja lasertulostuksen.  Philips kehittää 1970-74 videostandardin Video Cassette Recording VCR.  Taipuisa levyke lerppu tulee markkinoille.
1971:  USAssa Aaron Burns, Herb Lubalin ja Ed Rondthaler julkaisevat yrityksen International Typeface Corporation ITC, joka muotoilee kirjaimia ladontajärjestelmien valmistajille, kirjainkirjaston.  Yrityksen lehti on U&lc, joka on lyhennys sanoista upper and lower case eli suur- ja pienaakkoset.  Sonyn U-Matic ja JVCn U-VCR tulevat myyntiin.  Intel julkistaa mikroprosessorin 4004, jossa on runsaat 2000 transistoria.
1972:  Digitaalitelevisio kehitetään laboratoriossa.  Philips esittelee laserlevyn Video Long Play VLP.
1975:  Mikrotietokone Altair tuodaan USAn markkinoille.  Sony esittelee videonauhurin Betamax, joka käyttää puolen tuuman nauhakasetteja.  Sony saa seitsemän muuta yhtiötä hyväksymään tuottaa koneita, joihin sopii Betakasetti.
1976:  Englannissa BBC tarjoaa tekstitelevisio- eli teletext-palvelua Ceefax.  Englantilainen insinööri Sam Fedida keksii videotexin.  Tama New Town kokeilu alkaa Tokiossa.  Tarjotaan palveluita: kaksisuuntainen kaapeli, maksutelevisio, ohjelmaopas, kiinteät kuvat, kyselypalvelu ja säännöllinen televisio-ohjelma.  Apple (perustajat Steve Jobs ja Steve Wozniak) tuo kauppaan ensimmäisen mikrotietokoneensa, jota seuraa pian Apple II.  Japanilainen JVCn järjestelmä Video Home System VHS tulee käyttöön USAssa, sillä JVC vie sen USAn markkinoille.
1977:  Commodore julkistaa ensimmäisen todellisen mikrotietokoneen PET.  Ensimmäistä henkilökohtaista tietokonetta Apple II aletaan markkinoida.  Warner-Amex Cable aloittaa kaksisuuntaisen tiedonvälityksen kokeellisessa järjestelmässä Columbuksessa Ohiossa.  IBM 3800 on ensimmäinen kaupallinen lasertulostin.
1978:  Philips ja Grundig kehittävät videokasetin Video 2000 eli V2000 eli Video Compact Cassette VCC.
1979:  Japanin Higashi Ikomassa vihitään Optical Visual Information- eli Hi-OVIS-projekti, jossa käytetään kuituoptiikkaa kaksisuuntaiseen tiedonsiirtoon.  British Telecom ottaa ensiksi käyttöön Englannissa videotexin nimellä Prestel.
1981:  IBM astuu henkilökohtaisten tietokoneiden markkinoille.  Sen konetta Personal Computer PC myydään viidessä vuodessa kolme miljoonaa kappaletta.  Intelsat V voi välittää 12 000 puhelua tai äänikanavaa tai 40 väritelevisiokanavaa Atlantin yläpuolella.  Analogisen pohjoismaisen matkapuhelinjärjestelmän Nordic Mobile Telephone NMT-450 ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön Ruotsissa (Suomessa 1982) ja toinen NMT-900 jo 1987.  Sonyn Still Video Camera ottaa yksittäisiä kuvia CCD-ilmaisimella.  Nokia Data esittelee koneen MikroMikko 1 Mikonpäivänä.
1982:  Mediaryhmä Gannet tuo markkinoille USAssa uuden kansallisen sanomalehden USA Today.  Sitä painetaan faksimilena monessa painossa.  Värillinen lehti kasvaa muutamassa kuukaudessa kolmanneksi yli miljoonan levikillään.  Laserin sisältävä CD-soitin tulee kauppoihin.  Ensimmäiset digitaaliset CD-äänilevyt tulevat markkinoille yhdistäen musiikkiteollisuuden tietokonevallankumoukseen.
1983:  Adobe (perustettu 1982) julkistaa sivunkuvauskielen PostScript.  Sen luoja on Xerox PARCin entinen työntekijä John Warnock, joka kehitti Xeroxille kielen Interpress.  Knight-Ridder Newspaper aloittaa kaupallisen videotexpalvelun Floridassa nimellä Viewtron.  Yhdysvalloissa aloittaa ensimmäinen kaupallinen matkapuhelinyritys.
1984:  Yhdysvaltalainen puhelinmonopoli AT&T jaetaan seitsemään alueelliseen ja riippumattomaan yhtiöön.  Apple esittelee uudenlaiseen graafiseen käyttöliittymään perustuvan mikrotietokoneensa Macintosh.
1985:  Kirjoituspöytäjulkaiseminen Desktop-Publishing DTP alkaa.  Siihen kuuluu PostScript, Applen mikrotietokone Macintosh graafisine näyttöineen, Applen lasertulostin LaserWrite ja Alduksen sivuntaitto-ohjelmisto Pagemaker.  Linotype huolehtii valoladonnasta.  Charles Bigelow ja Chris Holmes suunnittelevat kirjaimiston Lucida lasertulostusta varten, sillä aluksi tulostuksen erotuskyky on vähäinen.  Yleistä dataa lukevat CD-ROM-asemat tulevat kauppaan.  Neuvostoliittolainen ohjelmoija Aleksei Pazhitnov tekee pelin Tetris koneelle Elektronika 60.  Vadim Gerasimov siirtää pelin IBM PC -koneelle.
1986:  Skanneri Agfa F 200 PC on ensimmäisiä tietokoneiden mustavalkoskannereita.  Ensimmäinen tietokonevirus löydetään.
1987:  Tietokoneen ohjaama painolevyn valotus yleistyy.  Laitteita on ollut 1983 lähtien käytössä.
1990:  Kirjoittavat CD-R-asemat tulevat markkinoille.  Ensimmäinen Photoshop 1.0 myydään digitalisoitujen kuvien muokkaamiseen.  Englantilainen Tim Berners-Lee luo World Wide Webin, joka alkaa toimia 1992.
1991:  Heidelberg esittelee USAssa digitaalisen painokoneen GTO-DI.  Se on offsetrotaatio, jonka painoyksiköissä laserilla tulostetaan suoraan painolevyt.  Kone ei menesty kaupallisesti, mutta tietokoneen ohjaama suora tulostus painolevylle Computer-to-Plate CTP tulee käyttöön.  Eurooppalainen telelaitosten ryhmä Groupe Spéciale Mobile (perustettu 1982) luo digitaalisen piirikytkentäisen matkapuhelinverkon.  Tampereella soitetaan maailman ensimmäinen GSM-puhelu Tampereen Puhelinosuuskunnan pihalta Radiolinjan verkosta.  Yleisradiolle hankitaan ensimmäiset digitaaliset kuvanauhoittimet.  Linus Torvalds koodaa ja julkaisee ensimmäisen unix-tyyppisen vapaan käyttöjärjestelmän Linux version 0.01 prosessorille Intel 386 ja toimittaa ohjelman lähdekoodin vapaaseen levitykseen internetiin.  Käyttöjärjestelmän, jossa on 10 000 koodiriviä, nimi oli alunperin Freax.
1992:  Kansainvälinen standardoimisjärjestö ISO hyväksyy audiokoodaamisen standardin ISO/IEC 11172-3 Layer 3, joka julkaistaan 1993.  Se perustuu MPEG-komitean 1992 julkaisemaan standardiin MPEG-1 Audio Layer 3 eli MP3.
1993:  Rank Xerox tuo markkinoille elektronisen värireproduktiojärjestelmän, jota seuraavat israelilainen Indigo ja belgialainen Xeikon.  Israelilainen Benny Landa kehittää digitaalipainomenetelmän ja -koneen.  Marc Andressen ja Eric Bina kehittävät Illinoisin yliopistossa Mosaic-selaimen helpottamaan internetin käyttöä.
1994:  Netscape Navigator 1.0 julkistetaan.
1995:  Digital Versatile Disc DVD julkistetaan, kun teollisuus pääsi sopimukseen yhteisestä standardista.  Short Message Serverin SMS avulla GSM-käyttäjä voi lähettää korkeintaan 160 merkin viestejä, soittoääniä ja viivakuvia.  Suomessa alkavat digitaalisen radion koelähetykset.  Microsoft tuo Internet Explorer-selaimen osaksi Windows 95-käyttöjärjestelmää.
1997:  Miljardi ihmistä seuraa televisiosta prinsessa Dianan hautajaisia.
1998:  Englannissa BBC käynnistää säännölliset digitaaliset maanpäälliset televisiolähetykset.  Google perustetaan.
2001:  HTV aloittaa laajakaistaverkossaan digitelevisiolähetykset ennen Yleä.  Yleisradion kulttuurin, tieteen ja oppimisen televisiokanava Teema aloittaa digitaalisen lähetyksensä.  Verkkotietosanakirja Wikipedia aloittaa.
2002:  Mozilla 1.0 tulee markkinoille.
2004:  Mozilla.org tuo markkinoille selaimen Firefox 1.0.
2006:  Toshiba kehittää teräväpiirtolevyn HD DVD (High Definition Digital Versatile Disc) sekä Sony, Pioneer ja Philips kehittävät levyn Blue-ray.  Molemmat kirjoitetaan ja luetaan sinisellä laserilla.
2009:  Yhdysvaltain tiedustelupalvelussa puheluja ja muita keskusteluja kuuntelee päätoimisesti 30 000 työntekijää.